Ο πλουραλισμός των Μ.Μ.Ε. και η παιδεία του δέκτη

21/07/2021 - 15:10

Στα δημοκρατικά καθεστώτα  η πολυφωνική ενημέρωση των πολιτών ( πλουραλισμός των Μ.Μ.Ε) αποτελεί πρωταρχική αξία, η οποία διασφαλίζεται από το Σύνταγμα.

Σε αντίθεση με τα  ολοκληρωτικά και αυταρχικά καθεστώτα, όπου η ενημέρωση των πολιτών παρέχεται- μονοπωλιακά- κατά την βούληση του απόλυτου άρχοντα, από ένα πλήρως ελεγχόμενο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένα επίσημο έντυπο ή ραδιοτηλεοπτικό Σταθμό, στα δημοκρατικά καθεστώτα, όπου είναι ελεύθερη η διακίνηση των ιδεών και η έκφραση των απόψεων, ευδοκιμεί (και με την βοήθεια της τεχνολογικής εξέλιξης) ο πλουραλισμός των Μ.Μ.Ε., και  αυτό- κατά την δημοκρατική αντίληψη- συντελεί στην διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα των πολιτών, συμβάλλει στην σύνθεση των αντιτιθέμενων απόψεων, στην επισήμανση και εξάλειψη των κακώς κειμένων και, τελικά, στην ποιοτική βελτίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος.

Παρά τα παραπάνω θετικά αποτελέσματα της πολυφωνικής ενημέρωσης, η εκρηκτική αύξηση των πληροφοριών και η ύπαρξη  ενός τεράστιου αριθμού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να  ζουν, καθημερινά,  μέσα σε καταιγισμό από ένα πλήθος, πάσης φύσεως πληροφοριών (κοινωνικού, πολιτικού, οικονομικού, πολιτιστικού ενδιαφέροντος ), οι οποίες μπορεί να είναι πραγματικές ή πλαστές, ακριβείς ή ανακριβείς, αντικειμενικές ή υποκειμενικές, γεγονός που δημιουργεί  τον κίνδυνο  ο «δέκτης» να περιέλθει σε αδυναμία κριτικής επεξεργασίας των προσφερόμενων πληροφοριών, να τις δέχεται παθητικά και να τις υιοθετεί άκριτα, να περιπέσει σε κατάσταση σύγχυσης, να υποστεί την λεγόμενη « πλύση εγκεφάλου», να ετεροκαθορίζεται και να αλλοτριώνεται, ως προς την κοινωνική και την πολιτική του  στάση, την συμπεριφορά και τις επιλογές του.

Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, για να μπορεί ο σύγχρονος άνθρωπος να διαφυλάξει και να διατηρήσει την ηθική και πνευματική του αυτονομία και ως ελεύθερος πολίτης να κάνει συνειδητές επιλογές στην κοινωνική και πολιτική του ζωή, είναι αναγκαία- ιδιαίτερα σήμερα- η ισχυρή και στέρεα μορφωτική του υποδομή, η οποία  καθιστά ικανό τον πολίτη να αποφεύγει την αγελαία μαζοποίησή του και να διατηρεί, ως μέλος της δημοκρατικά οργανωμένης κοινωνίας, τα χαρακτηριστικά στοιχεία της ελεύθερης προσωπικότητας.

Το άτομο που διαθέτει την βασική μορφωτική υποδομή και έχει μεταβολίσει την γνώση σε  ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα βρίσκεται σε περισσότερο ενισχυμένη θέση, προκειμένου να διακρίνει την εγκυρότητα και την αλήθεια της πληροφορίας, είτε αυτή προσφέρεται μέσω του λόγου είτε μέσω της εικόνας.

Κατά πρώτον, μπορεί να διερευνά και να κρίνει την εγκυρότητα της «πηγής»( του έντυπου ή ηλεκτρονικού Μέσου).

Στη συνέχεια, μπορεί να υποβάλει σε λογικό έλεγχο την αλήθεια, την σκοπιμότητα ή την χρησιμότητα της πληροφορίας και, αναλόγως, να προχωρεί στην βάσανο της διασταύρωσης των πληροφοριών από άλλες πηγές.

Και, τελικά, ή να λαμβάνει υπόψη του την πληροφορία ή να την απορρίπτει ως περιττή.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πληροφόρηση που αφορά στην πολιτική ζωή, τα κυβερνητικά τεκταινόμενα  και τις αντιπολιτευτικές θέσεις και αντιδράσεις, διότι η υιοθέτηση της πληροφόρησης, από την μια ή την άλλη πλευρά, μπορεί να προσδιορίσει και την πολιτική στάση, τον ιδεολογικό προσανατολισμό, τις πολιτικές επιλογές, τις δράσεις και τις αντιδράσεις των πολιτών.

 Κατά τα ειωθότα, η πληροφόρηση που προέρχεται από τους ασκούντες την διακυβέρνηση εξαίρει και, συχνά, υπερβάλλει τα θετικά στοιχεία της διακυβέρνησης και αποσιωπά ή υποβαθμίζει τα αρνητικά·

και αντιθέτως, η πληροφόρηση που προέρχεται από τους αντιπολιτευόμενους εξαίρει τα αρνητικά στοιχεία της διακυβέρνησης, μεγαλοποιώντας την σημασία τους, και αντιπαρέρχεται τα θετικά στοιχεία της.

Ειδικότερα, αναφορικά με την, εν Ελλάδι, πολυφωνική, πολιτικού περιεχομένου, ενημέρωση, αυτή παρουσιάζει έντονα χαρακτηριστικά πολωτικής αντιπαράθεσης, με συνέπεια να καθίσταται, πολλές φορές, δυσδιάκριτη η αλήθεια.

 

Συχνά, διακινούνται ανυπόστατες φημολογίες και ανεπιβεβαίωτες εικασίες · παραποιούνται και διαστρεβλώνονται τα λεγόμενα των πολιτικών αντιπάλων· χρησιμοποιούνται ως « πηγές» fake news ·

σπανίζουν- ιδιαίτερα από την Αντιπολίτευση- οι προτάσεις και τα λογικά επιχειρήματα, ενώ, αντίθετα, αφθονούν οι παραλογισμοί και  οι υβριστικοί χαρακτηρισμοί.

Και σε αυτή την περίπτωση, το πρόβλημα αξιολόγησης των πληροφοριών το αντιμετωπίζουν- κυρίως- εκείνοι οι πολίτες που δεν βρίσκονται σε σχέση εξάρτησης ( ή και δουλείας)- ως «πελάτες» ή φανατικοί οπαδοί των πολιτικών κομμάτων- οι οποίοι, συνήθως, καταπίνουν… αμάσητο ό, τι τους… σερβίρει το κόμμα!

 Οι πολιτικοποιημένοι, λοιπόν, αλλά αδέσμευτοι πολίτες που θεωρούν ότι «εθνικόν είναι το αληθές», πρέπει, κάθε φορά, να αναζητούν, μέσα στον ορυμαγδό της πληροφόρησης, την αλήθεια.

Και, τελικά, οι «σκεπτόμενοι» πολίτες είναι αυτοί που απαιτούν και επιβάλλουν την έγκυρη ενημέρωση, οι οποίοι ενθαρρύνουν την υπεύθυνη άσκηση της πολιτικής και αποθαρρύνουν την δημαγωγία και την λαϊκίστικη πολιτική!

Και είναι αυτοί που αναδεικνύουν την «ειδοποιό», ποιοτική διαφορά, της Δημοκρατίας από την « παρέκβασή» της, την «Οχλοκρατία»!

 

Υ.Γ.  Μήπως για την άρνηση ή την απροθυμία ορισμένων να εμβολιαστούν φταίει ότι ο εμβολιασμός παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ;

Και μήπως πρέπει να επαναληφθεί το γνωστό « τέχνασμα» του Καποδίστρια με τις πατάτες;

 

 

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey