Το πορτρέτο

23/09/2021 - 12:16

Στη φωτογραφία αποτυπώνεται το πρόσωπο ενός μέρους της κοινωνίας μας. Μιας κοινωνίας βαθιά πληγωμένης από  αμάθεια και προκαταλήψεις, παραμορφωμένης από ακατάσχετη εγωπάθεια, (διε)φθαρμένης από εμπάθειες, από πάθη και εμμονές. Στη φωτογραφία ο θύτης συμβολίζεται μέσα από το θύμα, τόσο απόλυτα, τόσο ιδανικά, σε σημείο που η απεικόνισή του στην κατεστραμμένη εικόνα του θύματος γίνεται απειλητική. Μια κοινωνία, της οποίας το δέρμα έχει φαγωθεί, ζει στο σκοτάδι, για να αποφύγει το φως του ήλιου, μια κοινωνία που καταφεύγει στην μοιρολατρία και στη δεισιδαιμονία, γιατί δεν μπορεί να διαχειριστεί την απόρριψη και την προσωπική ήττα. Πρόσωπα ανασφαλή αλιεύουν στην ερωτική ανταπόκριση την προσωπική τους αυτοεκπλήρωση! Πρέπει οπωσδήποτε να αρέσουν σε αυτούς που κάθε φορά επιθυμούν. Και δεν είναι ένας και δύο. Και αν (ω του θαύματος!) δε γίνει πράξη το θέλημά τους ξεπετάγεται απευθείας από τον κρατήρα της γης η δαιμονική τους φύση: επιτίθενται, καταστρέφουν, δολοπλοκούν, αφανίζουν, σκοτώνουν. Δεν αντέχουν τον ανταγωνισμό. Δεν ανέχονται να μην είναι νικητές. Δεν αναγνωρίζουν ότι κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι περισσότερο τυχεροί στο παιχνίδι των σχέσεων. Δεν ξέρουν ότι το μυστικό της επιτυχίας στις ανθρώπινες σχέσεις δεν κρύβεται στην άμμο από πυραμίδες της Αιγύπτου Δε δέχονται ότι στη ζωή κερδισμένοι, αν και όχι πάντα και όχι μόνον νικητές, βγαίνουν όσοι έχουν αυτοπεποίθηση - οι μαχητές, όχι οι εκτελεστές της ζωής.

Στη φωτογραφία βλέπω το πρόσωπο μιας κοινωνίας χωρίς ήθος και χωρίς ενδοιασμούς: με μοναδικό σύμβουλο και συμπαραστάτη (με το αζημίωτο βέβαια) αγύρτες και τσαρλατάνους, απατεώνες και λαμόγια, η γάγγραινα της εγωπάθειας βαθαίνει επικίνδυνα, εξαπλώνεται, κάτω από το δέρμα, πίσω από το δέρμα, φτάνει ως το μεδούλι. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Τα εμπόδια βγαίνουν από τον δρόμο, που χαράσσουν στο εμμονικό τους μυαλό αστρολόγοι, μάγοι, θαυματοποιοί και χαρτορίχτρες, η στράτα τους είναι πλέον ορθάνοιχτη, ελεύθερη και εντελώς μοναχική. Έναν ολόκληρο χρόνο διαβάζω η θύτης, μια νέα γυναίκα, 35 χρονών, γεμάτη ζωή, υγιής έστω σωματικά, με οικονομική άνεση, αντί να διασκεδάζει, να ψωνίζει, να ταξιδεύει, να μορφώνεται, παρακολουθούσε συστηματικά το θύμα της, γιατί υποπτευόταν ότι κέρδισε την καρδιά του ερωτικού αντικειμένου του πόθου της. Της επιτέθηκε, της κατέστρεψε το πρόσωπο, εντελώς αναίτια, και κατέληξε στη φυλακή, χωρίς καμία μεταμέλεια, ελπίζοντας ότι η ποινή που θα της επιβληθεί δε θα αφορά απόπειρα φόνου εκ προμελέτης αλλά βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Τι σημαίνει αυτό; Δεν έδειξε ίχνος μεταμέλειας. Υποστηρίζω, αν και δεν μπορώ να το αποδείξω, ότι εξακολουθεί να μισεί το θύμα της. Γιατί στο πρόσωπό του βλέπει όλες τις γυναίκες που ματαίωσαν τις ερωτικές προσδοκίες της, κερδίζοντας την προσοχή των αγαπημένων της. Αν γύριζε τον χρόνο πίσω; Θα έκανε ακριβώς τα ίδια, θα πρόσεχε λίγο περισσότερο ίσως τις λεπτομέρειες. Εικασία δική μου!

Στην εικόνα βλέπω μια ακόμη εκδοχή της επίθεσης σε βάρος γυναικών που παρατηρείται τόσο αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Μόνον που η ωμή βία ασκήθηκε όχι από κάποιον ερωτικό σύντροφο αλλά από γυναίκα. Ο έρωτας είναι ωραίο συναίσθημα. Δημιουργικό. Σε ωθεί να βελτιώνεσαι, σε κάνει περισσότερο αισιόδοξο και δημιουργικό. Ο πραγματικός έρωτας. Στην περίπτωση που συζητάμε μιλάμε απλώς για αχαλίνωτο εγωισμό. Για αρρωστημένη φιλαυτία. Για μια γυναίκα ικανή να σκοτώσει, για να ταΐσει και να τιθασεύσει τον πληγωμένο της εγωισμό.

Αναρωτιέμαι πόσο διαφορετική θα ήταν η εξέλιξη της ιστορίας που γίνεται επίκαιρη ξανά στις μέρες μας, λόγω της δίκης, αν η θύτης ξόδευε τα ωραία της λεφτά όχι σε μέντιουμ αλλά σε ψυχολόγους, καλύτερα σε ψυχαναλυτές. Δεν ξέρω αν θα είχε βρει τον εαυτό της, σίγουρα όμως θα υπήρχαν ελπίδες το θύμα να συνέχιζε να ζει σε αμεριμνησία Είναι τραγικά άδικο αυτό που αντιμετωπίζει. Οι αρρώστιες της ψυχής αρχίζουν στην εποχή μας να γίνονται αντιληπτό πόσα βάσανα προκαλούν. Δυστυχώς ακόμη οι άνθρωποι δεν πείθονται εγκαίρως να τις θεραπεύσουν. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey