Λίγα απ’ όλα

18/05/2017 - 15:19

Βιβλία εξειδικευμένα

Από την κόρη μου, Ελευθερία, που κατοικεί μόνιμα στην Πάτρα, έλαβα δύο βιβλία:

  1. «Τρόικα, ο δρόμος προς την καταστροφή» του Μιχάλη Ιγνατίου, εκδόσεις «Λιβάνη» 2015.

Ο κ. Ιγνατίου, Κύπριος την καταγωγή, είναι χρόνια πολλά ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, του Mega και του «Έθνους», στο Δ.Ν.Τ., κλπ.. Το βιβλίο ευχάριστο και λίαν ενδιαφέρον, απαντά σε ερωτήματα…

  1. Εξομολόγηση ενός διεφθαρμένου τραπεζίτη», εκδόσεις «Κέδρος».

Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι πρώην διευθυντικό στέλεχος μεγάλης γαλλικής τράπεζας. Επέλεξε το ψευδώνυμο «Κρόνος» για προφανείς λόγους. Αναφέρεται στο Κραχ το Σεπτέμβριο του 2008.

 

Προσωπικά

Είθισται την Ιστορία να την γράφουν οι νικητές και όπως είναι ευνόητο, την παρουσιάζουν όπως τους εξυπηρετεί. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είπε ότι «εμένα η Ιστορία δεν θα με αδικήσει γιατί θα την γράψω εγώ» και έγραψε την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

Στην πατρίδα μας, οι όροι που προαναφέραμε, αντιστράφηκαν. Την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα του εμφυλίου σπαραγμού, την έγραψαν κατά μεγάλη πλειοψηφία οι «ηττημένοι» και όπως ήταν φυσικό, είπαν την δική τους αλήθεια.

 

Προσωπικά (2)

Παρόλο που δεν υπήρξα στη ζωή μου κομμουνιστής, ένοιωθα μεγάλη συμπάθεια στους παλιούς κομμουνιστές που χαλάλισαν τα νιάτα, τις σπουδές τους, τις οικογένειες, ακόμα και τη ζωή τους για τις ιδέες τους.

Η συμπάθεια αυτή στην πρώτη νιότη και αρκετά αργότερα, με ώθησε να διαβάσω μεγάλο μέρος της αριστερής βιβλιογραφίας, αυτοπτών αγωνιστών και διανοούμενων αριστερών συγγραφέων. Μέχρι που μπούχτισα και σε ορισμένες περιπτώσεις απογοητεύτηκα.

Η δεξιά βιβλιογραφία για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον εμφύλιο σπαραγμό, μικρή σε ποσότητα, ελάχιστα είχα διαβάσει.

Οι «νικητές» λες και ένοιωθαν ένοχοι, εσιώπησαν!

 

Προσωπικά (3)

Τώρα σ’ αυτή την ηλικία αποφάσισα να διαβάσω την «αλήθεια» της άλλης πλευράς.

Διάβασα την βιογραφία του Μεταξά, Το Πολυτεχνείο, Τη βιογραφία της Φρειδερίκης, την «Οργάνωση Χ» του Γιώργου Γρίβα, την «Πηγάδα του Μελιγαλά» και του «Φενεού» κλπ., κλπ., τη βιογραφία του Ζαχαριάδη από τον Φρέντυ Γερμανό, τις «Συνομιλίες με το Στάλιν» του Μίλοβαν Τζίλας κλπ., κλπ..

Συμπέρασμα: Νιώθω πιο γαληνεμένος τώρα «χωρίς μίσος για τους ψευδομένους»! Τέλος.

 

Αναζήτηση

Πριν τριανταεπτά (37) χρόνια στο χωριό της Κομοτηνής, Βένα υπηρετούσε στο σχολείο ο δάσκαλος Κίμων Βογιατζής ή Μπογιατζής.

Ο εν λόγω δάσκαλος βάφτισε ένα αγόρι και του έδωσε το όνομα «Λευτέρης». Το βαφτιστήρι, ο Λευτέρης θέλει να επικοινωνήσει με τον νουνό του για να γνωριστούν καλύτερα.

Όποιος γνωρίζει κάτι για τον δάσκαλο ας επικοινωνήσει με την Κλεονίκη Λογγίου ή με τον γράφοντα. Ο δάσκαλος είναι από το νησί μας.

 

Οι δεκαπέντε κυρίαρχες γλώσσες

Τα στοιχεία που θα παραθέσω προέρχονται από την UNESCO αλλά αφορμή μού έδωσε το άρθρο του «Δανιήλ από το λάκκο των …λεόντων». «Η σύγχρονη Βαβέλ στη Γη!» με βοήθησε πάρα πολύ με τα στοιχεία της, αλλά το σχόλιο μου, θα είναι πολύ συνοπτικό.

  1. Η γλώσσα που μιλιέται από 955 εκατομμύρια ανθρώπους και έρχεται πρώτη στον κόσμο, είναι η Κινεζική Μάνταριν. 2. Δεύτερη η Ισπανική που τη μιλούν 405 εκατομμύρια. 3. Αγγλική με 360 εκατ. 4. Η Ινδική Χίντι με 310 εκατ. 5. Η Αραβική με 295 εκατ. 6. Μπενγκάλι, Ινδία - Μπαγκλαντές με 226 εκατ., 7. Πορτογαλική με 215 εκατ., 8. Η Ρωσική με 156 εκατ., 9. Ιαπωνική με 125 εκατ. 10. Η Παντζάμπι, Ινδία με 100 εκατ., 11. Η Γερμανική με 95 εκατ., 12. Γιαβανέζε, Ινδονησία με 82 εκατ., 13. Η Βου, Κίνα με 80 εκατ., 14. Μαλάι, Μαλαισία - Ινδονησία με 77 εκατ., και τέλος 15. Η Τελούγου, Κίνα με 76 εκατ..

Τα Ελληνικά στον παγκόσμιο κατάλογο των γλωσσών κατέχουν την 75η θέση και μιλιούνται από 12 εκατ.

Και πάλι ευχαριστώ τον «Δανιήλ» που με διευκόλυνε πολύ.

 

Διάσπαση του Δήμου

Η φιλοσοφία του νομοθέτη που κατάρτισε το νόμο για τον «Καλλικράτη», ήταν κάθε νησί και ένας δήμος. Η Λέσβος, τρίτο σε έκταση νησί της χώρας, δεν δύναται να τεθεί στην ίδια φιλοσοφική κατάταξη με την Πάρο, την Ιθάκη, την Άνδρο, τη Νίσυρο, κτλ..

Ο Δήμος Λέσβου πρέπει να τμηθεί σε τρεις τουλάχιστον δημοτικές περιφέρειες για να μπορεί να αυτοδιοικείται αποτελεσματικά. Η στήλη στο θέμα αυτό έχει πάρει συγκεκριμένη θέση πολύ καιρό πριν και χαίρει ιδιαίτερα που το πρόβλημα ανακινήθηκε από τον κ. Ελευθερίου και την Καλλονή. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey