ΟΛΣΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ. Ανασυγκρότησή της και φυγή προς τα εμπρός , ή …

25/06/2019 - 17:13

Ο μέγας Εθνάρχης Βενιζέλος όταν νομοθετούσε το 1920, μη βρίσκων καταλληλότερο άλλο, είχε ορίσει ότι ο Διευθύνων μία ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε.) πρέπει να διοικεί αυτή «δίκην καλού οικογενειάρχου». Όταν λοιπόν για μια Α.Ε. (που αποκλειστικό σκοπό έχει το κέρδος) ο διοικών αυτή πρέπει να ενεργεί έτσι, τι πρέπει να κάνει αυτός που διοικεί ένα φορέα κοινωνικο-πολιτιστικού προσανατολισμού, όπως η Ομοσπονδία μας(ΟΛΣΑ);

Σήμερα, μετά τριανταένα χρόνια από της ιδρύσεως της, ατυχώς η ΟΛΣΑ βρίσκεται στο σημείο του «μη παρέκει».

Σε σχετικό εδώ άρθρο μου προ έτους, μεταξύ άλλων έγραφα:

«…Για τριάντα χρόνια λειτούργησε όπως λειτούργησε και φθάσαμε στα σημερινά ατυχή γεγονότα με πλέον πρόσφατο, την «εν κλειστώ οικογενειακώ κύκλω», περίπου 25 αντιπροσώπων γενική συνέλευση, προ εβδομάδων!!! Τούτο ήταν φυσική απόρροια, λαμβάνοντας υπόψη ότι: άλλαξε τέσσερις Προέδρους στα δυόμισι τελευταία χρόνια, έχει χρέη εξαιτίας(;) του κτιρίου «Μίλ. Παρασκευαϊδη», είναι άστεγη χωρίς γραφεία, δεν έχει τηλέφωνο και fax, κατάργησε το περιοδικό της («Η Λέσβος μας»), δεν έχει μέλη, και οι πρωτοβάθμιοι σύλλογοί που τη στηρίζουν, στην πράξη σήμερα έχουν φυλλορροήσει.

Αυτών λεχθέντων, προκύπτει ότι είμαστε σε αδιέξοδο. Τελικά, ή εκδημοκρατικοποιούμε την Ομοσπονδία μας ή την αφήνουμε να βουλιάζει…»

Τούτα, ως κραυγή θλίψης και υπέρτατης αγωνίας μου για το φορέα αυτόν που κι εγώ μόχθησα να δημιουργηθεί (ως Πρόεδρος του Συλλόγου Αντισσαίων τη δεκαετία του ’70), υπήρξαν δυστυχώς «φωνή βοώντος εν τη ερήμω».

Όταν έγραφα αυτά, δεν μπορούσα να γνωρίζω τη διάσταση των πραγμάτων, ειδικότερα των αφορούντων το κτίριο «Μ. Παρασκευαϊδη», (Κοτυαίου 5, Αμπελόκηποι), που χρόνια τώρα ορθώνεται, ένας τσιμεντένιος σκελετός. Η υποβόσκουσα ανησυχία, αγωνία και αγανάκτηση διαφόρων ενεργών πολιτών Λέσβιων της Αττικής, κατά τον τελευταίο χρόνο μεγεθύνονται, όταν αρχίζουν να βγαίνουν στη φόρα διάφορα έγγραφα, να ανοίγουν στόματα και να ακούγονται πλείστα όσα σχετικά. Μεταξύ αυτών μάθαμε το πόσο κόστισε, αυτό το καρά γιαπί. Τούτο αδιάψευστα, μέσω της προς τον Πρωθυπουργό επιστολής, του μέλους του Δ.Σ. της ΟΛΣΑ, Προέδρου των Πλωμαριτών και Πολιτικού Μηχανικού, αειμνήστου Δ. Χαλαυτή (20.02.2018), που μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Η τραγική εξέλιξη της υπόθεσης είναι ότι θυροκολλήθηκε ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ (σχ. …) επί του ακινήτου (“Μ. Παρασκευαϊδη”) για το ποσό των 100.000 ευρώ (έχει ήδη κοστίσει περί τις 400.000 ευρώ) το χρέος αυτό».

Με όλα τούτα, άραγε προκύπτει ότι η Διοίκηση της ΟΛΣΑ, διοίκησε αυτή «δίκην καλού οικογενειάρχου», διαχρονικά;

Και αν μεν τα πράγματα έμεναν μέχρις εδώ, ίσως η ερώτηση αυτή θα επιδεχόταν διάφορες απαντήσεις. Όμως, όταν απ’ τα ΜΚΔ άρχισαν να «ξεφυτρώνουν» διάφορα, κορυφαίο υπήρξε το σχετικό με την «εξαφάνιση» των βιβλίων, -ταμείου και πρακτικών- της ΟΛΣΑ (κατά πληροφορίες τούτο έγινε προ του 2015). Έτσι, τα πράγματα άρχισαν να μπλέκουν. Με βάση όλα τα προαναφερθέντα προβληματίζομαι σχετικώς, όμως δεν θα ήθελα να εμπλακώ στο αν, το στα μπετά κτίσμα «Μ. Παρασκευαϊδη» έπρεπε να κοστίσει «περί τις 400.000 ευρώ», αφού αυτό θα το κάνουν ειδικότεροι εμού σε κάποια άλλη φάση, εφόσον τούτο απαιτηθεί από αρμόδια κρατική αρχή.

Σε σχετική παρέμβασή μου, ως και αρκετών άλλων προβληματισμένων συμπατριωτών μας της Αττικής τον περασμένο Μάρτη, στο να δοθούν απ’ τη Διοίκηση της ΟΛΣΑ σε έκτατη Γ.Σ. οι πρέπουσες εξηγήσεις για την «εξαφάνιση» των βιβλίων μαζί με άλλα επείγοντα θέματα, υπήρξε «σιγή ασυρμάτου». Άκρα του τάφου σιωπή.

Με δεδομένο τα ανωτέρω και ύστερα απ’ τη μη παραίτηση του τότε Προέδρου της, που είχε εντωμεταξύ ανακηρυχθεί υποψήφιος Δήμαρχος, Δήμου της Αττικής, καταπατώντας το καταστατικό της και αφού είχαμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Θεωρώντας καθήκον μας, κάναμε την απαιτούμενη καταγγελία («εξαφάνιση» των βιβλίων, μη παραίτηση του Προέδρου) οι: Αδάμ Καρέκος, π. Γεν. Γραμματέας ΟΛΣΑ, Τάκης Ιορδάνης, π. μέλος του Δ.Σ. της και Θεόφραστος Καραγεώργης, αντιπρόσωπός της (Συλλόγου Αντισσαίων).

Η ενέργειά μας αυτή έπεσε ως ογκόλιθος σε έλος πλήρους ακινησίας, δημιουργώντας κυματισμό που δρομολόγησε άμεσα εξελίξεις. Την παραίτηση του ως τότε Προέδρου, την εκλογή προσωρινού Προέδρου και τη Γ.Σ. της 23.06.2019, αύριο.

Όμως πάλι, υπάρχει ένα μεγάλο… όμως. Η πρόσκληση αυτή είναι μια τυπική πρόσκληση Γ.Σ., για εκλογοαπολογιστική διαδικασία, ως η Ομοσπονδία να μη βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αλλά ανέφελης πραγματικότητας, έως μακαριότητας.

Απουσιάζει ως ανεξάρτητο θέμα, αυτό της «εξαφάνισης» των βιβλίων. Τούτο, ενώ θα έπρεπε να πρώτο, ώστε αφού διαλευκανθεί το οτιδήποτε σχετιζόμενο μ’ αυτό, δοθούν αναλυτικά πειστικές εξηγήσεις (πότε, πώς και γιατί) εξαλειφθούν οι όποιες σκιές, τότε να ακολουθήσουν τα άλλα. Βέβαια εμείς, οι προαναφερθέντες τρεις, επισημάναμε αυτό και το θέσαμε εγγράφως ως ένα εκ τριών επί πλέον θεμάτων της Γ.Σ.. Ευχόμαστε να εισακουστούμε. Αν όχι και προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς πλήρη διαλεύκανση του ζέοντος θέματος της «εξαφάνισης» των βιβλίων, αναρωτιέμαι με ποιό ηθικό έρεισμα θα λάβει χώρα εκλογή νέου Δ.Σ.; Πέραν τούτου επί της ουσίας, ποιός θα διέθετε τον εαυτό του στο δυναμιτισμένο, μ’ όλα τα προεκτεθέντα, τοπίο της Διοίκησης της ΟΛΣΑ; Εύχομαι να επικρατήσει η λογική, ώστε η αυριανή Γ.Σ. να αποτελέσει σημείο καμπής για την ανασυγκρότησή της και φυγή προς τα εμπρός και όχι η απαρχή της εξαΰλωσης της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey