«Πρέσπες» και ο κ. Τσίπρας

19/10/2021 - 15:00

Διάβασα στο διαδίκτυο ότι ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Τσίπρας τα χρήματα που εισπράττει από κυβερνήσεις, οργανισμούς, διάφορους φορείς και ιδρύματα για την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών με τον κ. Ζάεφ, τα διαθέτει στα διάφορα πανεπιστήμια. Μπράβο του! Ως γνωστόν οι βόρειοι γείτονες μας Σκοπιανοί είχαν ονομάσει το κράτος τους «Μακεδονία» και μ' αυτό το όνομα είχαν αναγνωριστεί από 140 κράτη με ΗΠΑ, Ρωσία. Με τη συμφωνία των Πρεσπών το κράτος αυτό που δεν ξεπερνά σε έκταση την Πελοπόννησο ονομάστηκε «Βόρεια Μακεδονία». Η στήλη και ο γράφων απ' την αρχή τάχτηκαν υπέρ της συμφωνίας γιατί ήταν η καλύτερη λύση παρά τις ηχηρές φωνές των διαμαρτυρομένων, ιδίως βορειοελλαδιτών, για συναισθηματικούς κυρίως λόγους. Όμως παρά τις έντονες αντιδράσεις τους και τα καζίνα των Σκοπίων επισκέπτονται τακτικά και τις αγορές τους επίσης. Μακάρι να βρισκόταν λύση για το Κυπριακό από το 1975 μέχρι σήμερα για να μη σέρνεται σε εκκρεμότητα και κινδυνεύει να διχοτομηθεί. Η στήλη ό,τι κατά τη γνώμη της θεωρεί δίκαιο και σωστό θα το προβάλλει μ' όλο το κόστος. Δεν διεκδικεί το αλάθητο.

Πολιτικές εκτιμήσεις και προβλέψεις

Πάγια θέση του γράφοντος είναι ανέκαθεν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια και όχι οπόταν κρίνει ο εκάστοτε πρωθυπουργός ότι συμφέρει το κόμμα του. Αυτό πρεσβεύει και τώρα. Μάλιστα επιμένει ότι η τετραετία πρέπει να καθιερωθεί υποχρεωτική με την αναθεώρηση του συντάγματος. Ωστόσο οπόταν και να γίνουν οι εκλογές πρώτο κόμμα θα έρθει η ΝΔ, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση, γιατί το εκλογικό σύστημα είναι αυτή τη φορά η απλή αναλογική. Πιστεύω ότι το κόμμα του κ. Βελόπουλου θα εισέλθει στη βουλή, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί του, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα θα έλθει δεύτερο κόμμα με ποσοστό κάτω του 25%, ο κ. Βαρουφάκης κινδυνεύει να μην μπει στη βουλή και το ΚΚΕ θα αυξήσει τα ποσοστά, μπορεί και μέχρι 8%. Υπάρχει λόγος. Το αίνιγμα των εκλογών θα είναι το ΚΙΝΑΛ, αλλά με νέο αρχηγό, άφθαρτο. Μπορεί να κάνει την έκπληξη. Πάντως, κατά την άποψη μου δεν θα μακροημερεύσει κυβέρνηση και θα οδηγηθούμε σε νέες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική. Ως σοσιαλδημοκράτης θα προτιμούσα ένα νέο κόμμα όπως το Γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό που θα μπορέσει να συμπεριλάβει ακόμα και τη μεσαία τάξη με αταξικό προσανατολισμό, για αυτά τα χρόνια.

Η Γαλλοελληνική συμφωνία

Σίγουρα η συμφωνία μεταξύ Μακρόν και του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη πέραν από την αγορά αεροπλάνων και φρεγατών κρύβει για πρώτη φορά και κάτι άλλο, προς όφελος της χώρας μας. Έχουμε πει πολλάκις ότι φιλίες μεταξύ των κρατών δεν υπάρχουν, αλλά μόνο συμφέροντα. Η συμφωνία ΗΠΑ, Αγγλίας, Αυστραλίας αιφνιδίασε και θύμωσε τον Μακρόν γιατί τον αγνόησαν, αλλά περισσότερο γιατί έγινε ολοφάνερο ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ στρέφονται πλέον προς τον Ειρηνικό Ωκεανό και την ανάσχεση του επεκτατισμού και επιρροής της Κίνας. Αντιθέτως η Γαλλία μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωμένη Ευρώπη διεκδικεί ρόλο ηγέτη σε μια ομόσπονδη χώρα και ψάχνει συμμάχους. Μ' άλλα λόγια ο Μακρόν θέλει μια Ευρώπη με ενιαία εξωτερική πολιτική, δικό της στρατό που θα επεμβαίνει και θα εξασφαλίζει την πολιτική της, ενιαία οικονομία. Μην ξεχνάμε ότι ο Ντε Γκολ δυο φορές, το 1973 και το 1976, έθεσε βέτο και εμπόδισε τη Βρετανία να εισέλθει στην τότε ΕΟΚ. Ήρθε η σειρά της Γαλλίας και Γερμανίας ν' αναδιατάξουν την Ευρώπη. Βέβαια να μη ξεχνάμε ότι οι σχέσεις της Γερμανίας προς Τουρκία και Ρωσία θα συνεχιστούν ανεμπόδιστα διότι τα οικονομικά συμφέροντα είναι τεράστια.

Αντιπολίτευση και ΣΥΡΙΖΑ

Έπρεπε με τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη: πανδημία, οικονομικό, μεταναστευτικό, πυρκαγιές, ρουσφέτια σε καθηγητές πανεπιστημίου, άστοχοι ανασχηματισμοί και άλλα ακόμα, η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ να ήταν 10% υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνει το αντίθετο γιατί είναι πολύ κοντά το 2015 όπου η «πρώτη φορά Αριστερά» έδειξε το πρόσωπο της με τις ανακολουθίες, τις κωλοτούμπες, τις αμφισβητήσεις των θεσμών, τις συνεργασίες με την ακροδεξιά του Καμμένου. Για να μην ξεχνιόμαστε...

Το 2015 στα εγκαίνια της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης ο κ. Τσίπρας βροντοφώναξε: «Μας έκαναν κριτική ότι ανοίξαμε τα σύνορα στους μετανάστες. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέρουμε;» Λίγο αργότερα ο ίδιος μετά τη σύγκρουση στα Ίμια, πλοίου του λιμενικού με Τουρκικό. «Η ακτοφυλακή καθημερινά είναι στην πρώτη γραμμή εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας». Τι του λες... Από κωλοτούμπα σε είπα ξείπα...

Τι φοβάμαι

Η συμφωνία με τη Γαλλία, εκτός από την αγορά σύγχρονων αεροπλάνων και πλοίων εικάζω ότι περιλαμβάνει και την υποχρέωση της Γαλλίας να συνδράμει στρατιωτικά τη χώρα μας, όταν δεχθεί επίθεση από όμορο κράτος. Φοβάμαι ότι το όμορο κράτος ίσως θελήσει να διαπιστώσει μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η «στρατιωτική συνδρομή» της Γαλλίας... Αυτό μπορεί να το διαπιστώσει δημιουργώντας ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Διαισθάνομαι ότι η στρατιωτική μας ηγεσία δεν θα αιφνιδιαστεί από ένα τέτοιο επεισόδιο γιατί είναι προετοιμασμένη. Εύχομαι να διαψευστώ γιατί ουδείς σώφρων Έλληνας θέλει φασαρίες στη γειτονιά του, αυτόν τον καιρό ιδίως που μας μαστίζουν τόσα προβλήματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey