Τα προβλήματα της επόμενης μέρας

10/08/2022 - 10:30

Πολλά θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς σέ όσους την πενταετία 2017- 2022 είχαν την ευθύνη- ως άρχοντες, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο- για την εγκατάλειψη των σεισμόπληκτων Βρισαγωτών που βρήκαν καταφύγιο στον θερινό οικισμό των Βατερών- για πέντε, ήδη, καλοκαίρια και πέντε χειμώνες∙ ευθύνες για την πλήρη αδιαφορία που επέδειξαν άπαντες, διαχρονικά (εκτός από τα άλυτα και χρονίζοντα, επί μίαν πενταετίαν, προβλήματα ανοικοδόμησης της Βρίσας), για τον «προσφυγικό καταυλισμό» των Βατερών που αφέθηκε εντελώς ανοχύρωτος, έναντι των θεομηνιών και, ειδικότερα, χωρίς να ληφθεί καμιά μέριμνα (ούτε 2 κρουνοί) για την προστασία του από πυρκαγιά, ενώ ήταν ορατός ο κίνδυνος, λόγω της άναρχης συνύπαρξης των κατοικιών με το παρθένο δάσος∙ όμως, τώρα, πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

Αντιπαρερχόμαστε και την πρόκληση κάποιων τ. υπουργών που επέστρεψαν στον τόπο της εγκληματικής αδιαφορίας τους, για να… δρέψουν επί της «τέφρας» των Βατερών, τον…θαυμασμό κάποιων οπαδών τους για τις τετράπαχες υποσχέσεις που μοίραζαν στους ξεσπιτωμένους Βρισαγώτες, την επομένην της αποφράδας ημέρας της 12ης Ιουνίου του 2017, οι οποίες, όμως, απεδείχθησαν…«τζούφιες», την μεθεπομένην!

Η αγωνία των Βρισαγωτών που έχασαν- πολλοί- το μοναδικό εισόδημά τους από τα ελαιοχώραφα που κάηκαν, καθώς και ο εφιάλτης από την, ακόμα πιο θλιβερή… «ανάλαδη» δεκαετία- τουλάχιστον- που θα ακολουθήσει, μας επιβάλλει να σκεφτούμε το ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.

Τα προβλήματα της επόμενης μέρας είναι πολλά, σοβαρά, σύνθετα και κρίσιμα για την επιβίωση των Βρισαγωτών. Ως μη ειδικοί, περιοριζόμαστε να επισημάνουμε, απλώς, τα ορατά και αυτονόητα προβλήματα και τους κινδύνους που αυτά εγκυμονούν και να υπογραμμίσουμε την ανάγκη οι τοπικοί άρχοντες να προσφύγουν στους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα τα μελετήσουν και θα εισηγηθούν τα δέοντα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν- χωρίς προχειρότητα και ερασιτεχνισμούς- αλλά με γνώση και μέθοδο:

1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ προβλήματα: έχοντας υπόψη μας και τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή θεωρούμε ότι επείγει η προστασία του οικισμού των Βατερών από τον κίνδυνο να κατακλυσθεί από χειμάρρους λάσπης που θα δημιουργηθούν με την πρώτη ισχυρή νεροποντή από την διάβρωση των υπερκείμενων γηλόφων (χωματοβούνια), τους οποίους αποψίλωσε η πυρκαγιά (θα χρειαστεί, οπωσδήποτε, μελέτη από Γεωτεχνικούς και Περιβαλλοντολόγους και σχέδιο ανάσχεσης της διάβρωσης).

2. Ρυμοτικές παρεμβάσεις στον οικιστικό ιστό των Βατερών, διάνοιξη οδών άμεσης εξόδου προς την κεντρική αρτηρία και την παραλία.

3. ΣΧΟΟΑΠ [ Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων ( ν. 2508/1997) για την βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων].

4. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΕΛΑΙΩΝΑ. Μελέτη και σχετικές οδηγίες από ειδικούς Γεωτεχνικούς- Γεωπόνους για την περιποίηση και την αναγέννηση των καμένων ελαιόδεντρων.

5. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ- ΝΟΜΙΚΑ: Α. ποιοι και πόσοι θα αποζημιωθούν για τα κτίρια και την οικοσκευή, καθώς και για τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν και Β. για την απώλεια του φυτικού, ζωικού και πάγιου κεφαλαίου, καθώς και για την απώλεια εισοδήματος, μέχρι να αποκατασταθούν στο επίπεδο, που βρίσκονταν, πριν από την καταστροφή τους (ανασύσταση κεφαλαίου), (όταν είναι γνωστό και ευρέως δεδομένο ότι κάποιες κατοικίες που κάηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν ζημίες είναι δευτερεύουσες θερινές κατοικίες, που χρησιμοποιούνται, όμως, μετά τον σεισμό, ως κύριες∙ ότι, πιθανώς, κάποιες κατοικίες δεν έχουν νομιμοποιηθεί∙ ότι πολλά ελαιοχώραφα έχουν δοθεί ως « κισίμια», ότι δεν έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ ή, ακόμα, και δεν έχουν μεταβιβασθεί στους νόμιμους κληρονόμους τους και πολλά άλλα ζητήματα που θα προκύψουν,κατά την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών, προκειμένου να λάβουν οι πυρόπληκτοι, από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής, από τον ΕΛΓΑ και την ΑΑΔΕ τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις, τις ενισχύσεις και τις φοροαπαλλαγές, σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ);

Τελικά, φοβάμαι ότι εάν επαναληφθεί η γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την ανοικοδόμηση της σεισμόπληκτης Βρίσας και μείνουν πολλοί υπερήλικες αγρότες μόνοι και αβοήθητοι για να ξεμπερδέψουν τον «Γόρδιο Δεσμό» των «νομίμων δικαιολογητικών», θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, τόσο για τους, κατά κύριο επάγγελμα, αγρότες, όσο και για τους ετεροαπασχολούμενους που συμπλήρωναν το οικογενειακό τους εισόδημα με ό,τι τους πρόσφερε το πατρογονικό ελαιόκτημα ή το όποιο διαθέσιμο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Και απ΄ ό,τι μαθαίνουμε από την Ιστορία, οσάκις- μετά από τέτοιες καταστροφές- η κρατική αρωγή υπήρξε απούσα, ή έφτασε λειψή και καθυστερημένη, η άμεση συνέπεια ήταν η αθρόα εγκατάλειψη της πατρώας γης και, ειδικότερα, η αναζήτηση από την Νεολαία ενός άλλου, περισσότερο φιλόξενου τόπου!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey