Μήδειες

18/04/2022 - 10:30

Το αρχαίο ρήμα «μέδω», που σημαίνει άρχω, κυβερνώ αλλά και φροντίζω, σκέπτομαι και μηχανεύομαι, έδωσε πολλά παράγωγα και μεταξύ αυτών και τη Μήδεια. 

Η συνταρακτική ιστορία της Μήδειας ήταν αρχαιότατη, αλλά έγινε ευρέως γνωστή από τον Ευριπίδη με την ομώνυμη τραγωδία του το 431 π.Χ. 

Η ιστορία της έχει εν ολίγοις ως εξής: 

Η Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας (στον ανατολικό μυχό της Μαύρης Θάλασσας) Αιήτη βοηθάει και παντρεύεται τον ήρωα της Αργοναυτικής εκστρατείας Ιάσονα και γυρίζουν στην Κόρινθο, τόπο μακρινής καταγωγής της. 

Εκεί ο Ιάσονας ερωτεύεται τη βασιλοπούλα Γλαύκη, η Μήδεια δεν το αντέχει, δηλητηριάζει νύφη και πεθερό, σφάζει τα παιδιά της και φεύγει σε άρμα φτερωτών δράκων για την Αθήνα. 

Ο Ευριπίδης, ο μέγας αυτός ζωγράφος των ανθρωπίνων παθών και των νοσημάτων της ψυχής, άφησε την τραγωδία χωρίς θεία δίκη και εξιλέωση για να τονίσει έτι πλέον την τραγική όσο και ανεξιχνίαστη γυναικεία φιγούρα που, για μια ερωτική προδοσία, φτάνει στο ακραίο σημείο να σκοτώσει τα παιδιά της που τα θεωρεί απόλυτη ιδιοκτησία της και πιστεύει ότι έχει πάνω σ’ αυτά δικαίωμα ζωής και θανάτου. 

Όλο αυτό το ιστορικό πλαίσιο το ανακάλεσε η πρόσφατη πραγματικότητα που ήρθε για άλλη μια φορά να αποδείξει ότι είναι υπερβαλλόντως σκληρή και απρόβλεπτη και ξεπερνάει κάθε φαντασία. 

Η αγανάκτηση του πλήθους που είδαμε να θέλει να αυτοδικάσει και η αγωνιώδης προσήλωση όλου του πληθυσμού στις τηλεοράσεις να μάθει όλες τις λεπτομέρειες της μακάβριας «υπόθεσης της Πάτρας» έδειξαν ότι ο άνθρωπος κάποιες φορές είναι έρμαιο των πιο σκοτεινών παθών του και προβαίνει σε πράξεις έξω από τη λογική, τον αλληλοσεβασμό και την αγάπη. 

Το ίδιο το γεγονός μάς αναδεικνύει και ένα άλλο σοβαρό θέμα, το πού βάζει η κοινωνία την κόκκινη γραμμή ανάμεσα στην καταστολή του εγκλήματος και την προσωπική ελευθερία. 

Οι εγκληματίες δεν γίνονται ξαφνικά. 

Καλλιεργούνται γύρω μας και πολλές φορές μάς δίνουν σαφείς ενδείξεις των προθέσεών τους. 

Ο Ποινικός Κώδικας κολάζει τον εγκληματία αφού έχει διαπράξει το αδίκημα, η κοινωνία όμως πρέπει να διαθέτει περισσότερους μηχανισμούς πρόληψης, σήμερα μάλιστα που διαθέτει τεράστια τεχνολογικά μέσα. 

Και πρόληψη σημαίνει σχολείο, καλά δομημένη οικογένεια, σωστή κοινωνική συμπεριφορά και αγάπη, προτού βέβαια αποκλειστεί κάποια σοβαρή παθολογική αιτία και διαστροφή, που κι αυτά θα πρέπει να ανιχνεύονται εγκαίρως με τόσες υπηρεσίες που διαθέτουμε (ειδικές αστυνομίες, κοινωνική πρόνοια, κέντρα ψυχικής υγείας κλπ). 

Και ενώ όλος ο κόσμος σήμερα οδύρεται για τον χαμό τριών αθώων παιδιών και εκπλήσσεται για την πρωτοφανή αγριότητα της μάνας, έρχεται από παλιά ο τραγικός παιδαγωγός μας να μας προειδοποιήσει ότι όλα είναι μέσα στην πολυτάραχη ζωή μας και θα είναι εις το διηνεκές, και ότι τα ειδεχθέστερα των εγκλημάτων συμβαίνουν συχνά ανάμεσα σε συγγενείς και έχουν βαθιά και ανερμήνευτα ψυχικά αίτια. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey