Το πνεύμα των Χριστουγέννων

27/12/2021 - 11:00

Ήρθαν πάλι, με το γύρισμα του ακοίμητου χρόνου, οι μεγάλες γιορτές του Χειμώνα. 

Τις διαλαλούν τα εκατομμύρια φωτάκια που αναβοσβήνουν σαν τ’ αστέρια του ουρανού, και τα στολισμένα χριστουγεννιάτικα δέντρα, ζωντανά και ψεύτικα. 

Πότε κι από πού ξεκίνησαν αυτά τα δέντρα, άγνωστο. 

Κάποιοι λένε ότι τα καθιέρωσε ο Λούθηρος το 1539. 

Το αν έλκουν κάποια καταγωγή από την αρχαία «ειρεσιώνη», το στολισμένο κλαδί της ελιάς που περιέφεραν τα παιδιά των αρχαίων Ελλήνων τέτοια εποχή από σπίτι σε σπίτι και έψαλλαν ευχές και αποσπάσματα της Οδύσσειας, κι αυτό άγνωστο, αν και πιθανό δεδομένης της τότε αρχαιολατρίας των Γερμανών. 

Το γνωστό πάντως είναι ότι μας έχουν κατακλύσει. 

Οι πόλεις του δυτικού, και όχι μόνο, κόσμου ανταγωνίζονται η μια την άλλη ποια θα στήσει το ψηλότερο και το πιο φανταχτερό δέντρο, η αφή του οποίου παίρνει τις διαστάσεις σπουδαίου γεγονότος. 

Ζούμε σε μια μαξιμαλιστική εποχή γεμάτη από επίδειξη και αντιπνευματικότητα. 

Κρεμάστηκαν αστέρια πέντε τόνων σε χριστουγεννιάτικα δέντρα, που δεν παρέλειψε να τα ευλογήσει ο ίδιος ο Πάπας. 

Ένας άλλος γέμισε το σπίτι του με 444 δέντρα για να μπει στο βιβλίο του Γκίνες, αυτό το βιβλίο με τις πιο απίθανες και παράδοξες επιδόσεις της ανθρώπινης ματαιοδοξίας, που ξεκίνησε σαν μια φαεινή ιδέα σε μια αγγλική παμπ το 1955. 

Ο Αϊ Βασίλης από πνευματική ιδέα και εικόνα έγινε παγκόσμια επιχείρηση, η οποία μάλιστα εκπαιδεύει στην Αμερική δύο μήνες ενωρίτερα εκατοντάδες υποψηφίους. 

Το άκρο άωτο όμως της υλικής σαγήνης και της διαστρεβλωμένης παγκοσμιοποίησης είναι τούτο: 

Ο αγαθοεργός και ελεήμων Άγιος Βασίλειος, βυζαντινός Έλληνας από την Καππαδοκία, έγινε προς χάριν της παγκόσμιας αγοράς Άγιος ... Νικόλαος (Santa Claus), μένει μόνιμα στο παγωμένο Ροβανιέμι της Φιλανδίας και πάει παντού με έλκηθρο που το σέρνουν -τι άλλο;- τάρανδοι. 

Είναι, σε αντίθεση με τον λιπόσαρκο, μαυρογένη και καταπονημένο από τις κακουχίες ιεράρχη, ευτραφής, κοκκινοφορεμένος και ροδομάγουλος και, το σπουδαιότερο, αντί να τον προσεγγίζουν νοερά τα παιδιά με το πνεύμα και τις αγαθοδωρίες τους σε άλλα παιδιά που το’ χουν τέτοιες μέρες ανάγκη, αυτός προσεγγίζει ο ίδιος τα παιδιά, ακόμα και δια μέσου της καμινάδας, για να τους μοιράσει τα δώρα. 

Η εποχή του καταναλωτισμού με τα χρυσά δεσμά του παγκόσμιου καπιταλισμού έχουν δυστυχώς αντιστρέψει το βασικό δόγμα της ευτυχίας που λέει ότι η χαρά (που είναι και το ζητούμενο αυτών των ημερών) δεν απαιτείται. Δίδεται, και τότε μόνο είναι θετική και ολοκληρωμένη. 

Η ιστορία πλάθεται και «στολίζεται» αιώνες τώρα και έχει στόχους. 

Επίσκοπος από τη Σικελία που τόλμησε να πει στον παιδόκοσμο αυτά περίπου που λέει το άρθρο, κηρύχθηκε αποσυνάγωγος και από την παγκόσμια διαφήμιση και από τα όνειρα των παιδιών. 

Καταφέραμε σιγά-σιγά να ξεχάσουμε τα παραδοσιακά μας κάλαντα και τα έθιμα του δωδεκαημέρου, γεμίσαμε με διεθνή γλυκανάλατα μουσικά μοτίβα των Χριστουγέννων αντί να υμνήσουμε τον νεογέννητο Χριστό στις εκκλησίες με την απαράμιλλη βυζαντινή μελουργία, δίνουμε ευχαρίστως έναν μισθό για μια κυριλέ ρεβεγιόν, κυνηγάμε ποια πίστα έχει το πιο παχύ χιόνι αυτές τις μέρες, και όλα αυτά έχουμε το θράσος να τα βαφτίζουμε, αντί «ύλη των Χριστουγέννων», «πνεύμα των Χριστουγέννων» !... 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey