Παλαιολόγος Λεμονής

ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 (ε)

10/01/2021 - 13:55

Πριν συνεχίσω την παράθεση στοιχείων για τον συμπατριώτη μας έμπορο, φιλικό και αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Παλαιολόγο Λεμονή, οφείλω να ευχαριστήσω τον φίλο Μάκη Αξιώτη, ο οποίος με σημείωμά του στην εφημερίδα αυτή μου επισήμανε στοιχεία για το τοπωνύμιο, κοντά στη Μυτιλήνη, που σχετίζεται με το όνομα Λεμονής και πιθανόν με την οικογένεια αυτή. Είναι αλήθεια ότι με τον Παλαιολόγο Λεμονή δεν είχα ασχοληθεί ποτέ μέχρι τώρα με τρόπο συστηματικό και επομένως πολλά μου διαφεύγουν και πολλά μένουν να γίνουν ώστε να αποκτήσουμε ένα ικανοποιητικό δημοσίευμα -τολμώ να πω βιβλίο- για την προσωπικότητα αυτή και βέβαια τη δράση της. Στο δημοσίευμα αυτό ο επίδοξος μελετητής θα πρέπει να συγκεντρώσει όλα τα μέχρι τώρα γνωστά στοιχεία για τον Λεμονή, να τα συνδέσει μεταξύ τους, καθώς όπως διαπίστωσα υπάρχουν διάσπαρτα σε εφημερίδες, περιοδικά και άλλα βιβλία, να βρει δηλαδή το νήμα  που ενοποιεί την εμπορική, τη φιλική και την αγωνιστική δραστηριότητα του Παλαιολόγου Λεμονή, προκειμένου να αναδειχθεί η εμβληματική φυσιογνωμία μιας λεσβιακής προσωπικότητας, η οποία πρέπει να προσλάβει, κατά τη γνώμη μου, πανελλήνια αναγνώριση. Κατά τούτο λοιπόν και η παρατήρηση του αγαπητού Μάκη προσθέτει ένα λιθαράκι στο σχέδιο αυτό, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία, καθώς μας φέρνει στις ρίζες της οικογένειας αυτής και φυσικά εντάσεται στο θεμελιώδες «πάσα προσφορά...», γι᾽ αυτό και οι δημόσιες ευχαριστίες μου και από τις στήλες του Εμπρός, που μας προσφέρει συνεχώς με πλουσιοπάροχο τρόπο τις σελίδες του.

          Ωστόσο θέλω να συνεχίσω και σήμερα προσθέτοντας λίγα ακόμα στοιχεία, από τα τόσα διάσπαρτα, που μου αποκαλύπτονται συνεχώς για τον Παλαιολόγο Λεμονή, μολονότι δεν θα έπρεπε να εκπλήσσομαι και τόσο, αφού συνήθως αυτό είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ιστορικής έρευνας. Όμως ομολογώ ότι δεν περίμενα ότι το εύρος των στοιχείων θα είταν τόσο εκτεταμένο, μολονότι η μεγάλη διασπορά είναι ταυτόχρονα και το πρόβλημα της έρευνας. Οι τελευταίες προσθήκες ωστόσο για τον Παλαιολόγο Λεμονή είναι πολύ σημαντικές, που αξίζει τον κόπο να τις μνημονεύσω πάλι, επειδή βέβαια είναι δημοσιευμένες και ως εκ τούτου προσιτές. Πρώτα πρώτα υπάρχει ένα δημοσίευμα στον 18ο τόμο του περιοδικού Λεσβιακά του Αριστείδη Κουτζαμάνη, ο οποίος ανακαλεί στοιχεία από το Αρχείο Σέκερη (ως γνωστόν τα αδέλφια Σέκερη, και ειδικότερα ο Παναγιώτης υπήρξαν από τα πλέον δραστηρία στελέχη της Φιλικής Εταιρείας). Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σέκερη λοιπόν, ο Παλαιολόγος Λεμονής μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία με την ιδιότητα του εμπόρου από τον Κωνσταντίνο Παπαδάτο στην Κωνσταντινούπολη την 1η Απριλίου 1820 και τότε είταν 39 ετών. Έδωσε μάλιστα ως συνδρομή, ας πούμε της εγγραφής του, 30 γρόσια. Η εγγραφή αυτή, η τόσο λιτή και απέριττη, όπως συνήθως είταν όλες αυτές οι πράξεις μύησης της Φιλικής Εταιρείας (τα εφοδιαστικά) μας αποκαλύπτει όμως την ημερομηνία γέννησης του Παλαιολόγου, την οποία, απ’ όσο γνωρίζω, δεν την είχαμε από άλλη πηγή. Δηλαδή αφού τότε (1820) είταν 39 ετών, κατά συνέπεια είχε γεννηθεί το 1781. Και δεδομένου ότι μετά από δύο χρόνια πέθανε στην Τήνο από λοιμική αρρώστια, σημαίνει ότι εγκατέλειψε τα εγκόσμια σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Το άλλο δημοσίευμα το οποίο μας παρέχει πολλά σημαντικά στοιχεία για τον λέσβιο αγωνιστή είναι ένα άρθρο του γνωστού διακεκριμένου νεοελληνιστή, συμπατριώτης μας Γιώργου Βαλέτα, ο οποίος στο περιοδικό του Αιολικά Χρονικά  το 1971 έκανε ό,τι περίπου και εγώ συνιστώ σχετικά με τον Παλαιολόγο Λεμονή. Δηλαδή συγκέντρωσε όσα στοιχεία είχαν έως τότε δημοσιευτεί αναδημοσιεύοντας κυρίως μια παλαιότερη απομνημονευματική κατάθεση του αγωνιστή Νικ. Σπηλιάδη, στην οποία περιέχονται πολλά και σημαντικά για τις ενέργειες του Λεμονή, καθώς και ορισμένες επιστολές από το περιοδικό Αθηνά της Αθήνας. Τα στοιχεία αυτά φωτίζουν πολλά από τη δράση του Λεμονή και τις περιπέτειες που πέρασε, καθώς διάφοροι προσπάθησαν να οικειοποιηθούν την περιουσία τους, την οποία ο ίδιος διέθεσε υπέρ του ελληνικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

Όμως εδώ πρέπει να  θέσω μια τελεία, ή μάλλον άνω τελεία για τον Παλαιολόγο Λεμονή, επειδή νομίζω ότι με τα κείμενα αυτά από τη μια το μέγεθος της συνεισφοράς του έγινε γνωστό, αλλά και επειδή τέθηκε το ζήτημα της επαναπροσέγγισής του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey