Ρόδου μοσχοβόλημα (ποίημα)

11/03/2021 - 13:37 Ενημερώθηκε 12/03/2021 - 13:38

Εφέτος άγρια μ’ έδειρεν η βαρυχειμωνιά

Που μ’ έπιασε χωρίς φωτιά και μ’ εύρε χωρίς νιάτα,

Κι ώρα την ώρα πρόσμενα να σωριαστώ βαριά

Στη χιονισμένη στράτα.

Μα χτες καθώς με θάρρεψε το γέλιο του Μαρτιού

Και τράβηξα να ξαναβρώ τ’ αρχαία τα μονοπάτια

Στο πρώτο μοσχοβόλημα ενός ρόδου μακρινού

Μου δάκρυσαν τα μάτια.

Κωστής Παλαμάς

 

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Ας μην προσπαθούν ορισμένοι υπουργοί του κ. Μητσοτάκη να κάνουν αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με το και «σεις τα ίδια κάνατε». Ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ το λαό τοποθετήθηκε στην αντιπολίτευση για τους νεκρούς στο Μάτι, για τις «κωλοτούμπες», τις ιδεοληψίες, τον Πολάκη, τον Παπαγγελόπουλο, τον Παππά κλπ. κλπ. Εσείς θα κριθείτε για τις ποδηλατάδες στην Πάρνηθα, τους διορισμούς στα Νοσοκομεία, τα φαγοπότια στην Ικαρία και τις προκλητικές ανεπάρκειες των υπηρεσιών ΟΤΑ στην τελευταία  χιονόπτωση. Παρ’ όλα αυτά η πλειοψηφία στηρίζει την κυβέρνηση σας ακόμα.

Ας σοβαρευτούμε…

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ γνώριζε όσα ακούγονται σήμερα και δεν έχουν αποδειχθεί δικαστικώς ακόμα, για τον Χαϊκάλη και Κιμούλη όταν τους έδινε σημαντικά πόστα και απέρριψε απ’ τα ψηφοδέλτια του την κόρη του αείμνηστου Λοΐζου όταν έγινε γνωστό ότι επί έξι μήνες εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της ούτε πιστεύω ότι η κ. Μενδώνη θα διόριζε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη αν γνώριζε αυτά που ακούγονται σήμερα και έχουν πάρει το δρόμο προς τη δικαιοσύνη.

Ούτε ακόμα και οι διάφοροι δημοσιογράφοι συγγραφείς και κριτικοί θεάτρου θα έγραφαν διθυράμβους για το καλλιτεχνικό ταλέντο του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη. Ας σοβαρευτούμε και ας συγκρατηθούμε μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη τελεσίδικα.

Κρατική Τηλεόραση

Χρόνια είχα να σταθώ μπροστά στα κανάλια της Κρατικής Τηλεοράσεως για να ενημερωθώ ή να ψυχαγωγηθώ. Δεν άξιζε τον κόπο. Είναι τώρα ενάμισι χρόνος που ακούω ειδήσεις από την ΕΡΤ 1 στις 15.00 και 24.00 και ψυχαγωγούμαι μουσικά την Τετάρτη απ’ τον Πορτοκάλογλου και την κ. Μόρφη και το Σάββατο από την εκπομπή «στα τραγούδια λέμε ναι». Το νοικοκύρεμα της Κρατικής Τηλεόρασης έχει ως αποτέλεσμα η ακροαματικότητα να ανεβαίνει μέρα με τη μέρα. Το σωστό θα λέγεται και θα γράφεται.

Το μισθολόγιο της Κρατικής Τηλεόρασης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Κρατικής Τηλεόρασης κ. Γεώργιος Γαμπρίτσιος, ο οποίος διαχειρίζεται τα 200 εκατομμύρια ευρώ της ΕΡΤ, αμείβεται με το μηνιαίο μισθό των 2.450 ευρώ. Ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας εισπράττει 1.800 ευρώ μηνιαίως και ο μέσος όρος των μονίμων υπαλλήλων της Κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου είναι 1.500-1.600 ευρώ. Πρόσφατα ο Ζούλας ζήτησε από το Δ.Σ. αύξηση 10-15% ευρώ των μισθών προκειμένου να προσελκύσει αξιόλογους δημοσιογράφους από την ιδιωτική τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Τα έσοδα της Κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου εισπράττονται με το λογαριασμό της ΔΕΗ. Κάθε ρολόι της ΔΕΗ πληρώνει 8-8,50 ευρώ ετησίως υπέρ της ΕΡΤ.

Ιωάννης Καποδίστριας

Από σήμερα και μέχρι την 25/3/2021 που θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 η στήλη θα δημοσιεύει κάθε εβδομάδα ένα συνοπτικό σχόλιο για του πρωταγωνιστές του αγώνα. Η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον Απρίλιο του 1827 όρισε τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας. Το επώνυμο του Καποδίστρια ήταν Vittori (Βιττόρι). Όταν το 1373 από την Κάπο ντ’ Ίστρια της Δαλματίας εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Κέρκυρα έκαναν επίθετο τον τόπο καταγωγής τους. Ο Καποδίστριας, ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος θεωρούνται οι δημιουργοί του νεώτερου Ελληνικού κράτους. Τον Καποδίστρια τον αγάπησε ο λαός και του συμπαραστάθηκαν ο Κολοκοτρώνης, ο Κανάρης και ο Δημήτριος Υψηλάντης. Τον πολέμησαν, τον μίσησαν και τέλος τον σκότωσαν οι Μαυρομιχαλαίοι, Κουντουριώτηδες, Μιαούληδες, Μαυροκορδάτοι, Κωλέτηδες με δύο λέξεις οι κοτσαμπάσηδες και οι αρβανίτες Υδραίοι.

Εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις

Πρώτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν το 1940, επιστράτευσε ότι καλύτερο διέθετε ο τότε πνευματικός κόσμος, καθιστώντας την εκπαίδευση κοινό αγαθό και κτήμα όλων των Ελλήνων. Στη δεύτερη τετραετία του Βενιζέλου και με υπουργό Παιδείας τον Γεώργιο Παπανδρέου, χτίστηκαν τα περισσότερα σχολεία από ιδρύσεως του Ελληνικού Κράτους με δάνειο από τη Σουηδία. Το 1964 με πρωθυπουργό τώρα τον Γεώργιο Παπανδρέου, υφυπουργό Παιδείας τον Λουκή Ακρίτα και Γενικό Γραμματέα τον Ευάγγελο Παπανούτσο έγινε η δεύτερη  μεγάλη μεταρρύθμιση που εισήγαγε τη Δημοτική σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Κατάργησε τα δίδακτρα και εισήγαγε τα συσσίτια στα Δημοτικά Σχολεία. Θα χρειαστεί όμως ακόμα ένα σχόλιο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey