Ο άθεος και οι θεομπαίχτες

12/07/2022 - 12:58

Το 2009 ο κ. Αλέξης Τσίπρας περιόδευε στην Αίγινα και βρέθηκε πλησίον στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, παρουσία τηλεοπτικού συνεργείου. Κάποιος του πρότεινε ν' ανάψει ένα κεράκι στον Άγιο. «Εγώ είμαι άθεος, αλλά και να πίστευα δεν θα άναβα κερί μπροστά στην κάμερα όπως κάνουν μερικοί θεομπαίχτες πολιτικοί». Αυτά είπε τότε, γιατί αργότερα σαν νεότερος Σαούλ της Βίβλου μεταστράφηκε σε ένθερμο Χριστιανό πιστό... πολιτικό!

Δεν με προκαλεί το παραμικρό ενδιαφέρον όταν κάποιος δηλώνει τα θρησκευτικά και πολιτικά του πιστεύω δημοσίως. Θα έχει τους λόγους του. Όταν όμως η κουβέντα ξεστρατίσει σε συγκρίσεις και αντιπαραθέσεις αλλάζω κανάλι.

Εκλογικά και άλλα τινά

Γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι στις προσεχείς εκλογές, όποτε και αν γίνουν, παίζει το τελευταίο του χαρτί. Αν χάσει για τέταρτη φορά πρέπει να τα μαζεύει και να φεύγει. Ως κομήτης εμφανίστηκε στο πολιτικό στερέωμα και ως τέτοιος θα εξαφανιστεί. Δεν έχει τη στόφα σύγχρονου πολιτικού. Οι εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αποκλείεται να εισέλθουν στη βουλή και μικρά κόμματα. Αλλά η απλή αναλογική δυσκολεύει την αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αν δεν κάνω λάθος για να σχηματίσει ένα κόμμα αυτοδύναμη κυβέρνηση πρέπει να λάβει 36-39% με προϋποθέσεις. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι θα σχηματίσει «προοδευτική» κυβέρνηση με Βαρουφάκη, Κουτσούμπα, γιατί όχι και με Βελόπουλο κλπ. Το έχει ξανακάνει με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου. Σ' αυτή την περίπτωση δεν φτάνει μόνο ο θεός της Ελλάδας να μας προστατέψει.

Πυρκαγιές στην Ελλάδα και αλλού

Οι πυρκαγιές, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως, είναι σαν τους σεισμούς. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μ' αυτές. Εκείνο το οποίο πρέπει να προσπαθήσουμε είναι η πρόληψη και η προστασία των ανθρωπίνων ζωών και περιουσιών. Οι πυρκαγιές δεν είναι μόνο ελλαδικό φαινόμενο. Οργανωμένες κοινωνίες, όπως η Καλιφόρνια των ΗΠΑ και η Αυστραλία είναι απτά παραδείγματα προς συλλογή συμπερασμάτων. Το 2007 αν θυμάμαι καλά, στην Καλιφόρνια κάηκαν 2013 κατοικίες, 640.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 2,5 δις δολάρια, 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 2.000 τετραγωνικά χιλ. δάσους κάηκε.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν γιατί ο άνεμος έτρεχε με 160 χιλιόμετρα. Μέσα στις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και καταστολής ανακάλυψαν και πρωτόγονες μεθόδους. Οι ινδιάνοι της Αμερικής έβαζαν το χειμώνα σκόπιμα φωτιά στα δάση για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες και να περιορίσουν τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το ίδιο έκαναν και οι Αβορίγες της Αυστραλίας. Άφηναν μικρές εστίες πυρκαγιάς να εξελιχθούν για να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί οι τσοπάνηδες έβαζαν φωτιά στον βιότοπο του Ντιπίου, Οκτώβριο-Νοέμβριο να καεί το καλάμι να βγει χορτάρι για τα πρόβατα. Βέβαια το τελευταίο είναι μια άλλη ιστορία, αλλά μερικές φορές η φωτιά ξέφευγε και έκαιγε υποστατικά. (Πήρα στοιχεία από άρθρο Δρυμιώτη της Καθημερινής).

Κάπου πήγα, κάποιον είδα, κάτι μου είπε...

Για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη της ΝΔ στο Βόρειο Αιγαίο πρόκειται. Ο άνθρωπος μου είναι σοβαρός και μετρημένος στις κουβέντες του, αντάν μπαμπαντάν Νεοδημοκράτης. Είπε: Ο νυν Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης από προγονικές καταβολές νεοδημοκράτης έχει προσεγγίσει στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και επιδιώκει και τη στήριξη της ΝΔ στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι που θυμούνται κάτι αισχρές χειρονομίες στο πρόσωπο του κ. Πρωθυπουργού, αλλά οι συμπάθειες είναι περισσότερες. Υποθέτω ότι η ΝΔ δεν θα του δώσει το χρίσμα, εξάλλου ούτε εκείνος το επιδιώκει, αλλά μετά την επικράτηση του θα προστεθεί το Β. Αιγαίο στην γαλάζια επιτυχία. Αυτά μου είπε. Συζητιέται βέβαια και το όνομα του κ. Βαλσαμίδη με φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και χολερικούς αντιπαθούντες. Προσωπικά έχω ακούσει μόνον καλά λόγια για τον Αυτοδιοικητικό Βαλσαμίδη. Δυστυχώς για εκείνον ο Μουτζούρης είναι «βαρύ» χαρτί για τη ΝΔ. Ίδωμεν.

Στην εξοχή

Είναι πέντε μέρες που βρίσκομαι στο εξοχικό σχεδόν κοντά στη θάλασσα. Ακούω την πνοή της, όταν είναι θυμωμένη, αλλά δεν την βλέπω γιατί με εμποδίζει ένα άσπρο σπίτι και ένας τεράστιος ευκάλυπτος. Προσπαθώ να αποτοξινωθώ από τη χρόνια ηχορύπανση του Παπάδου που δεν βλέπω να εξαλείφεται, διότι πάντα θα υπάρχουν ανασφαλείς και ψώνια και πάντα θα υπάρχει αδιαφορία των οργάνων του Κράτους. Εδώ στη βεράντα που κάθομαι κυριαρχεί το πράσινο. Λίγο μπροστά δύο δέντρα ροδοδάφνης μια άσπρη, κόκκινη και παραπέρα σομόν. Δεν άρχισα ακόμα να διαβάζω τα βιβλία που περιμένουν από το χειμώνα. Πρέπει να έρθει η ώρα τους να είμαι ξέγνοιαστος και ψυχολογικά έτοιμος. Για την ώρα περιποιούμαι τις τριανταφυλλιές, τις ροδιές, επιδιορθώνω το κοτέτσι, κόβω ξύλα για το καζανάκι.

Επακόλουθα σχολίου

Η φωνή στο τηλέφωνο οργισμένη και έντονα ειρωνική: «Μας τα έπρηξες με την στήριξη σου στον Στρατή Δαγκλή. Ξέρεις ότι έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε δύο χρόνια φυλακή και γι' αυτό το λόγο έπαψε να είναι δημοτικός σύμβουλος; Ρώτα και παραπέρα...»

Απάντηση: Τον Στρατή τον Δαγκλή δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε έχω μιλήσει ποτέ μαζί του. Όχι δεν γνώριζα σ' αυτά που αναφέρεσαι, αλλά ενημερώθηκα μετά το τηλεφώνημά σου. Τον Δαγκλή τον υπερασπίστηκα ως αυτοδιοικητικό και μόνο. Δεν ζητώ ποινικό μητρώο, ούτε πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων όταν αναφέρομαι σε δημόσια πρόσωπα. Καλά θα κάνεις, φίλε, να ρωτήσεις αυτούς που τον ψηφίζουν τόσα χρόνια ως δημοτικό σύμβουλο, γιατί τον προτιμούν έναντι άλλων. Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey