Στο κρεβάτι

30/06/2020 - 14:50

Θα έχουμε φαίνεται χρόνια μπροστά μας να γράφουμε για την ιική κρίση και για τα πάνω-κάτω που μας έφερε.

Έρχεται να δικαιωθεί και η στήλη που σχεδόν τριάντα χρόνια τώρα διατυμπανίζει ότι δεν μπορεί και δεν συμφέρει ένα κράτος να στηρίζεται στις υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα, δηλαδή στον αέρα τον κοπανιστό, και να νομίζει ότι πορεύεται σωστά.

Ακούμε ότι πολλά κράτη, εν μέσω κορονοϊού άρχισαν να εφαρμόζουν οικονομική εθνικιστική πολιτική, απαγορεύοντας την εξαγωγή βασικών ειδών διατροφής, όπως σιτάρι, ρύζι, λεμόνια κλπ.

Εάν ενταθούν οι διακρατικές σχέσεις και εισέλθουμε «ασκεπείς» σε νέα φάση κρουσμάτων του ιού, δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε να εκτυλίσσονται διατροφικοί πόλεμοι.

Από αλλού τους περιμέναμε τους πολέμους και από αλλού θα μας έρθουν, για να δικαιωθεί (κατά κάποιο τρόπο) ο Χάμσουν με την «Πείνα» και όσοι άλλοι προφήτες κρούουν τον κώδωνα ενός εκτεταμένου επισιτιστικού κινδύνου.

Η δίκαιη κατανομή και επάρκεια των αγαθών μεταξύ των λαών είναι μέχρι σήμερα το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας και η αχίλλειος πτέρνα της ιστορίας.

Ο άνθρωπος μπορεί να υποφέρει ύβρεις, λοιδορίες, πολέμους, εξορίες και παντοία δεινά, ένα δεν μπορεί να αντέξει: την πείνα.

Να θυμηθούμε, με την ευκαιρία και του σκηνικού που διαμορφώνεται αλλά και των επερχομένων επετειακών εκδηλώσεων για τη μεγάλη Επανάσταση, ότι το φωτεινό και μεγαλειώδες ανά τους αιώνες έπος που έγραψε το Μεσολόγγι κατά την επανάσταση, αυτό το ηρωικό «αλωνάκι», δεν ήταν αποτέλεσμα κακής τύχης ή κακής στρατιωτικής διαχείρισης. Κάθε άλλο μάλιστα. Ήταν αποτέλεσμα πείνας!

Οι Μεσολογγίτες μόνοι, αβοήθητοι, με καλά οχυρωματικά έργα, με έξυπνα πολεμικά τεχνάσματα και προπαντός με ακατάβλητο θάρρος, ρεζίλεψαν επί σχεδόν ένα έτος την περίφημη πολεμική μηχανή των Τούρκων.

Ο Κιουταχής Μεχμέτ Ρεσίτ πασάς, ο μεγαλύτερος Τούρκος στρατηλάτης του αιώνα (παρά το ότι έζησε μόλις τριάντα πέντε χρόνια) είχε απελπιστεί από τους άτρωτους Μεσολογγίτες αλλά και από τον μέγιστο στρατιωτικό νου και υπέροχο Έλληνα, τον Καραϊσκάκη, που τον παρενοχλούσε στα πέριξ, και θα είχε λύσει την πολιορκία εάν δεν αναγκαζόταν να συμπράξει με τον Ιμπραήμ και εάν δεν συνέβαλλαν και οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις με την ολιγωρία και την απραξία τους.

Αυτοί οι υπέροχοι μαχητές της ελευθερίας, άνδρες μαζί και γυναικόπαιδα, μόνο την πείνα δεν άντεξαν, και έφτασαν στην ηρωική έξοδο, για να γίνουν έτσι ο πυρσός που φώτισε και ξύπνησε τους λαούς της Ευρώπης για το δράμα της επαναστατημένης Ελλάδας.

Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι ο κορονοϊός είναι μια θαυμάσια πρόβα τζενεράλε για το τι σκοτάδια μεθοδεύονται για τον πλανήτη.

Η πείνα είναι ένα πιθανό σενάριο. Ένα άλλο, αλλά περισσότερο βέβαιο, είναι τα ανελεύθερα συστήματα (που τα ψιλοκόβουμε ως «πρωτόκολλα») ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του παγκόσμιου πληθυσμού και κατευνασμού των παντός είδους υγιών και εποικοδομητικών αντιδράσεων.

Και τώρα που είπαμε «κατευνασμού», βλέπουμε τη σοφία και την υπεροχή της ελληνικής γλώσσας.

Όλες οι νεολατινικές γλώσσες (ίσως με μικρή εξαίρεση το γαλλικό endormir) εννοιολογούν το «κατευνάζω» ως ειρηνεύω, ηρεμώ και απαλύνω.

Η ελληνική το ορίζει σαφέστατα: βάζω στο κρεβάτι κάποιον (κατά + ευνή) για να τον αποκοιμίσω.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν την ετυμολογία της ελληνικής γλώσσας.

Ο παγκόσμιος τρόμος έχει στόχο πρώτα να μας κλείσει στο σπίτι και στη συνέχεια να μας ρίξει στο κρεβάτι…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey