Μεγάλες αποφάσεις

25/11/2021 - 12:00

Να εμβολιαστώ ή να μην εμβολιαστώ;  

Να εμβολιαστώ!  

Να απογραφώ ή να μην απογραφώ;  

Να απογραφώ!  

Οι διακοπές των Χριστουγέννων ξεκινούν σε τριάντα πέντε μέρες. Δεν είναι πολλές, αν το καλοσκεφτείς. Πόσα μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγο παραπάνω από έναν μήνα; Τρίτη δόση εμβολίου, ανανέωση της απογραφής, πληρωμή της εφορίας, νέες γνωριμίες, σημαντικές αποφάσεις, μοιραίες εξελίξεις, ωραίες ιδέες, μεγάλα ταξίδια, μικρές αποδράσεις… Γιατί να συνεχίσω; Ζητούσαμε να φύγει με κάθε τρόπο το 2020, γιατί μας κούρασε, μας έκλεισε στα σπίτια μας, μας φόβισε. Έφυγε. Το διαδέχτηκε το 2021 με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη να μας ταλαιπωρήσει. Μάθαμε να υπολογίζουμε τον χρόνο από τη διάρκεια των τραγουδιών και των ταινιών, ο εγκλεισμός μας συνεχίστηκε για τρεισήμισι μήνες, εμβολιαστήκαμε, είχαμε παρενέργειες, ελπίσαμε, ξεμυτίσαμε, φοβηθήκαμε και πάλι, κλειστήκαμε ξανά στο καβούκι μας και η ιστορία συνεχίζεται.  

Η ελληνική κοινωνία απέκτησε άλλη μια μανιχαϊστική διάκριση: εμβολιασμένοι εναντίον ανεμβολίαστων. Ψεκασμένοι απέναντι στους ευσυνείδητους πολίτες. Μπήκαν ξανά στη ζωή του Έλληνα τα πιστοποιητικά: δεν πρεσβεύουν τα πολιτικά του φρονήματα πλέον αλλά την υγειονομική του κατάσταση και τις επιλογές του. Ολυμπιακός ή Παναθηναϊκός, Αριστερός ή Δεξιός, πίτσα ή σουβλάκι, εμβόλιο ή ψέκα; Όλοι στο ίδιο τεντωμένο σκοινί βαδίζουμε και παριστάνουμε τους πολιτισμένους, τους ενημερωμένους, τους καπάτσους, τους Ευρωπαίους. Αν το καλοσκεφτείς έχουμε τεράστια πλάκα! Γελάμε με όλους και με όλα, αρκεί πριν χαράξουν τα χείλη μας να μην έχει πέσει το βλέμμα μας στον καθρέφτη μας. Βήχουμε και στηνόμαστε στην ουρά για rapid test, συνωστιζόμαστε στο super market, στο βενζινάδικο, αγοράζουμε προμήθειες λες και ήρθε Κατοχή και ύστερα αγκαλιαζόμαστε όλοι μαζί και τραγουδάμε τα τελευταία σουξέ στα μπουζούκια. Συλλαβιστά-ψιθυριστά. Μελωδικά.  

Θα στολίσουμε και φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Θα σχεδιάσουμε το ρεβεγιόν. Χωρίς αριθμούς στη δήλωση για έξοδο, χωρίς να περιμένουμε τα ματ να μας χτυπήσουν την πόρτα, για να μας μετρήσουν. Έτσι λέμε τουλάχιστον. Την επομένη των Χριστουγέννων θα μπούμε ελεύθερα στο αυτοκίνητο και θα αλλάξουμε προάστιο, ένα προάστιο, δύο προάστια, τρία προάστια, θα βγούμε έξω από την Αθήνα, θα συναντήσουμε φίλους, καθόλου συνωμοτικά, θα δειπνήσουμε σε εστιατόρια. Θα έρθουν τα παιδιά να μας πουν τα κάλαντα, θα τα ακούμε και θα τα χαρτζιλικώνουμε, θα είναι παιδιά από εμβολιασμένες οικογένειες, παιδιά που θα έχουν απογραφεί. Θα μπει ο καινούργιος χρόνος και σοβαρά θα ευχηθούμε να απαλλαγούμε από τη μάσκα - μα είναι δυνατόν! Σε ποια περίσταση θα στολιζόμαστε τις ωραίες λουσάτες υφασμάτινες μάσκες μας, έτσι και περάσει η πανδημία;  

Θα ζήσουμε ακόμη πιο επικίνδυνα- δεν κάνει και να γράφω τέτοια- μη σας δίνω και ιδέες, δε θα κάτσουμε πάντως με τα χέρια σταυρωμένα να περιμένουμε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, μπορεί και της δικής μας, χωρίς να πάρουν σάρκα και οστά τα απωθημένα μας. Θα κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα, μπορεί όχι όλα τα όνειρα, ίσως όχι τα πιο πολλά, τα πιο σημαντικά οπωσδήποτε. Ο καιρός περνά, ο κόσμος μικραίνει, το δικό μας σύμπαν περιορίζεται, πέρσι ό, τι αγαπούσαμε ήταν τόσο έξω από τη ζωή μας, ήταν απαγορευμένο.  

Φέτος θα αισθανθούμε για μια φορά …προνομιούχοι! Εμβολιασμένοι! Θα κλείσουμε ραντεβού για την τρίτη δόση, για να μπορούμε να ελπίζουμε στην τέταρτη πριν το καλοκαίρι, αφού οι διακοπές θα πλησιάζουν και τα αντισώματα θα λιγοστεύουν. Φέτος τα ζόρια θα τα σηκώσουν οι ανεμβολίαστοι. Οι άλλοι. Οι ανεύθυνοι. Εμείς δε θα πάθουμε τίποτα. Θα ζήσουμε. Θα ευτυχήσουμε. Θα αγαπήσουμε. Και όταν ξυπνήσουμε, θα καταλάβουμε ότι στο ίδιο καζάνι βράζουμε όλοι και θα φιλοσοφήσουμε. Θα τους επιτεθούμε όχι φραστικά αλλά με επιχειρήματα. Θα τους στριμώξουμε τους λαθρεπιβάτες της πανδημίας να μην εξαρτούν την επιβίωσή τους από τη δική μας γενναιότητα. Πριν μπει το 2023 θα έχουμε γίνει κομάντος εμβολιαστές! Εξολοθρευτές των αντιεμβολιαστών! Πόσα τέτοια ακούω καθημερινά. Ντρέπομαι, αμήχανα αισθάνομαι, λυπάμαι._ 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey