Λίγα απ΄ όλα

11/03/2020 - 16:29 Ενημερώθηκε 10/03/2020 - 16:30

Αφιερώνεται εξαιρετικά μέρες που είναι

… προπάντων δε άνθρωπος λιγομίλητος.

Θάταν βαθύς τες σκέψεις διεδίδετο.

Μήτε βαθύς στες σκέψεις ήταν, μήτε τίποτα,

ένας τυχαίος αστείος άνθρωπος

Κι έτρεμεν η ψυχή του μη τυχόν χαλάσει

την καλούτσικη εντύπωση μιλώντας με

βαρβαρισμούς δεινούς τα ελληνικά.

κι οι Αλεξανδρινοί τον πάρουν στο ψιλό

ως είναι το συνήθειο τους οι απαίσιοι.

Απόσπασμα από το ποίημα «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης» του Κωνσταντίνου Καβάφη. Χωρίς σχόλια.

Ρόδου μοσχοβόλημα (ποίημα)

Εφέτος άγρια μ’ έδειρεν η βαρυχειμωνιά

που μ’ έπιασε χωρίς φωτιά και μ’ εύρε χωρίς νιάτα,

κι ώρα την ώρα πρόσμενα να σωριαστώ βαριά

στη χιονισμένη στράτα.

Μα χτες καθώς με θάρρεψε το γέλιο του Μαρτιού

και τράβηξα να ξαναβρώ τ’ αρχαία τα μονοπάτια

στο πρώτο μοσχοβόλημα ενός ρόδου μακρινού

μου δάκρυσαν τα μάτια.

Απ’ την «Πολιτεία και μοναξιά» του Κωστή Παλαμά.

Όσο μπορείς (ποίημα)

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις τη ζωή σου όπως την θέλεις, το προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς, μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες τες πολλές κινήσεις και ομιλίες.

Μην την εξευτελίζεις πηγαίνοντας την γυρίζοντας συχνά και εκθέτοντάς της, στων σχέσεων και συναναστροφών την καθημερινή ανοησία, ώσπου να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Κ. Καβάφης. Λίγη ποιητική δροσιά φίλοι αναγνώστες, ύστερα από τόση βαρβατίλα!

Μεταναστευτικό και η θέση μας

Το μεταναστευτικό μπορεί να λυθεί οριστικά και αμετάκλητα όταν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και όταν η Τουρκία κλείσει τα σύνορά της, στους πάσης φύσεως προσφυγο-μετανάστες.

Επειδή αυτό δεν φαίνεται στον κοντινό ορίζοντα προτιμούμε τις κλειστές δομές από το να έχουμε αυτούς τους ανθρώπους μέσα στους δρόμους. Είναι αλήθεια ότι το νησί μας ταλαιπωρήθηκε από τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και την ατολμία των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν.

Είναι επίσης αλήθεια ότι ο τουρισμός του νησιού μειώθηκε αισθητά από την άφιξη των μεταναστών και τις απειλές της Τουρκίας.

Μεταναστευτικό και η θέση μας (2)

Τα επαγγέλματα των ξενοδόχων, τουριστικών γραφείων, ακτοπλοϊκών εταιρειών, μουσείων και άλλων επαγγελμάτων έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, αλλά σούπερ μάρκετ, φαγάδικα, μανάβικα, εστιατόρια, εργαζόμενοι στα κέντρα μεταναστών, γενικά το εμπόριο, είδαν τον τζίρο τους να αυξάνει και να ικανοποιεί τους επαγγελματίες. Έχει πέσει πολύ χρήμα στο νησί από την ημέρα που κατέφθασαν οι κατατρεγμένοι ενός κατώτερου Θεού.

Στις κλειστές δομές δεν πρέπει να σταθμεύουν περισσότεροι από 5.000 μετανάστες.

Επιβάλλεται να γίνεται τάχιστα η ταξινόμηση, οι δικαιούμενοι ασύλου να κατευθύνονται όπου επιθυμούν, οι άλλοι να επιστρέφονται από εκεί που ξεκίνησαν. Κάπου διάβασα ότι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σταθμεύουν 120.000 μετανάστες.

Έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες

Θα ‘ταν το 1986-87 δεν θυμάμαι πια ακριβώς. Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, Δήμαρχος Μυτιλήνης ο φαρμακοποιός κ. Στρατής Πάλλης.

Η κυβέρνηση στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης απεφάσισε να κάνει ανακατανομή σε γεωγραφικό επίπεδο των ανωτέρων και ανωτάτων Σχολών και να ιδρύσει άλλες.

Η Παιδαγωγική Ακαδημία το όνειρο του εργάτη, του μικροαγρότη και μικροεπαγγελματία να δει το παιδί του δάσκαλο και να καταξιωθεί η οικογένεια κοινωνικά, έσβηνε για πάντα.

Μάταια ο Δήμαρχος ενημέρωνε στις συγκεντρώσεις ότι στη θέση της Ακαδημίας θα ιδρύονταν Πανεπιστήμιο και θα ήταν καλύτερα για το νησί. Κανείς δεν τον άκουγε. Ακόμα και ο γράφων.

Η κυβέρνηση αγνόησε τις διαμαρτυρίες, ίδρυσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη και για το νησί ήταν μεγάλη επένδυση μέχρι σήμερα.

Έντονες κοινωνικές διαμαρτυρίες (2)

Η κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε ν’ απαλείψει απ’ τις αστυνομικές ταυτότητες το θρήσκευμα, μια σωστή απόφαση. Ξεσηκώθηκε ο κλήρος, οι θρησκευάμενοι και οι συγκεντρώσεις διαδέχονταν η μια την άλλη με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την απόφασή της. Το ίδιο συνέβη και όταν ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να τα βρει με τα Σκόπια. Ξεσηκώθηκε όλη η Μακεδονία, αλλά η κυβέρνηση ολοκλήρωσε το έργο της. Το παράξενο είναι ότι η διαμαρτυρόμενη Μακεδονία ψήφισε και ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey