Ουκρανοί πρόσφυγες

19/04/2022 - 12:45

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ 4.000.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία τις 5 πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά το 1990. Ενδεικτικά 1,4 εκατομμύρια είχαν φύγει από το Ιράκ το 1991 στον πόλεμο του Κόλπου, 2,2 εκατομμύρια από τη Συρία το 2013 και 2 εκατομμύρια το 2018 από την Βενεζουέλα. Τα παραπάνω στοιχεία από τη στήλη της Τζήνας Μοσχολιού από τα «ΝΕΑ» του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.  

Γεωπόνοι και Γεωπόνοι  

Στα χρόνια των δεκαετιών 1950-1960 οι γεωπονικές Σχολές της χώρας θεωρούνταν δύσκολες για να εισαχθεί κάποιος, γι’ αυτό οι μαθητές που τις προτιμούσαν ήταν απ’ τους καλύτερους. Το πρόβλημα δημιουργείτο όταν αποφοιτούσαν απ’ τη Σχολή. Έπρεπε να βρουν τον τρόπο να διοριστούν στο δημόσιο για να εξασφαλίσουν το μέλλον τους. Και από βαρβάτοι επιστήμονες μετατρεπόταν σε γραφιάδες, να υπογράφουν τις καταστάσεις της δακοκτονίας, να γνωμοδοτούν για δάνεια αγροτικά στις τράπεζες και άλλες γραφειοκρατικές δουλειές. Τέλμα! Δεν είδα στα χωριά τόσα χρόνια γεωπόνους του Δημοσίου να διδάξουν στους αγρότες πως να κλαδεύουν, τι λίπασμα να ρίχνουν στα δέντρα και στα χωράφια, πως να εμβολιάζουν, πως να καλλιεργούν τα χωράφια και τους μπαχτσέδες. Καμαρώνω τους σημερινούς γεωπόνους που δημιουργούν θερμοκήπια, επιχειρήσεις γεωργικών προϊόντων, καλλιέργειες βοτάνων, ποικιλίες δενδρυλλίων, λαχανικών κλπ. Η επιστήμη στη γη το στοιχείο τους. Οι καινοτόμες ιδέες σε συνάρτηση με την πρόοδο των επιστημών κυριαρχούν.  

Η Κατερίνα των φτωχών και καταφρονεμένων  

Ποιός το περίμενε μια δικαστής του ΣτΕ άγνωστη στο ευρύτερο κοινό, σεμνή από τη φύση της και απόμακρη «απ’ τις πολλές κινήσεις και ομιλίες» λόγω επαγγέλματος να καταφέρει να γίνει η «Κατερίνα» του λαού μας. Άφησε τον Προεδρικό θώκο «ορφανό» και πήρε το δρόμο του καθήκοντος στας οδούς και τα ρίμας των πόλεων, των χωριών, των ακριτικών νησιών μας. Παραμονή Χριστουγέννων επισκέφτηκε την κυρά Ρήνη τη μοναδική κάτοικο στην Κίναρο. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί Καστελόριζο και Γαύδο. Συνέφαγε στο Ουκρανικό εστιατόριο στα Εξάρχεια και επισκέφτηκε οικισμούς Τσιγγάνων. Ο σεφ του προεδρικού Μεγάρου ετοιμάζει φαγητό για αστέγους και ανέστιους και μοιράζεται εν «κρυπτώ και παραβύστω» μακριά από την παρουσία των ΜΜΕ. Επισκέφτηκε οικισμούς προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας και αλλού. Επισκέφτηκε σπίτια χαροκαμένων οικογενειών που έχασαν παιδιά από αδίστακτους κακοποιούς και συνόδευσε με παρηγορητικό λόγο την μεγάλη οδύνη τους. Μιλά ακόμα για την εμφύλια βία, την κακοποίηση των γυναικών, τις γυναικοκτονίες. Μιλά όταν υποδέχεται τα παιδιά της Ουκρανίας, όταν υποδεχόταν τα παιδιά της Συρίας, του Ιράκ και της Παλαιστίνης. Αποχαιρέτισε το σκηνοθέτη Αγγελόπουλο και τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στην τελευταία κατοικία τους. Αξιότιμη Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ως έσχατος πολίτης αυτής της χώρας υποκλίνομαι.  

Τοπικές πολιτικές σκέψεις  

Τελικά οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2023 όταν θα έχει εξαντληθεί η τετραετία και έτσι και ο κ. Πρωθυπουργός θα είναι συνεπής στο λόγο του και θα ικανοποιηθεί και η κοινή γνώμη που επιθυμεί να εξαντλείται η 4ετία. Όσο για τον κ. Τσίπρα που ζητά «εδώ και τώρα εκλογές» θα κάνει υπομονή... γιατί κατά βάθος δεν τις θέλει. Θα δανειστώ ένα παλιό τίτλο του Μπερεδήμα «Κάπου πήγα, κάποιον είδα, κάτι μού ‘πε να σας πω». Ο κ. Αθανασίου, πιθανότατα, δεν θα είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Λέσβο, αλλά υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί από το χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές. Τη θέση του στη βουλή, στην περίπτωση αυτή, θα πάρει νεότερο άτομο με καλές συστάσεις. Υπομονή.  

Το ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιώς θα ονομαστεί  

Στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές το ΚΙΝΑΛ θα λάβει διπλάσιο ποσοστό ψήφων απ’ ότι πήρε το 2019. Δηλαδή ένα 16-17% είναι πιθανό και στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να έρθει δεύτερο κόμμα μετά τη ΝΔ. Στον Νομό Λέσβου κάπου άκουσα ότι μπορεί να είναι υποψήφιος Βουλευτής ο νεαρός δικηγόρος Πετρέλλης. Άκουσα κι άλλα αλλά δεν είναι της ώρας. Κάπου όμως διάβασα ότι για να επιστρέψουν στο ΚΙΝΑΛ όσοι έφυγαν απ’ το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να επιστρέψει ο εθνικολαϊκισμός, ο αυριανισμός, η συμπύκνωση των αντιδεξιών ενστίκτων του μεταπολιτευτικού νεοέλληνα καθώς και το ρουσφέτι. Τότε η σούπα ξινίζει...Το ΠΑΣΟΚ που πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το «σάπιο» κομμάτι του κόμματος που δεν ταιριάζει με τις αξίες και προδιαγραφές του νέου αρχηγού. Όπως οι κ. κ. Βενιζέλος, Σκανδαλίδης και μερικοί έκλεισαν τον πολιτικό τους κύκλο και πρέπει να αποσυρθούν της ενεργής πολιτικής. Το κόμμα χρειάζεται νέο αίμα, καινοτόμες ιδέες και φρεσκάδα σε όλα.  

Ο Αϊνστάιν και η «ηλιθιότητα»  

«Το άκρον άωτον της ηλιθιότητας είναι το να πιστεύεις ότι κάνοντας συνέχεια τα ίδια πράγματα υπάρχει περίπτωση να έχεις διαφορετικά αποτελέσματα». Είναι ένα απόφθεγμα που συχνά συναντάμε στην πρακτική συμπεριφορά ορισμένων πολιτικών κομμάτων στη χώρα μας. Ενώ διαπιστώνουν ότι ακολουθώντας την ίδια τακτική στη συμπεριφορά τους έναντι του κοινού, ο στόχος τους δεν γίνεται κατανοητός, ούτε επηρεάζει τις προτιμήσεις του λαού. Και όμως επιμένουν πεισματικά και αυτό το θεωρούν πολιτική συνέπεια. Ο κόσμος αλλάζει προς το καλύτερο και αυτοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την ίδια γλώσσα επικοινωνίας με τους πολίτες και τα ίδια συνθήματα. Πολλές φορές εκπέμπουν συναισθήματα ότι δεν θέλουν ν’ αγαπηθούν απ’ το λαό... Τους φτάνει ότι υπάρχουν.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey