Στις γυναίκες

24/03/2021 - 13:48

Στις 8 Μαρτίου εορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα της γυναίκας. Της μάνας, της αδελφής, της ερωμένης, της φίλης, της συζύγου, της γιαγιάς. Για όλες αυτές η στήλη αφιερώνει το ποίημα του Κώστα Ουράνη «Περαστικές».

Περαστικές (ποίημα)

Γυναίκες που σας είδα σ’ ένα τραίνο

Τη στιγμή που ξεκινούσε γι άλλα μέρη

Γυναίκες που σας είδα σ’ άλλου χέρι

Με γέλιο να περνάτε ευτυχισμένο

Γυναίκες σε μπαλκόνια να κυττάτε

Στο κενό μ’ ένα βλέμμα ξεχασμένο

Ή από ένα πλοίο σαλπαρισμένο

Μ’ ένα μαντήλι αργό να χαιρετάτε.

Να ξέρετε με πόση νοσταλγία

Τα δειλινά τα βροχερά και κρύα

Σας ξαναφέρνω στην ανάμνηση μου

Ω σας που επεράσατε μια ώρα

Απ’ τη ζωή μου μέσα και που τώρα

Στα ξένα έχετε πάρει τη ψυχή μου.

 

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ

Το έναυσμα για αυτό το σχόλιο μου το έδωσε ο Παναγιώτης Μυριτζής, ο οποίος σε προηγούμενο φύλλο του «Εμπρός» επισήμανε ότι η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή του Τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είχε μόνον δύο στελέχη του παλιού «Συνασπισμού» που ξέραμε και άλλα τινά για πρόσωπα. Αυτό από μια άποψη είναι ευχάριστο. Τα κόμματα ως ζωντανοί οργανισμοί πρέπει να ανανεώνονται σταδιακά, η παλιά φρουρά ν’ αποχωρεί και νέα πρόσωπα σε ηλικία και ιδέες να παίρνουν τη θέση της. Στο ΣΥΡΙΖΑ των επαρχιών η ανανέωση γίνεται με γρήγορους ρυθμούς εμπλουτίζοντας τις Νομαρχιακές με νέο αίμα γνήσιων οπαδών και εισοδιστών του ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως στην κορυφή του κόμματος κυριαρχούν κάτι κουρασμένα παλικάρια σαν τον Δραγασάκη, Βούτση, Σία, Δρίτσα, Σκουρλέτη, Μπίστη, Πολάκη, Φίλη, Γαβρόγλου, Μπαλτά και πάει λέγοντας. Αυτή κι αν είναι ανανέωση…

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ (2)

Θέλω επίσης να επισημάνω και κάτι άλλο, σημαντικό κατά την άποψή μου. Στα χρόνια τα παλιά του Συνασπισμού, ο Παναγιώτης Μυριτζής διετέλεσε επί αρκετά χρόνια Γραμματέας της Νομαρχιακής και υποψήφιος βουλευτής. Όταν βγαίναμε στα χωριά του νησιού για ομιλίες στα περισσότερα καφενεία σταματούσαν το χαρτοπαίγνιο και το τάβλι και μας άκουγαν με προσοχή και σεβασμό. Μπορεί να μην μας ψήφιζαν αλλά μας άκουγαν. «Μας ερωτεύονταν αλλά δεν μας παντρεύονταν» για να θυμηθούμε λίγο και τον Γέρο. Σήμερα η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί πολλαπλασιάστηκε εκπροσωπείται από βουλευτή αλλά η απήχηση περιορίστηκε πολύ. Άλλοι ειδήμονες ας δώσουν εξήγηση επ’ αυτού.

«Ανθ’ υμών Γουλιμής» (Ιστορικό)

Το είπε ο Χαρίλαος Τρικούπης όταν στις εθνικές εκλογές του 1895 στην Αιτωλοακαρνανία εκλέχτηκε ο Γουλιμής του κόμματος του Δηληγιάννη αντ’ αυτού με διαφορά τεσσάρων ψήφων. Ο Γουλιμής εκδήλωσε την πρόθεση του να παραιτηθεί, αλλά το Τρικούπης δεν το δέχτηκε. Ο Μιλτιάδης Γουλιμής γεννήθηκε στο Αγγελόκαστρο Μεσολογγίου το 1844 και πέθανε το 1901. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι, δικηγόρησε στο Μεσολόγγι αλλά παράλληλα ασχολήθηκε και με την πολιτική. Εκλέχτηκε δύο φορές βουλευτής το 1887 και το 1890 με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη και στις εκλογές του 1895 με το κόμμα του Δηληγιάννη  όπου και υπερίσχυσε του Τρικούπη για τέσσερις ψήφους.

Κλέφτες και αρματολοί

Τα ιστορικά γεγονότα πρέπει  να τα τοποθετούμε για να τα κατανοήσουμε στο χρόνο και τόπο που διαδραματίστηκαν και όχι με την εξιδανίκευση που δημιουργεί η χρονική απόσταση. Κλέφτες λοιπόν ήταν οι κλέφτες όπως τους εννοούμε σήμερα και έκλεβαν από πλούσιους Τούρκους και Έλληνες. Ένα μικρό ποσό των κλοπιμαίων το μοίραζαν στους χωρικούς και τσοπάνηδες για να τους καλύπτουν, να τους τροφοδοτούν και να τους δίνουν πληροφορίες για τις κινήσεις των αποσπασμάτων της χωροφυλακής και του στρατού. Οι αρματολοί ήταν κλέφτες που δεχόταν να μπαίνουν στη δούλεψη των Τούρκων και να προστατεύουν περιοχές συνήθως ορεινές από τους κλέφτες έναντι αμοιβής. Οι περιοχές που προστάτευαν λεγόταν αρματολίκια. Μετά το 1830 όσοι πολεμιστές της επανάστασης του 1821 δεν έλαβαν κλήρον απ’ τις περιουσίες των Τούρκων έγιναν ληστές. Η ληστεία στην Ελλάδα επέζησε από το 1830 μέχρι το 1940. Οι τελευταίοι ληστές εντάχτηκαν στο αντάρτικο σώμα του Άρη Βελουχιώτη και πολέμησαν τους Γερμανοιταλούς, με την καθοδήγησή του. Έστω λίγοι και πολύ αργά ξανάγιναν «εθνικοί αγωνιστές». Τέλος επί σειρά ετών το λεξικό Πάπυρος Λαρούς στο λήμμα σύγχρονοι Έλληνες έγραφε= απατεώνες, κλέφτες. Απαλείφτηκαν με διπλωματική παρέμβαση της χώρας στο αρμόδιο ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Το ξέρετε αυτό;

Ο μουσικοσυνθέτης κ. Μίκης Θεοδωράκης όταν ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990-1993 και ο Εισαγγελέας Τσεβάς σε συνεντεύξεις τους κατηγόρησαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι ήταν ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη. Θαυμάζω τον κ. Μίκη Θεοδωράκη ως κορυφαίο μουσικοσυνθέτη και θαρραλέο αγωνιστή αλλά ως πολιτικός δεν είχε σταθερή πορεία.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey