Μετά τις εκλογές

06/06/2019 - 15:01

Ηττήθηκε η πολιτική χωρίς ηθική, ηττήθηκε ο κυνισμός και η αλαζονεία, ηττήθηκαν οι Τσιπροκαμμένοι και οι Τσιπροπολάκηδες με ότι πρωτόγονο και άξεστο εισήγαγαν στην πολιτική σκηνή. Δεν κέρδισε επομένως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης. Ορθώς και δεν πανηγύρισαν οι νικητές, ορθώς συνέστησε ο αρχηγός τους αυτοσυγκράτηση. Με ξάφνιασε η ωριμότητα και η αξιοπρέπεια του λαού μας που αισθάνθηκε την ύβρη των μποναμάδων της τελευταίας στιγμής και αντέδρασε.

Συγκριτικά στοιχεία

Δεν μας ξάφνιασε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ούτε των αυτοδιοικητικών γιατί το περιμέναμε. Πέσαμε έξω στο ύψος της διαφοράς του πρώτου από το δεύτερο κόμμα. Η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη. Για ν’ αντιληφθείτε το μέγεθος θα σας δώσω μερικά στοιχεία από το παρελθόν.

Οι πρώτες ευρωεκλογές στη χώρα μας έγιναν στις 18 Οκτωβρίου του 1981. Στις ευρωεκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 26,50% και η ΝΔ 22,7%. Η διαφορά ήταν 3,8% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ήταν που ο επηρμένος κ. Τσίπρας πήγε αμέσως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε αμέσως εκλογές. Χωρίς να γνωρίζει ο απαίδευτος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει αρμοδιότητα να διαλύσει τη Βουλή, παρά μόνον εφ’ όσον του το ζητήσει ο Πρωθυπουργός. Τότε ήταν που απευθυνόμενος ο κ. Τσίπρας στον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά είπε το αμίμητο: «Να μη διανοηθεί να προχωρήσει (η κυβέρνηση Σαμαρά) στο διορισμό του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος και του επόμενου Eπιτρόπου της χώρας στην Ευρώπη, δίχως τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ» Χα! Και ο Στουρνάρας και ο Αβραμόπουλος διορίστηκαν δίχως τη σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ…

Πολιτικές εκτιμήσεις μετά τις εκλογές

ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ: Ήλθε τρίτο σε ψήφους για την ευρωβουλή αλλά το ποσοστό του παρέμεινε χαμηλό. Το ίδιο συνέβη και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού. Οι οπαδοί που το είχαν εγκαταλείψει και στράφηκαν προς το ΣΥΡΙΖΑ το 2015, ένα ποσοστό παρέμεινε στον Τσίπρα και ένα άλλο μέρος μετακόμισε προς τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ έχει ακόμα πολλά ανεξόφλητα χρέη από το παρελθόν.

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: Στην ουσία δεν μειώθηκε η πολιτική δύναμη και επιρροή της Χρυσής Αυγής. Ένα μέρος στράφηκε προσωρινά προς Βελόπουλο και τον οδήγησε προς την Ευρωβουλή. Άνθρωποι (πολιτικά) σαν τον κ. Βελόπουλο είναι μιας χρήσεως. Θα επανέλθει στην αφάνεια.

ΚΚΕ: Σταθερό στα ποσοστά του χρόνια τώρα χωρίς εμφανή προοπτική. Κατά την άποψή μας, χωρίς να απεμπολήσει τις αρχές του, χρειάζεται νέο αίμα στα ψηφοδέλτιά του. Υπάρχουν στην ΚΝΕ νέα παιδιά που πρέπει να πλαισιώσουν τα ψηφοδέλτια. Εφόσον θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τους Κόρακες θα παραμείνει καθηλωμένο στο 5-6%.

Πολιτικές σκέψεις

Οι ΑΝΕΛ, αυτό το μόρφωμα, από τα ρετάλια της ΝΔ εξαερώθηκε με ένα 0,78%. Αυτή ήταν η κατάληξη και η τιμωρία του για ότι έπραξε κατά τη διάρκεια της πολιτικής του διαδρομής.

Το ΠΟΤΑΜΙ και η Ένωση Κεντρώων είναι απαραίτητο να βρίσκονται στο προσκήνιο της πολιτικής σκηνής και να κρατούν τις ισορροπίες μεταξύ των δύο μονομάχων. Πιστεύω ότι στις εθνικές εκλογές θα εισέλθουν στη βουλή για να πάρουν τον ρόλο τους. Έχουμε καιρό μέχρι τον Ιούνιο να πούμε πολλά.

Κύριον Κύτελη

Κύριε Δήμαρχε δεν σας ψήφισα, επιθυμούσα όμως να εκλεγείτε και το είχα προβλέψει, αλλά όχι με τόσο μεγάλο ποσοστό. Συγχαρητήρια και δημιουργική δουλειά. Ένα μόνον: Να χρησιμοποιήσετε νέα πρόσωπα σε νευραλγικές θέσεις και ν’ αποφύγετε τις μεταγραφές από άλλους συνδυασμούς. Οι άνθρωποι που σας ψήφισαν περιμένουν ένα άλλο «πρόσωπο». Μη κάνετε το λάθος του Τσίπρα που έδωσε στέγη σε ρετάλια του παρελθόντος. Ο λαός ξέρει να τιμωρεί.

Καλογήρου - Μουτζούρης

Το χρίσμα που έλαβε η κ. Καλογήρου από τη ΝΔ στάθηκε καταλυτικό έναντι του κ. Μουτζούρη του «αντάρτη». Ωστόσο η διαφορά μεταξύ τους είναι πολύ μικρή για να ρισκάρει κανείς προβλέψεις στον β’ γύρο.

Στοιχεία: Εγγεγραμμένοι 94.722, ψήφισαν 39.578, αποχή 58,22%. Έλαβαν: Καλογήρου 30,7%, Μουτζούρης 24,38%, Χριστόφας 19,41% Σπιλάνης 10,39%, Τάσσος 10,57% Γεωργούλας 2,91% Μανάβης 1,63%.

Πιστεύω ότι ο δεύτερος γύρος κλείνει ελαφρώς υπέρ του κ. Μουτζούρη, γιατί θα ψηφιστεί από τους ψηφοφόρους του Σπιλάνη και των άλλων υποψηφίων.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey