Ο Κάρολος ο Γ’

22/09/2022 - 11:30

Δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω με τον καημένο, τον γιο της συγχωρεμένης της βασίλισσας: Σε ηλικία που κάποιοι αναμετριούνται πια με το τέλος, εκείνος έγινε βασιλιάς. Και δεν πέρασε και λίγα, για το χατίρι του στέμματος: Όταν ήταν νέος ερωτεύτηκε. Για να γίνει κάποτε βασιλιάς, αποχωρίστηκε την αγαπημένη του, παντρεύτηκε, δημιούργησε παράνομο δεσμό με τη γυναίκα που αγαπούσε, χώρισε, τον έβριζε όλη η Υφήλιος ως μοιχό, ανάλγητο και κακό σύζυγο, παντρεύτηκε τελικά την αγαπημένη του στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας, αποκλήρωσε τον έναν του γιο από τους τίτλους του στέμματος και απέλυσε το προσωπικό του ανακτόρου που διαμένει, για να μετακομίσει στην επίσημη βασιλική κατοικία, ως ο απόλυτος μονάρχης! Μα είναι ιδιότητα τώρα αυτή; Η οποία μεταφράζεται σε απαιτήσεις, όπως να του σιδερώνουν τα κορδόνια των παπουτσιών, να τοποθετούν καθημερινά τις κάλτσες του εκατέρωθεν των υπόλοιπων στοιχείων της ενδυμασίας, να του προσφέρουν έξι ειδών μέλι στο πρωινό και να μεταφέρουν καπάκια τουαλέτας στα εξοχικά των φίλων που είναι προσκεκλημένος!

Δεν είναι αυτό η βασιλεία! Δεν είναι μόνον αυτό! Είναι μια ακριβή ζωή, με κοσμικές υποχρεώσεις, που έχουν συμβολικό χαρακτήρα! Τι συμβολίζει άραγε στη σύγχρονη εποχή; Ήταν αυτός ο φόβος της μακαρίτισσας της Ελισάβετ, παραμένει και των απανταχού γαλαζοαίματων: Μήπως ξυπνήσουν κάποτε οι λαοί και αντιμετωπίζουν ως γραφικό, αυτό που σήμερα θρηνούν ως σύμβολο! Για την ώρα η βασίλισσα μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη! Είναι πολλά τα χιλιόμετρα που διανύουν οι προσκυνητές του σεπτού της σκηνώματος. Ακόμη το σύμβολο βρίσκει ανταπόκριση, τα ανθοπωλεία ξεπουλάνε, οι κούπες με την εικόνα της μοσχοπουλιούνται, τα διαμάντια του στέμματος λάμπουν και οι υπόγειοι διαγκωνισμοί για τη διαδοχή του τέως διαδόχου και νυν βασιλέως ήδη έχουν ξεκινήσει.

Από την άλλη οι απανταχού εξόριστοι του Έρωτα απαξιώνουν την κακή Καμίλα που έγινε βασίλισσα! Μα ήταν πράγματι τόσο κακή; Έχω μάθει να γελώ πολύ με αυτήν την ιστορία. Αν δηλαδή είσαι νέα, ωραία και παντελώς άσχετη με τον σύντροφό σου, αν αυτός υποχρεώθηκε σε έναν γάμο χωρίς ανταπόκριση και κοινή πορεία, γιατί είναι ένοχος; Όταν βλέπω μαζί το πάλαι ποτέ παράνομο ζεύγος, χαμογελώ με νόημα! Αν οι άνθρωποι αυτοί έμειναν μαζί, ήταν αφενός επειδή έζησαν ή ζουν μια δυνατή ιστορία αγάπης. Κατά βάση όμως επρόκειτο για δύο ισχυρούς χαρακτήρες, που γνώριζαν τι ήθελαν, επέμειναν και το διεκδίκησαν. Είναι τόσο απλό! Και είναι και το μοναδικό δίδαγμα μιας κατά τα άλλα χωρίς νόημα ιδιωτικής στην ουσία υπόθεσης! Συγγνώμη ξέχασα! Όταν είσαι βασιλιάς, δεν βαδίζεις σε ιδιωτική οδό!

Το πλεονέκτημα της ισχυρής προσωπικότητας δεν μπορώ να την αναγνωρίσω κάθε φορά που αντικρίζω το ζεύγος με επίσημη ή ανεπίσημη περιβολή να περιφέρονται, για μένα χωρίς κανέναν προφανή λόγο, από τη μία κοινωνική εκδήλωση στην άλλη. Ίσως γιατί δεν ανατράφηκα πολιτικά σε μια κοινωνία που ασπάστηκε τη βασιλεία! Ίσως επειδή η ελληνική κοινωνία της Μεταπολίτευσης την εξοβέλισε, την κορόιδεψε, την απέρριψε. Δεν μπορώ να συμμεριστώ το πένθος ενός ολόκληρου λαού για την Ελισάβετ, κατά συνέπεια. Δε με αφήνει η Κύπρος να νιώσω λύπη για την καλή γιαγιά που έκλεισε τα μάτια της και μαζί της τέλειωσε μια ολόκληρη εποχή! Με εμποδίζουν τα μνημεία του Παληκαρίδη (ήταν μόλις 15 χρονών), του Καραολή, του Δημητρίου, στους οποίους η νεαρή τότε βασίλισσα δεν απένειμε χάρη. Δεν καταλαβαίνω γιατί μια ολόκληρη εποχή τελειώνει για την Αγγλία με τον θάνατο της Ελισάβετ! Κατά τη γνώμη μου, μια ολόκληρη εποχή τελειώνει, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με επίσης το γεγονός ότι ανέλαβε πρωθυπουργός ο άνθρωπος που πριν λίγο καιρό παραιτήθηκε! Ο Μπόρις Τζόνσον κατέκτησε το αξίωμα που κατείχε κάποτε ο Τσόρτσιλ! Η Ιστορία μπορεί άφοβα να θρηνήσει: Τους Άγγλους, τον Κάρολο, μπορεί. Την εκλιπούσα γιατί όμως;

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey