Ρόδου μοσχοβόλημα (ποίημα)

22/03/2022 - 11:30

Εφέτος άγρια μ' έδειρεν η βαρυχειμωνιά 

που μ' έπιασε χωρίς φωτιά και μ' εύρε χωρίς νιάτα, 

κι ώρα την ώρα πρόσμενα να σωριαστώ βαριά 

στη χιονισμένη στράτα. 

Μα χτες καθώς με θάρρεψε το γέλιο του Μαρτιού 

και τράβηξα να ξαναβρώ τ' αρχαία τα μονοπάτια, 

στο πρώτο μοσκοβόλημα ενός ρόδου μακρινού 

μου δάκρυσαν τα μάτια. 

(Απ' την «Πολιτεία και Μοναξιά») του Κωστή Παλαμά 

Αφορμή γι' αυτό το τρυφερό ποιηματάκι μου έδωσε μια ανθισμένη αμυγδαλιά που συναντώ κάθε απόγευμα στο δρόμο μου. Φέτος οι μυγδαλιές άργησαν ν' ανθίσουν, προφανώς λόγω του χειμώνα. Αλλά αυτό το ποίημα, χρόνια τώρα, το χρησιμοποιώ στα σχόλια μου για να χαιρετίσω τον ερχομό της άνοιξης. Λίγη δροσιά και ομορφιά φίλοι στην τόση αντάρα... 

Παγκόσμια διάκριση καθηγητών 

Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. κ. Ευστάθιος Σταματάτος και Γεώργιος Καμπουράκης του Τμήματος Πληροφορικών και Επικοινωνιακών Συστημάτων συγκαταλέγονται στη λίστα των κορυφαίων στον Τομέα Πληροφορικής παγκοσμίως σύμφωνα με τον Οργανισμό Recearh.com. Δεν είναι η πρώτη φορά που περιφερειακά πανεπιστήμια όπως του Αιγαίου και της Κρήτης επιτελούν πρωτοποριακό έργο, που αναγνωρίζεται και βραβεύεται από Παγκόσμιους Οργανισμούς. 

Ως πολίτης και κάτοικος αυτού του νησιού αισθάνομαι την υποχρέωση να συγχαρώ τους κ. κ. καθηγητές, την Πρύτανη και όλο το προσωπικό του πανεπιστημίου Αιγαίου. Με το πρωτοποριακό σας έργο μας κάνετε υπερήφανους τους κατοίκους του Αρχιπελάγους. 

Επιστολή 6.000 Ρώσων επιστημόνων και δημοσιογράφων 

Επιστολή διαμαρτυρίας από 6.000 Ρώσους επιστήμονες και δημοσιογράφους κατά της εισβολής στην Ουκρανία. Γράφουν: «Ο πόλεμος εναντίον της Ουκρανίας είναι άδικος και παράλογος. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει μια χώρα κοντά μας. Πολλοί από εμάς έχουμε συγγενείς, φίλους και συναδέλφους που ζουν στην Ουκρανία. Ο παππούς και ο πατέρας μου πολέμησαν μαζί με τους Ρώσους το ναζισμό. Η απομόνωση της Ρωσίας από τον υπόλοιπο κόσμο σημαίνει περαιτέρω πολιτιστική και τεχνολογική υποβάθμιση της χώρας. Ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι ένα βήμα προς το πουθενά». Τα σχόλια περιττεύουν. 

Βροχοπτώσεις 

Φτάσαμε αισίως τις 30 ίντσες βροχής στον Παπάδο της Γέρας, συν το χιόνι στα ορεινά και πεδινά. Εφέτος οι βροχοπτώσεις και γενικά ο υετός δεν ήταν καταρρακτώδεις και το νερό που έπεσε από τον ουρανό απορροφήθηκε από τη διψασμένη γη και πολύ λίγο διοχετεύτηκε στη θάλασσα, με τους χείμαρρους. Αισιοδοξούμε. 

Εισβολή στην Ουκρανία μια άλλη ματιά 

Η Ουκρανία έχει 44.130.000 κατοίκους (απογραφή 2020) και έκταση 603.548 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η Ρωσία έχει πληθυσμό 144.100.000 κατοίκους και έκταση 17.300.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ως προς την έκταση είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο. Η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη διαθέτει έναν από τους μεγάλους στρατούς του κόσμου, αλλά η οικονομία της (ΑΕΠ) είναι μικρότερη από της Ισπανίας και της Νότιας Κορέας. 

Το 1932-1933 ο δικτάτορας Στάλιν εξόντωσε 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς δια της ασιτίας (πείνας) θάνατο. Έφτασαν στο σημείο οι δύστυχοι Ουκρανοί να γίνουν κανίβαλοι, να τρώει ο ένας τον άλλον. Ο Πούτιν προπάντων δεν θέλει στην «αυλή» του μια Δημοκρατική Ουκρανία που να ευημερεί, γιατί είναι κακό... παράδειγμα για τους Ρώσους και το καθεστώς του. 

Εισβολή στην Ουκρανία μια άλλη ματιά (2) 

Δύο πράγματα δεν περίμενε ο Πούτιν μετά την εισβολή. 

α) Την πεισματική αντίσταση του Ουκρανικού λαού. 

β) Την αντίδραση της Ευρώπης και ΗΠΑ σ' αυτόν τον υπέρτατο βαθμό. Βοήθεια σε όπλα στην Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα έστειλαν 19 χώρες. Ανθρωπιστική βοήθεια (τρόφιμα, φάρμακα, ρουχισμό κλπ.) έστειλαν 22 χώρες και οικονομική βοήθεια 10 χώρες. Στο επίπεδο πολιτών, την τελευταία εβδομάδα, έχουν φτάσει πάνω από 1.000 εθελοντές από 16 χώρες για να βοηθήσουν στα πεδία των μαχών. 

Έθιμα αποκριάς 

Τα περισσότερα σύγχρονα έθιμα της αποκριάς κρατούν από την αρχαιότητα και γινόταν προς τιμήν του Πάνα, του Διόνυσου, των Σάτυρων και άλλων χθόνιων θεοτήτων. Ο Χριστιανισμός προσπάθησε να τιθασεύσει την αχαλίνωτη ελευθεροστομία και αισχρή παντομίμα, φτάνοντας μερικές φορές σε απαράδεκτες ενέργειες. Ωστόσο διατηρήθηκαν αρκετά έθιμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα που διασκεδάζουν το λαό. Την Καθαρά Δευτέρα στο Μπουράνι του Τυρνάβου φτιάχνουν τεράστιους πήλινους φαλλούς και υποχρεώνουν όποιον συναντήσουν να τους φιλήσει... Άνδρες γυναίκες, γριές, γέρους, παιδιά, κορίτσια. Στη Δράμα έχουμε τους «κουδουνάτους». Κρεμούν σ' όλο το σώμα τους κουδούνια και διατρέχουν τους μαχαλάδες τραγουδώντας σκωπτικά άσματα. Στο χωριό μου το Κάτω Τρίτος, την Καθαρά Δευτέρα ο περισσότερος ανδρικός πληθυσμός του χωριού κατέβαινε στο επίνειο του Ντιπίου, ένα χιλιόμετρο απόσταση. Στο Ντίπι διασκέδαζαν στα εκεί καφενεία πίνοντας ούζο και τρώγοντας ψάρια, καβούρια, αχιβάδες, μύδια, καλόγνωμες, χτένια, αχινούς. Παράλληλα χόρευαν τους παραδοσιακούς χορούς και τα Αϊβαλιώτικα ζεϊμπέκικα. Αργά το απόγευμα αφού είχαν γίνει ντίρλα στο μεθύσι μουτζούρωναν τα πρόσωπα και τα γυμνά μέρη του σώματος με φούμο και αφού στόλιζαν το κεφάλι και το σώμα με αγριοσέλινα και κάρδαμα, που αφθονούσαν στην περιοχή, επέστρεφαν στο χωριό τραγουδώντας τα «αδιάντροπα» συνοδευόμενοι απ' τα παιδιά. Στο χωριό και όσοι άντεχαν συνέχιζαν το γλέντι στα καφενεία μέχρι τα μεσάνυχτα. Οι λίγοι που άντεχαν αγκαλιάζονταν για να ισορροπούν... και περιδιάβαιναν τα σοκάκια του χωριού τραγουδώντας τα πιο ακατάλληλα σκωπτικά. Οι οικογένειες που είχαν κορίτσια κλειδαμπάρωναν πόρτες και παράθυρα και οι γριές θυμιάτιζαν να διώξουν το κακό... 

Τα μεγάλα ψέματα 

«Τα μεγάλα ψέματα λέγονται κατά την προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια του πολέμου και μετά το κυνήγι». Μέρες πολέμου είναι καλό να το θυμόμαστε και να μην πιστεύουμε ότι βλέπουμε και διαβάζουμε στον Τύπο. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey