Λίγο άπ' όλα

04/05/2017 - 14:00 Ενημερώθηκε 04/05/2017 - 12:23

Οι αυξήσεις των τροφίμων

Οι πατάτες αγοράζονται από τον Αιγύπτιο αγρότη 0,03 ευρώ και πουλιόνταν ένα διάστημα από τα σούπερ μάρκετ και τα μπακάλικα από 0,70 - 1 ευρώ.

Πώς συμβαίνει αυτό και ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τις τιμές;

  1. Οι πολλοί μεταπράτες, όλοι θέλουν να κερδίσουν.
  2. Οι φόροι υπέρ τρίτων, όπως συμβαίνει με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η αξία του ρεύματος είναι 49 ευρώ και το συνολικό ποσό 83, έτσι και οι πατάτες έχουν φόρους υπέρ τρίτων!
  3. Τέλος, τα μεταφορικά στη στεριά, ως επί το πλείστον. Υπόψη ότι οι φορτηγατζήδες κατάφεραν να κάνουν «κλειστό» το επάγγελμα τους μ’ ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Οι υποψήφιοι πρόεδροι της Γαλλίας

Η στήλη προσπαθεί να παρέχει στους αναγνώστες της, ποικιλία πληροφοριών απ’ όλο το φάσμα της επικαιρότητας, της ιστορίας, της πολιτικής, κοινωνικής ζωής.

  1. Εμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Φιλελεύθερο κέντρο.
  2. Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο, Άκρα Δεξιά.
  3. Ζαν-Λυκ Μελανσόν, 65 ετών, Κόμμα της Άκρας Αριστεράς.
  4. Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Ρεπουμπλικανός Κεντροδεξιός.
  5. Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό - Κεντροαριστερά.

 

Καισαρικές τομές

Μόνο το 15% είναι το ιστορικά αποδεκτό ποσοστό καισαρικών τομών στο σύνολο των τοκετών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και όμως! Στην Ευρώπη έχουμε 25-30% καισαρικές τομές, στην Τουρκία 51,1%, Ιταλία - Ουγγαρία - Πολωνία 35%, Φιλανδία - Νορβηγία 15,8%.

 

Καισαρικές τομές και Ελλάδα

Έχω ακούσει κατά καιρούς ότι οι ιδιωτικές κλινικές «προτιμούν» τις καισαρικές τομές, που πληρώνονται πιο ακριβά. Έρχονται όμως τα στατιστικά στοιχεία να επιβεβαιώσουν ότι το ρεκόρ κατέχουν τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα. Απολαύστε:

2015: Καισαρικές 39.304 (57,7%), φυσιολογικοί 28.757 (42,3%).

2016: Καισαρικές 38.159 (57,5%), φυσιολογικοί 28.319 (42,5%).

2017 (Δυο μήνες): Καισαρικές 5.210 (57,5%), φυσιολογικοί 3.840 (42,5%).

 

Καισαρικές και επαρχιακά νοσοκομεία

ΚΡΗΤΗ: Γ.Ν. Χανίων 64%, Γ.Ν. «Βενιζέλειο» 50%, Πανεπ. Γ.Ν. Ηρακλείου 60%, Κέντρο Υγείας Σητείας 100%, Άγιος Νικόλας 63%, Γ.Ν. Ρεθύμνου 56%. Και συνεχίζουμε: Πανεπιστημιακό Γ.Ν. Ιωαννίνων 64,6% Γ.Ν. Βέροιας 52,2, Πανεπιστ. Γ.Ν. Θεσσαλονίκης 55,7%, Γ.Ν. Γιαννιτσών 50,4%, Γ.Ν. Εδέσσης 56,3%.

Τέλος, το γενικό ποσοστό καισαρικών τομών στην Ελλάδα φτάνει το 58%. Ευτυχώς το «Βοστάνειο» δεν είναι μέσα στα πρώτα.

 

Το παράπονο της μάνας

Μια γνωστή μου μητέρα μάλωνε το γιο της -παιδί μάλαμα- γιατί τελείωσε το πανεπιστήμιο στα έξι χρόνια και δεν προλαβαίνει να κάνει το μεταπτυχιακό του, να πάει στρατιώτης και να βρει δουλειά.

- Μην μου στενοχωριέσαι Αννούλα, ο Τσίπρας τελείωσε στα εννιά (9) χρόνια το Πολυτεχνείο και έγινε κοτζάμ πρωθυπουργός! Κάτι θα βρει και ο γιόκας σου.

 

Δημοτική Πινακοθήκη - Αρχοντικό Χαλίμ Μπέη

Από τη ζωγράφο κ. Νίκη Ελευθεριάδη έλαβα πρόσκληση να παραστώ στην έκθεση ζωγραφικής τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την περασμένη Τετάρτη.

Εκείνο που μου έκανε αλγεινή εντύπωση και με νευρίασε ήταν ο αύλειος χώρος πέριξ του κτιρίου. Πλήρης εγκατάλειψη με τα αγριόχορτα να κυριαρχούν στα παρτέρια, χωρίς ένα λουλουδάκι να ομορφαίνει το τοπίο.

Χάθηκε μωρέ εσείς του Δήμου, να στείλετε έναν συμβασιούχο να σκάψει, να φυτέψει και να περιποιηθεί τον κήπο;

Μόνο φωτογραφίες και τατατατζούμ. Από αισθητική και γούστο, μηδέν. Έρχονται όμως οι εκλογές και αυτοί που σας έφεραν στην εξουσία, θα σας στείλουν στα σπίτια σας αν εξακολουθήσετε να πορεύεστε έτσι.

 

Νίκη Ελευθεριάδη, ζωγράφος

Μια νέα ακόμα καλλιτέχνης με πηγαίο ταλέντο, γέμισε τον επάνω όροφο της Πινακοθήκης με τα «λάδια» της, σε κεραμικές πλάκες, σε ξύλο, σε μουσαμά, σε γρανίτη, σε χαρτόνι, σε ξυλοτέξ.

Εκτέθηκαν συνολικά τριάντα πέντε (35) έργα. Δεν έχω γνώσεις στη ζωγραφική αλλά η αισθητική μου, μου επιτρέπει, υποθέτω, να διαπιστώσω ότι η ζωγράφος μας, αγαπά παθιασμένα τη φύση μ’ ό,τι αυτή περιλαμβάνει. Τα τοπία, τη θάλασσα, τα δέντρα, τους βράχους, τα λουλούδια, τα ζώα, τους δρόμους, την Πέτρα όλη, το νησί μας όλο.

Το μάτι μου, σταμάτησε στο «Φεγγάρι τριών ημερών, λάδι σε ξύλο», στην «Παναγιά τη θαλασσινή, λάδι σε ξύλο», στη «Βεράντα αρχοντικού, λάδι σε μουσαμά», «Από το Πετρί, λάδι σε μουσαμά», «Νύχτα στο Αυλάκι, λάδι σε ξύλο», «Δρόμος σαν φίδι, λάδι σε μουσαμά», «Κουκουναριές και κόκορας, λάδι σε χαρτόνι».

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 26 Απρίλιου ως τις 12 Μαΐου τρέχοντος έτους. Όσοι διευκολύνεστε οικονομικά, επενδύστε στους πίνακες της κ. Ελευθεριάδη και δεν θα μετανιώσετε. Έχει μέλλον η τέχνη της.

 

Από την έντυπη έκδοση του «Εμπρός»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey