Τα καφενεία παλιά και τώρα

13/12/2022 - 10:30

Ήμουν ανέκαθεν τακτικός θαμώνας των επαρχιακών καφενείων του νησιού μας και των χωριών που υπηρέτησα ως δάσκαλος, σ' άλλους νομούς της χώρας. Παλιά τα καφενεία εκτός από χώροι αναψυχής, ενημέρωσης, διασκέδασης, ήταν και τόποι όπου οι πολιτικές αντιπαραθέσεις έπαιρναν εκρηκτικές διαστάσεις. Θυμάμαι σε ορισμένα μικρά χωριά να είναι χωρισμένα τα καφενεία σε «πράσινα» και «γαλάζια» και οι αντίπαλοι κομματικά να μην ανταλλάσουν ούτε καλημέρα! Συμπερασματικά οι παλιοί καφενέδες ήταν ζωντανές κοινωνικές κοιτίδες πάντα ανδροκρατούμενες.

Σήμερα οι παραδοσιακοί καφενέδες, όσοι έχουν απομείνει, φυτοζωούν ως μικροεπιχειρήσεις, αλλά έχουν χάσει τη ζωντάνια τους. Τους νέους τους στεγάζουν οι καφετέριες, τα μπαράκια, τα κλαμπ, σ' όλες τις μορφές τους και η διασκέδασή τους είναι σύγχρονη. Στους παλιούς καφενέδες συχνάζουν πια σχεδόν μόνο ηλικιωμένοι, βουβοί και ανήμποροι, περιμένοντας την τελική έκβαση μοιρολατρικά...

Χάθηκε η παλιά ζωντάνια οι συζητήσεις επί παντός του επιστητού, οι καβγάδες ενίοτε. Άρχισα ν' απομακρύνομαι σταδιακά χωρίς να αποκοπώ τελείως.

Εκλογικά- συνεργασίες

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, πρέπει ν' αναγνωρίσουμε στον κ. Πρωθυπουργό συνέπεια, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Λίγες είναι οι φορές, ελάχιστες θα έλεγα, που κυβερνήσεις εξάντλησαν την 4ετία. Πάντα είχαμε πρόωρες εκλογές, στην εποχή που βόλευε τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Το 2023 λοιπόν είναι έτος εκλογών γιατί τον Ιούλιο εξαντλείται η τετραετία και ο χρόνος διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Την πρώτη Κυριακή των εκλογών με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής δεν προβλέπεται αυτοδυναμία από κανένα κόμμα. Η ΝΔ ως πρώτο σε δύναμη κόμμα μπορεί μόνο με το ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί και πάμε σε δεύτερες εκλογές πιστεύω ότι η ΝΔ θα βγει αυτοδύναμη γιατί θα πάρει μέρος ψηφοφόρων από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές είναι μόνο εκτιμήσεις γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα απροσδιόριστα... Τη λογική ανάλυση των γεγονότων ανατρέπουν απροσδιόριστα συμβάντα. Ο γράφων είναι υπέρ των συνεργασιών ανέκαθεν όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Η ευπρέπεια παλιά και σήμερα

Παρακολούθησα πριν λίγες μέρες τη συνέντευξη του κ. Πρωθυπουργού στην κ. Γερμανού. Ο κ. Μητσοτάκης ένα πάνω στο άλλο τα πόδια το ίδιο και η δημοσιογράφος κ. Γερμανού! Άλλη φάση στο γραφείο του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου. Ο κ. Βέρρος άνετα ξαπλωμένος στην πολυθρόνα του με σταυρωμένα τα πόδια, ο υπουργός κ. Μηταράκης «σεμνά» καθισμένος με ίσια τα πόδια...

Δεν έχω δει ξένο δημοσιογράφο να παίρνει συνέντευξη από πολιτικό, πρωθυπουργό, υπουργό, Γερουσιαστή, Κυβερνήτη, Βασιλιά και να σταυρώνει τα πόδια του. Δεν ξέρω αλλά εμάς τους παλαιούς τέτοιες εικόνες μας σοκάρουν γιατί έχουμε λάβει μια άλλη αγωγή. Φαίνεται ότι οι σύγχρονοι καιροί μας ξεπέρασαν και στο διάβα τους ισοπέδωσαν τα πάντα ακόμα και τα επουσιώδη. Προφανώς ο σεβασμός ο παλαιός προς τον ανώτερο θεωρείται σήμερα προσόν επικίνδυνο προς κατανάλωση. Ξεχωρίζω τον σεβασμό από την δουλική συμπεριφορά.

Η άκρα Δεξιά επιστρέφει στο Ισραήλ

Ο κ. Νετανιάχου επιστρέφει στην ηγεσία του Ισραήλ παρ' όλο που ερευνάται από τη δικαιοσύνη για το αδίκημα της δωροδοκίας για την προηγούμενη θητεία του. Το Ισραήλ των 9.500.000 κατοίκων εκλέγει 120 βουλευτές. Το μέτρο για να εισέλθει ένα κόμμα στη βουλή είναι το 3,15% επί του συνόλου των ψήφων. Ψήφισαν 3.800.000 ψηφοφόροι, εισήλθαν στη βουλή επτά κόμματα με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το Ισραήλ έχει κουλτούρα συνεργασιών και θα σχηματίσει κυβέρνηση με επικεφαλής τον Νετανιάχου. Εμείς κυνηγάμε ακόμα τις αυτοδυναμίες γιατί δεν μπορούν τα κόμματα να συνεργαστούν. Ο κ. Τσίπρας είναι υπέρ των «προοδευτικών συνεργασιών», αλλά ο κ. Κουτσούμπας έχει τη δική του πρόταση και δεν επιθυμεί συνεργασίες με τους πρώην συντρόφους του! Τέλμα.

Αλλά την «προοδευτική» διακυβέρνηση κ. Τσίπρα την επιδείξατε εμπράκτως το 2015 όταν συνεργαστήκατε με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου. Είναι ακόμα νωπά τα γεγονότα για να ξεχαστούν.

Σαρλ Ντε Γκωλ

Έσωσε την τιμή της Γαλλίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ο στρατάρχης Πετέν συνθηκολόγησε με τους Γερμανούς κατακτητές και συνεργάστηκε μαζί τους. Ο Ντε Γκωλ από το Ραδιοφωνικό σταθμό του ΒΒC κάλεσε τους Γάλλους ν' αντισταθούν και να πολεμήσουν τον κατακτητή. Σήμερα 3.600 λεωφόροι, πλατείες, δρόμοι φέρουν το όνομά του. Ένα αεροδρόμιο και ένα ατομικό αεροπλανοφόρο φέρουν επίσης το όνομά του. Δεν δέχτηκε τη σύνταξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και του στρατηγού, αλλά μόνο του συνταγματάρχη. Όσο καιρό ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα προσωπικά και τα οικογενειακά του έξοδα τα πλήρωνε απ' την προσωπική του περιουσία.

Σαρλ Ντε Γκωλ (2)

Είπε: «Καμία χώρα χωρίς ατομική βόμβα δεν μπορεί να θεωρηθεί πραγματικά ανεξάρτητη».

Είπε: «Οι Αμερικανοί πάντα κάνουν οποιαδήποτε ανοησία μπορείς να φανταστείς. Επιπλέον κάνουν δύο ακόμα ανοησίες που δεν μπορείς να φανταστείς».

Είπε: «Η τραγωδία της εποχής μας είναι ότι η αριστερά στρέφεται κατά του Έθνους και η δεξιά κατά του Κράτους».

Είπε: «Πως είναι δυνατόν να κυβερνήσει κανείς ένα Έθνος (Γαλλία) που έχει 246 είδη τυριού».

Είπε: «Επειδή ένας πολιτικός ποτέ δεν πιστεύει αυτά που λέει, εκπλήσσεται όταν οι άλλοι τον πιστεύουν».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey