Το έγκλημα της ενημέρωσης

14/04/2022 - 13:25

Το έχω εντελώς βαρεθεί το θέμα: μια ιδιωτική υπόθεση, χωρίς να εκδικαστεί έστω, χωρίς να τελεσιδικήσει, δικάζεται καθημερινά στα δελτία ειδήσεων, στα μεσημεριανά προγράμματα, εκδικάζεται από τα μέσα ενημέρωσης, υπερκαλύπτοντας όλον τον πανάκριβο τηλεοπτικό χρόνο που οφείλει να είναι αφιερωμένος, ειδικά στην εποχή που διανύουμε σε ζητήματα δημόσιου συμφέροντος.  

Έχουμε λοιπόν μπροστά στα μάτια μας μια σύγχρονη Μήδεια, που δολοφόνησε τρία κοριτσάκια, ένα κάθε φορά που ο σύζυγός της την εγκατέλειπε; Προφυλακίστηκε η Μήδεια που για τον έρωτα ενός άντρα σκότωσε τα ίδια της τα παιδιά; Αν όμως δεν έχουμε; Αν η ανάγκη να πουλήσουμε τηλεοπτικά προϊόντα χρήσιμα και περιττά είναι που προκαλεί την ανάγκη για βαρύγδουπους τίτλους γιατί ασχολούμαστε με όλα αυτά, πριν το δικαστήριο αποφασίσει, την ίδια στιγμή που μαίνεται ένας άγριος πόλεμος στη γειτονιά μας, την ίδια ώρα που η ακρίβεια μας γονατίζει, ενώ η πανδημία δε δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει!  

Ασχολούμαστε πράγματι με την υπόθεση της Πάτρας ή μήπως θέλουν να ασχολούμαστε οι αρχισυντάκτες του τρόμου; Έψαχνα απεγνωσμένα στα δελτία ειδήσεων της εβδομάδας που τέλειωσε τα ημερήσια κρούσματα και τους νεκρούς της πανδημίας και δεν τα κατάφερνα. Στα κεντρικά δελτία εννοώ. Υπήρξε από την άλλη πλευρά δελτίο που ήταν επί δύο ημέρες συνεχόμενες αφιερωμένο στο οικογενειακό άλμπουμ της φερόμενης ως δολοφόνου της Πάτρας. Λες και είναι το πιο κατάλληλο θέαμα να βλέπεις ένα μικρό παιδάκι να τραγουδά ανέμελα, μασκαρεμένο και ευτυχισμένο, να ποζάρει με τους γονείς του χαρούμενο και να γνωρίζεις ότι το παιδί αυτό δε βρίσκεται πια στη ζωή, ότι η ίδια του η μητέρα ελέγχεται από τη δικαιοσύνη για την απώλειά του!  

Ένοχα μου φαίνονται τα μέσα επικοινωνίας! Αυτά και μόνον! Αν η γυναίκα αυτή είναι δολοφόνος, βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης, η οποία θα αποφασίσει. Αν σκότωσε θα τιμωρηθεί! Ακόμη και αν είναι ένοχη όμως, μερίδιο ενοχής έχουν αρκετά από τα μαζικά μας μέσα, ειδικά τα τηλεοπτικά, για κατάχρηση ενημέρωσης, καθόλου άδολη και καθόλου αθώα μάλιστα! Σκόπιμη, στοχευμένη και επικερδή για τα ίδια αντίθετα. Φοβάμαι ότι εκτός από τα αθώα θύματα κοιμάται και το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο! Φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει πολύ πιο συχνά από όσο επιτρέπεται! Κάποτε η ενημέρωση πρέπει να γίνεται διακριτή από το παιχνίδι των εντυπώσεων. Είναι σίγουρο ότι μπορείς μια χαρά να πληροφορήσεις το κοινό σου για τα κοινωνικά γεγονότα που σοκάρουν, χωρίς να παράγεις θέαμα με απώτερο σκοπό το κέρδος. Χωρίς να προκαλείς την κοινή γνώμη, χωρίς να δικάζεις, χωρίς να λαϊκίζεις, χωρίς να δημιουργείς τετελεσμένα! Και αν το κάνεις, αν το κάνεις κατ’ επανάληψη και μάλιστα συνειδητά, αν το διαπράττεις, ενώ γνωρίζεις ότι δεν πρέπει, οφείλει να βρεθεί κάποιος άλλος να σε σταματήσει. Κάποιος που από τον νόμο έχει συσταθεί να εντοπίζει τέτοιες καταχρήσεις και για να θέτει όρια στον ανθρώπινο αμοραλισμό!  

Είναι φορές που τα τελευταία βράδια δεν μπορούσα να καταλάβω πού τελειώνει η ενημέρωση, πού αρχίζει η φτηνή ψυχαγωγία με τις τηλεοπτικές σαπουνόπερες, τα σκάνδαλα και τις ακρότητες. Ευτυχώς υπάρχει το σήμα των σταθμών, για να σε ειδοποιεί ότι η ενημέρωση έδωσε τη θέση της στο επίσης φτηνό ριάλιτι, όπου η ανθρώπινη αδυναμία καταδικάζεται και θριαμβεύει ο νόμος του ισχυρού! Τελικά ο Δαρβίνος κοιμήθηκε πολύ νωρίς: Αν είχε προλάβει να διαγωνιστεί στο Survivor, να μαγειρέψει στο Master Chef και να θητεύσει στη Φάρμα, αν είχε πετύχει συνέντευξη της Νικολούλη στη μαμά Ρούλα και απόπειρα δολοφονίας στη «Γη της Ελιάς» θα είχε τελειοποιήσει τη θεωρία του! Αυτός έφυγε νωρίς! Για μας ανησυχώ!  

Με κλεισμένα ήδη τα δύο χρόνια της πανδημίας, έχοντας οι πιο πολλοί αποδεχτεί την τηλεόραση ως αναγκαίο κακό στη ζωή μας, τρομάζω στην ιδέα και μόνον ότι αυτή της η κυριαρχία δεν τη βελτίωσε καθόλου, δεν την ηρέμησε. Απορούμε ύστερα για την έξαρση της βίας! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey