Λίγα απ’ όλα

18/01/2018 - 14:28

 

Νέοι επιχειρηματίες

Δύο νέοι άνθρωποι, πρώην εκπαιδευτικοί, ο Νίκος Καλαμποκάς και η Μυρτώ Αγιοκάτσικα απ’ το Πλωμάρι, δημιούργησαν ένα υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο γερμανικής τεχνολογίας με την επωνυμία «Eirini». Στο δρόμο προς το Παλιοχώρι, λίγο πιο πάνω απ’ το ραντάρ βρίσκεται το ελαιοτριβείο, αλλιώτικο από τα άλλα.

Όταν μπήκα στο χώρο, είχα την αίσθηση ότι βρισκόμουν σε εργαστήριο ιατρικής. Η απόλυτη καθαριότητα εντυπωσιάζει και η αυτοματοποίηση όλων των εξαρτημάτων του ελαιοτριβείου περιορίζει κατά πολύ την επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα, όπως την ξέραμε από τα κλασικά ελαιοτριβεία.

 

Νέοι επιχειρηματίες (2)

Το υπερσύγχρονο ελαιοτριβείο λειτουργεί με τρία άτομα. Τους δύο νέους επιχειρηματίες στο εσωτερικό και έναν εργάτη που μεταφέρει από το προαύλιο τον ελαιόκαρπο στον σπαστήρα. Η έκθλιψη γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο ούτως ώστε να μην καταστρέφονται τα φυσικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και για το λόγο αυτό η επιχείρηση έχει λάβει πλείστα όσα βραβεία από διεθνείς ειδικούς φορείς. Εντός του ελαιοτριβείου και σε ειδικό χώρο γίνεται η τυποποίηση του λαδιού σε καλαίσθητα μπουκάλια των 500 mm, σε δοχεία των πέντε κιλών κ.λπ., τα οποία πωλούνται στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Το ζευγάρι των επιχειρηματιών παρά τη μικρή τους ηλικία έχουν τέσσερα παιδιά. Θα επανέλθω την άλλη Πέμπτη.

 

Παράδεισος και κόλαση

Παράδεισος: Είναι ένας τόπος όπου οι αστυνομικοί είναι Άγγλοι, οι μάγειροι Γάλλοι, οι παρασκευαστές μπύρας Γερμανοί, οι εραστές Λατίνοι (Ιταλοί) και όλα είναι οργανωμένα από τους Ελβετούς.

Κόλαση: Είναι ένας τόπος όπου οι αστυνομικοί είναι Γερμανοί, οι μάγειροι Άγγλοι, οι παρασκευαστές μπύρας Γάλλοι, οι εραστές Ελβετοί και όλα είναι οργανωμένα από τους Ιταλούς.

 

Παιδικές αναμνήσεις με λίγη ιστορία

Στις 10-09-1944 απελευθερώθηκε η Μυτιλήνη απ’ τα κατοχικά στρατεύματα και τη διοίκηση του νησιού ανέλαβε το ΕΑΜ. Ο πληθυσμός από την τρίχρονη πείνα που επέβαλαν οι Γερμανοί κατακτητές είχε εξαντληθεί και η θνησιμότητα ιδίως των παιδιών και των ηλικιωμένων ήταν σύνηθες φαινόμενο.

Ο Μητροπολίτης Καλλονής Διονύσιος και ο καθηγητής Απόστολος Αποστόλου διορίστηκαν επικεφαλής της νέας αρχής, με Νομάρχη τον Κ. Φρυλίγγο, Δήμαρχο τον Ανδ. Αναγνωστόπουλο και πολιτικό Επίτροπο τον Παν. Παρρή. Έπρεπε πάραυτα η νέα εξουσία να εξασφαλίσει τον επισιτισμό του πληθυσμού, την τάξη και τη σύλληψη των δωσίλογων συνεργατών του κατακτητή.

 

Παιδικές αναμνήσεις με λίγη ιστορία (2)

Ήταν Δεκέμβριος του 1944 κοντά στα Χριστούγεννα. Ζούσα με την οικογένειά μου στο χωριό Κάτω Τρίτος και φοιτούσα στο Δημοτικό στην Α΄ τάξη. Οι ανακοινώσεις της Τοπικής Οργάνωσης του ΕΑΜ του χωριού μας γίνονταν με το «χωνί», τον τηλεβόα. Ένα πρωί ακούσαμε τα συνθήματα: «Θέλουμι τ’ Δισπότ του γρουν» και αμέσως «Τ’ Θόδουρου του νταναδέλι’ τσι τουν πούλου Ντιλουγκέλ».

Πριν προλάβει η μάνα να με συγκρατήσει, πετάχτηκα έξω, αναμείχθηκα με τους πολλούς και οδεύσαμε προς Μετόχι τραγουδώντας. Ο λαός ζητούσε το γουρούνι του Δεσπότη, το μοσχάρι του Θόδωρου του Χατζηβαγιάννη και τον διάνο του Νίκου του Δελόγκου. Άπαντα τα κατασχεθέντα σφάχτηκαν, τεμαχίστηκαν και μοιράστηκαν στους πεινασμένους κατοίκους, αλλά εμένα δεν μου έδωσαν και γύρισα κλαίγοντας στο σπίτι…

Από τον πατέρα αφαίρεσαν μια μεγάλη ποσότητα λαδιού και διακόσιες οκάδες σιτάρι. Εικάζω ότι από τότε ο αείμνηστος πατέρας μου έγινε αντικομμουνιστής… Για την ιστορία.

 

Φοντάνα ντι Τρέβι

Είναι το περίφημο σιντριβάνι στη Ρώμη της Ιταλίας με μήκος 26,3 μέτρα, πλάτος 49,15 μ., που δημιουργήθηκε το 1650. Κατά την παράδοση, αν ρίξεις ένα κέρμα στο σιντριβάνι και κάνεις μια ευχή, πραγματοποιείται. Κατά μία άλλη εκδοχή, αν ρίξεις το κέρμα και ζητήσεις να επισκεφτείς ξανά τη Ρώμη, πάλι πραγματοποιείται η ευχή σου.

Μπορεί την ημέρα να ριχτούν στο σιντριβάνι από τους επισκέπτες μέχρι και 3.000 ευρώ, τα οποία συλλέγει ο Δήμος και τα διαθέτει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Παλαιότερα που το σιντριβάνι δεν φυλασσόταν ένας κλέφτης με το ψευδώνυμο «Ντ΄ Αρτανιάν» έκλεβε επί 34 χρόνια έως 1.000 ευρώ την ημέρα!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey