Όχι άλλες κερκόπορτες (ΙΙ)

05/12/2017 - 15:23

Όταν δίδεται λύση σε πρόβλημα κάποιας διεργασίας και έχουμε αποτέλεσμα, τότε αρχικά o στόχος έχει επιτευχθεί. Αφού αυτή δοκιμασθεί αρκετά στην πράξη, τελικά αξιολογείται. Σκοπός, η αριστοποίησή (optimization) του σχετικού αποτελέσματος. Αν τούτο δεν επιτυγχάνεται, αναπόφευκτα η λύση απορρίπτεται.

Το 2015, είχαμε την «εισβολή» χιλιάδων ξένων στα νησιά μας. Γεγονός πρωτόγνωρο σήμερα, τουλάχιστο στην Ευρώπη. Μαζικά, έκαναν «απόβαση» στις ακτές μας. Με βάρκες, φουσκωτά, σαπιοκάραβα, «νεκροφόρες» πραγματικές, που τους προμήθευαν Τούρκοι διακινητές, προσπαθούσαν να διασχίσουν το δίαυλο Ανατολίας - νησιών. Ο αριθμός τους τρομακτικός. Για τη Λέσβο μόνο, ξεπέρασε τις εξακόσιες χιλιάδες. Άνθρωποι, που μ’ αυτό το «ταξίδι», κυριολεκτικά θυσιαζόντουσαν για να φθάσουν στον «παράδεισό» τους. Τη Δυτική Ευρώπη. Η «επιχείρηση» αυτή, δυστυχώς είχε αναρίθμητες, παράπλευρες απώλειες. Καθημερινά, αμέτρητοι πνιγμοί μετέτρεπαν τις θάλασσες μας σ’ ένα απέραντο υγρό τάφο. Το απάνθρωπο τούτο γεγονός, διέγειρε αντανακλαστικά και συνειδήσεις, ξεσηκώνοντας την κοινή γνώμη, παγκοσμίως. Σε συνδυασμό δε, με το στόχο των Δυτικοευρωπαίων, την ανάσχεση και τελικά παύση ερχομού ξένων στην Ευρώπη, έδρασε καταλυτικά, να λυθεί το πρόβλημα. Τελικά την άνοιξη του 2016, υπεγράφη η σχετική συνθήκη Ε.Ε. - Τουρκίας. Μεταξύ άλλων προέβλεπε, τη δημιουργία των Κέντρων Καταγραφής Προσφύγων (hot spot) στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέρο.

Η επί δεκαοκτάμηνο τήρηση της απ’ την Τουρκία, κρατούσε τον αριθμό των εκεί ξένων στα επίπεδα του σχεδιασμού τους.

Όμως, τα «παιχνίδια» του νεοσουλτάνου Ερντογάν με την Ευρώπη, έκαναν να ξαναρχίσουν οι «ροές». Αυξανόμενες μάλιστα, καθημερινά.

Τελικά, το ισοζύγιο αφίξεων - αναχωρήσεων, είναι υπέρ των πρώτων. Συνέπεια, αυτά «υπερπληρώθηκαν». Έτσι, ως «δομές» τους, αποκλίνουν των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, μ’ αποτέλεσμα τις συχνές αρνητικές συμπεριφορές των εκεί φιλοξενουμένων.

Εκτόνωση της κατάστασης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, παρ’ όλο που οι δήμαρχοι των νησιωτικών hot spots συνεχώς σηματοδοτούν τα εκεί τεκταινόμενα, προς την κυβέρνηση και την Ε.Ε.. Το πρόβλημα υπερκορεσμού τους καθίσταται ολοένα οξύτερο. Ατυχώς κανείς δεν συγκινείται. Το γερμανικό Spiegel «περιποιώντας» μας για την τριτοκοσμικότητα των πραγμάτων στα νησιωτικά hot spots, αναφέρει ότι έχουν ήδη «παρκαριστεί» εκεί, περίπου 15.000 ψυχές, έναντι χωρητικότητας το μισό αυτού (στη Μόρια, πάνω από 8.000). Μ’ όλα αυτά, ο προβληματισμός μας, είναι μεγάλος.

Η μη λύση του προβλήματος στη γένεση του, δρομολογεί ατυχώς μία τερατογένεση στα νησιά μας. Τη σιγά-σιγά στρέβλωση της δημογραφικής τους σύνθεσης, λαμβανομένων υπόψη των σχετικώς προβλεπομένων στη «Δουβλίνο ΙΙ».

Άραγε, η συνθήκη Ε.Ε. - Τουρκίας ισχύει; Κατά τα προαναφερόμενα, μάλλον όχι.

Ας δούμε τα σ’ αυτή προβλεπόμενα και αντιστοίχως τηρούμενα.

Όντας η Τουρκία, ο ρυθμιστής των πραγμάτων, ξεκινούμε απ’ αυτή.

- Τούτη, όφειλε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα: προς αποτροπή της δημιουργίας νέων οδών παράνομης εισόδου, δια ξηράς ή θαλάσσης, και μέτρα ενάντια στους διακινητές των μεταναστών.

- Επίσης, να επιτρέψει την ταχύτατη επιστροφή σ’ αυτή, των στην Ελλάδα μη υποκειμένων στους διεθνείς νόμους προστασίας μεταναστών. Το ίδιο, για τους μέσω των χωρικών της υδάτων διελθόντες παράνομους μετανάστες.

Από την εδώ μεριά:

- Μετά τις 20/3/2016, όλοι οι παράνομοι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά απ’ την Τουρκία, θα επέστρεφαν σ’ αυτή. Η εν λόγω διαδικασία θα έπρεπε να γίνεται με πλήρη σεβασμό των κανόνων (Ε.Ε., διεθνών).

- Όλοι οι μετανάστες προστατεύονται βάσει των διεθνών στάνταρντς.

- Οι μετεγκαταστάσεις απ’ την Ελλάδα προς την Ευρώπη, έπρεπε να φτάσουν τις 6.000 μηνιαίως, κατά τις δεσμεύσεις στις αντίστοιχες υποχρεώσεις, των κρατών-μελών της Ε.Ε..

- Οι στα ελληνικά νησιά φθάνοντες μετανάστες και καταθέτοντες αίτηση για άσυλο, θα εξετάζονταν ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

- Για την εφαρμογή της συμφωνίας, ορίσθηκε συντονιστής, κοινοτικός αξιωματούχος. Του είχε ανατεθεί η οργάνωση της βοήθειας που θα έπρεπε να αποσταλεί στην Ελλάδα α) οικονομικής μορφής, β) οργανωτικής, των απαραίτητων υποστηρικτικών δομών, προς αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας.

Χωρίς να διαθέτω αριθμητικά δεδομένα, κρίνοντας μόνο εκ του αποτελέσματος, η συνθήκη δεν τηρείται ή τηρείται πλημμελώς.

 

Η στα νησιωτικά hot spots εκρηκτική κατάσταση σήμερα, απαιτεί την αποσυμφόρηση τους, άμεσα. Άλλως, αναπόφευκτα οδηγούμαστε μεσομακροπρόθεσμα σε αποτελέσματα δημογραφικής τους στρέβλωσης.

Ο κίνδυνος είναι εγγενής. Πάση θυσία χρειάζεται η απάλειψή του. Αντίθετα, «στρουθοκαμηλίζουμε» μπροστά σε τέρας έτοιμο να μας φάει,.

Σε επιστολή μας («Πιττακός ο Μυτιληναιος») προς τον δήμαρχο Σπ. Γαληνό προ εβδομάδων, σηματοδοτούσαμε την εν δυνάμει τερατογένεση, επισημαίνοντες τον κίνδυνο τα hot spots μελλοντικώς να αποτελέσουν κερκόπορτες αφελληνισμού των νησιών μας. Τέλος, τονίζαμε: «Δεν πάει άλλο».

Στην άμεση απάντηση του προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου, ο δήμαρχος ανέφερε: «Σας ευχαριστώ και πάλι και να είσθε σίγουρος ότι η επιστολή σας αποτελεί μια σημαντική ηθική τονωτική ένεση για να παλέψουμε και…».

Την πάλη αυτή, διεξάγει τώρα με συνέπεια. Πέραν της παλλεσβιακής απεργίας της 21.11.2017, τώρα οργανώνει συλλαλητήριο μπροστά στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στις 5.12.2017, μαζί με άλλους συμπάσχοντες νησιώτες, προς αφύπνιση των αρμοδίων.

Αν τελικά η μεν κυβέρνηση μείνει αδρανής, η δε Ε.Ε. κρατήσει στάση Ποντίου Πιλάτου, συνεπάγεται ότι η προαναφερθείσα λύση στη διεργασία «προσφυγικό / μεταναστευτικό» δεν αριστοποιείται. Αντίθετα, τερατοποιείται! Επιβάλλεται πλήρης συμμόρφωση των εμπλεκομένων, με τη συνθήκη. Άλλως εκ του ότι τίθεται σε κίνδυνο η ελληνικότητα των νησιών μας, πρέπει να καταργηθεί, υποκαθιστώμενη από άλλη, διασφαλίζουσα το αυτονόητο.

Τα νησιά μας να εξακολουθήσουν να κατοικούνται από Έλληνες όπως γίνεται, εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια.

 

*Ο κ. Τάκης Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.) είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Προβληματισμού & Παρέμβασης για την Ανάπτυξη της Λέσβου «Πιττακός ο Μυτιληναίος», τ. διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων, τ. πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλ. Μεταλλειολόγων Μηχανικών.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey