Λίγα απ’ όλα

31/08/2017 - 13:41

Πυρκαγιές και υπεύθυνοι

Δεν μπορώ να κατανοήσω τη βιασύνη των υπεύθυνων του Πυροσβεστικού Σώματος να αποδίδουν σε εμπρησμό κάθε πυρκαγιά που εκδηλώνεται προτού να γίνει πραγματογνωμοσύνη, να εξεταστούν αυτόπτες μάρτυρες, να μελετηθούν αεροφωτογραφίες, κλπ..

Με εξοργίζει ακόμα η άποψη των πυροσβεστών να αποδίδουν σε όλους τους άλλους τα αίτια των πυρκαγιών και να μηδενίζουν τις δικές τους ανθρώπινες παραλείψεις, ανεπάρκειες, αμέλειες.

Απ’ ό,τι γνωρίζω, μέχρι σήμερα, ουδείς πυροσβέστης όλων των βαθμίδων έχει καταδικαστεί.

 

Πυρκαγιές και υπεύθυνοι (2)

Οι πυρκαγιές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο. Έχουν καεί δάση στην Αυστραλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τις ΗΠΑ, για να αναφέρω ό,τι μου έρχεται στο νου αυτή την ώρα.

Τις πυρκαγιές τις ευνοούν οι υψηλές θερμοκρασίες, ο δυνατός αέρας, η εύφλεκτος βλάστηση (πευκοδάσος, θάμνοι, φρύγανα).

Κατά τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, ανώτατο αξιωματικό της Πυροσβεστικής, μόνο 20%-22% των δασικών πυρκαγιών αποδίδεται σε πρόθεση, ενώ για ένα ποσοστό 40% δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία της πυρκαγιάς.

Τα τελευταία 20 χρόνια, συνεχίζει, έχουν εκδηλωθεί περισσότερες από 200.000 φωτιές σε δάση και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για εμπρησμό από πρόθεση μόνο σε 1.000 άτομα από τα οποία οδηγήθηκε στη φυλακή μηδαμινό ποσοστό.

 

Πυρκαγιές και υπεύθυνοι (3)

Ποιοι προστατεύουν τα δάση; Οι εθελοντές δασοπυροσβέστες, οι υλοτόμοι που τα εκμεταλλεύονται, εννοείται η Πολιτεία με τα όργανα της, οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι, οι πολίτες με κοινωνική συνείδηση.

Ποιοι καταστρέφουν τα δάση; Οι πυρομανείς, οι οικοπεδοφάγοι, ορισμένοι βοσκοί για να τα μετατρέψουν σε βοσκοτόπια, ορισμένοι αγρότες για να τα μετατρέψουν σε καλλιεργήσιμα χωράφια. Αυτοί είναι κυρίως υπεύθυνοι.

 

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι δικαστές να γίνουν πιο αυστηροί για τους πυρομανείς -να στέλνονται σε ειδικά ιδρύματα- και στους πάσης φύσεως εμπρηστές.

Γνώμη μου είναι ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ελάχιστα μπορεί να προσφέρει σε δύσβατες περιοχές και μόνο η εναέρια πυρόσβεση είναι αποτελεσματική. Ως εκ τούτου πρέπει να ενισχυθούν και να εκσυγχρονιστούν τα εναέρια μέσα.

Οι εθελοντές πυροσβέστες πολλά προσέφεραν κατά τις τελευταίες πυρκαγιές ανά την Ελλάδα.

Ν’ αρχίσει καμπάνια από τα σχολεία όλων των βαθμίδων -εδώ το Πυροσβεστικό Σώμα πολλά μπορεί να προσφέρει και για το κοινό υπό τα ΜΜΕ, για τη σημασία και προστασία των δασών.

Ο ρόλος της Εκκλησίας στην ενημέρωση θα είναι λίαν ενισχυτικός.

Τέλος, τα ελληνικά δάση από παλιά μέχρι σήμερα δεν τα πυρπολούν Τούρκοι, Ισραηλινοί και Αμερικανοί πράκτορες… Εμείς τα καίμε!

 

Κώστας Σημίτης

Καθηγητής στην παλιά Πάντειο Σχολή, βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός δύο τετραετίες, αντιστασιακός.

Δεν αγαπήθηκε από τον ελληνικό λαό, αλλά ούτε από τους ψηφοφόρους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ…

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έβλεπε τις μίζες να περνούν από μπροστά του και σφύριζε αδιάφορα…». Λάθος δεν τις έβλεπε!

Όντως ο Γιάννος Παπαντωνίου, υπουργός επί Σημίτη, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για μίζες, καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή.

Ο Μαντέλης πήρε από τη «Siemens» 450.000 μάρκα και έφαγε οκτώ (8)  χρόνια φυλακή με αναστολή.

Ο Τσουκάτος έλαβε 1.000.000 ευρώ από τους Γερμανούς και το κατέθεσε στο Ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίστηκε.

Άπαντες οι ανωτέρω, συνεργάτες του κ. Σημίτη.

 

Κώστας Σημίτης (2)

Γεννήθηκε το 1936 και ο πατέρας του καθηγητής του Πολυτεχνείου, υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης του Βουνού. Οικογένεια αριστερών.

Όταν άρχισε να πολιτεύεται με το ΠΑΣΟΚ, το μισθό του ως καθηγητής, τον δώρισε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ως πρωθυπουργός έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ και την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά την λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας.

Δημιούργησε το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΕΠ, συνένωσε τις κοινότητες στους καποδιστριακούς δήμους και νομοθέτησε τον «Καλλικράτη».

Ο φίλος του και υπουργός κ. Γιαννίτσης κατάρτισε ένα σχέδιο νόμου για το συνταξιοδοτικό που αν εφαρμοζόταν από τότε, δεν θα φτάναμε στα μνημόνια.

Αυτά μόνον. Δεν μπορεί κάθε κ. Λαζόπουλος να λοιδορεί τις αξίες του Έθνους.

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey