Μικρές αντάρτισσες!

07/11/2019 - 14:34

Όταν το είδα, ξαφνιάστηκα. Μπορεί να παραξενεύτηκα, δυσάρεστα. Τελευταία όλο και περισσότερα σημάδια μού δείχνουν πως μεγαλώνω. Ύστερα το αντιμετώπισα με συγκατάβαση. Δεν γέλασα. Δεν καμάρωσα. Προσπάθησα να καταλάβω. Νομίζω το πέτυχα. Διάβασα και το μανιφέστο. Εκεί χαμογέλασα. Δεν πείστηκα. Συνέχισα μόνον να καταλαβαίνω. Δέκα κορίτσια, ζορισμένα, από την ηλικία και από το πρόσφατο ελληνικό παρελθόν. Μπορεί και από το παρόν. Που αρνούνται, λέει, να είναι στρατιωτάκια ακούνητα. Οκ! Κουνήθηκαν, λύγισαν τις αρθρώσεις, σήκωσαν ψιλά το πόδι (παντελόνι φορούσαν), επιτέλεσαν, όπως λέμε στο θέατρο δημόσια μια performance, εγκιβωτισμένη σε ένα τελετουργικό που επιτελείται, κατά την κοινή γνώμη, για να υπηρετεί την ιστορική μνήμη και την εθνική συνείδηση. Το οποίο και μερικώς ακύρωσαν. Αν και σημείο αναφοράς τους υπήρξε το εθνικό σύμβολο. Το οποίο απολύτως σεβάστηκαν. Σα να μου φάνηκε ότι τις αναζητούμε να τους τραβήξουμε το αυτί. Έτσι κάνουμε με τους θυμωμένους εφήβους; Σαν να κατάλαβα ότι πολιτικές παρατάξεις βιάστηκαν να τις εναγκαλιστούν, θέτοντας «πατρικά» υπό τη σκέπη τους ως πολιτική πράξη τη διαμαρτυρία τους. Λησμόνησαν ότι η πιο γνήσια πολιτική πράξη θίγει πρακτικές και νοοτροπίες για τις οποίες δεν ευθύνεται μόνον μία πολιτική παράταξη και δη αυτή που τυχαίνει να κυβερνά. Η πολιτική διαμαρτυρία στο πλαίσιο εθνικής επετείου στρέφεται εναντίον όσων κυβέρνησαν, κυβερνούν και θα κυβερνήσουν.

Από παιδί δεν έτρεφα ιδιαίτερη εκτίμηση προς την εξέδρα των επισήμων. Όχι απαραίτητα προς τα πρόσωπα. Κυρίως με ενοχλούσε ότι συνειρμικά αντιπροσώπευαν κάτι απρόσωπο και πιο ιδεαλιστικό στο μυαλό μου. Οι άνθρωποι δεν γίνονται σύμβολα γιατί σκαρφαλώνουν σε ένα παραλληλόγραμμο και φοράνε το καλό τους το κοστούμι αλλά επειδή ξεχωρίζουν για το ήθος και τη συνέπεια των λόγων με τα έργα τους. Δεν υπέφερα τέτοια τυπολατρία. Επί χρόνια σε ένα τέτοιο βάθρο έβλεπα τον ίδιο μου τον πατέρα. Δεν του συγχωρούσα. Τον είχα μάλιστα κριτικάρει ανελέητα. Φίλη με την τυπολατρία δεν έγινα μέχρι σήμερα. Γιατί να γίνουν οι έφηβοι; Γιατί να δεχτούν ότι παρελαύνοντας σε οργανωμένο σώμα τιμούν τους ήρωες ενός πολέμου; Γιατί να συγχωρήσουν στο έθνος, δηλαδή στους απογόνους των πεσόντων, την αντιηρωική εποχή που ζουν; Γιατί να μην την χρεώσουν στους «επισήμους»; Αυτοί εξάλλου, συμβολικά πάντα, δεν παριστάνουν στο βάθρο τους εθνικούς ταγούς; Από πότε η ειλικρίνεια είναι κακό; Άλλωστε τα κορίτσια αυτά δεν υπέπεσαν σε καμία ύβρη. Αναρωτιέμαι πόσο περισσότερο σέβονται την παρέλαση συνομήλικές τους, όταν παρελαύνουν με επιμελώς ακατάλληλη ενδυμασία; Πόσο πραγματικά γιορτάζουν την εθνική επέτειο έφηβοι και ενήλικες, όταν δεν έχουν ιδέα για τα ιστορικά γεγονότα; Όσο αισθάνεται δική του την Ακρόπολη το greek kamaki στην Πλάκα. Παρεμπιπτόντως!

Όσο οι νέοι διαμαρτύρονται, τόσο ακόμη οι κοινωνίες μπορούν να ελπίζουν. Έστω και αν μοιάζουν στους μεγαλύτερους να αντιδρούν άγαρμπα. Στο βάθος φέγγει ένα φως: κάποιοι κάτι προσπαθούν να αλλάξουν. Με ξεβόλεμα από την τυποποίηση, με φρέσκες ιδέες έρχεται η πρόοδος. Έστω και όταν περνά από μεταβατικά στάδια, λιγότερο εύστοχα και αναποτελεσματικά. Στα ξεσπάσματα των εφήβων οι πιο μεγάλοι επιδεικνύουν κατανόηση. Κάποιοι οργισμένοι έφηβοι ίσως καταλήξουν πολίτες με όραμα και διεκδικήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Για τους υπόλοιπους το άλλοθι πάντα λέγεται «χάσμα γενεών».

Αναρωτιόμαστε μήπως πόσο «υπάκουοι» είναι οι έφηβοι που παρελαύνουν συντονισμένα, υπό τους ήχους του στρατιωτικού εμβατηρίου, όταν είδαν δίπλα τους τη δυστυχία για οχτώ ολόκληρα χρόνια, ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να διαχειριστούν τις ορμές της ηλικίας;

Αναρωτιέμαι ακόμη αν αρκεί ένα εμβατήριο, ένα ράσο, τρεις γραβάτες, δυο πηλίκια, για να αισθανθεί Έλληνας ο σημερινός έφηβος; Σε μια εθνικά ταπεινωμένη χώρα, δεμένη στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια πατρίδα που γίνεται καθημερινά πολυπολιτισμική και ζορίζεται να το αποδεχτεί, πόσο μάλλον να διαχειριστεί τα νέα χαρακτηριστικά της ποια σημασία αποκτούν για τον έφηβο οι εθνικές γιορτές; Εκτός από την αυτονόητη σχολική αργία; Δεν μπορώ να απαντήσω.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey