«Λεσβιακό Ημερολόγιο 2022» Παναγιώτης Σκορδάς

15/03/2022 - 11:23

Έλαβα κάπως καθυστερημένα το «Λεσβιακό Ημερολόγιο του 2022» το οποίο επιμελείται και εκδίδει ο φιλόλογος κ. Παναγιώτης Σκορδάς με τους συνεργάτες του. Πάντα με τη συνδρομή του Mythos. Αξιόλογη και προσεγμένη προσπάθεια με ενδιαφέρουσα θεματολογία σύγχρονων και παλαιών καλλιτεχνών, που εμπλουτίζουν τη Λεσβιακή Γραμματεία και αναδεικνύουν το σύγχρονο Λεσβιακό πολιτισμό. 

α) Ενδεικτικά αναφέρω τη «ζωγραφική» των Αλέξανδρου Βακιρτζή, Γρηγόρη Γλιγλή. Εντυπωσιακές οι ακουαρέλες, οι ελαιογραφίες, η προσωπογραφία, οι φωτοσκιάσεις. Μια άλλη ματιά στην απεικόνιση του χρωστήρα. 

β) Εντυπωσιακά τα «Αρχοντικά της Μυτιλήνης» του Αλέκου Κιουρέλλη. Τι ωραίες φωτογραφίες με την ιστορία κάθε αρχοντικού. Πρωτότυπη παρουσίαση. Μου άρεσε. 

γ) Επιστημονική ιστορική ανάδειξη των Μάκη και Στρατή Αξιώτη «Τα Βουβάρια, Ιχθυοζωγρια, Ταλιάνια, Ιχθυοτροφεία στη Λέσβο». Έχω την άποψη ότι μια τέτοια εμπεριστατωμένη ανάδειξη βλέπει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και αξίζει να επισημανθεί. 

δ) Η πρώτη Απογραφή του πληθυσμού της Λέσβου (1830-1831) του στρατηγού κ. Χαραλάμπους προσκομίζει νέα αδημοσίευτα ιστορικά στοιχεία με παραπομπές σε πήγες πλήρως τεκμηριωμένα. Αξιόλογη εργασία στρατηγέ. 

«Η γέννηση και ανάπτυξη του Λεσβιακού εργατικού κινήματος» του Παναγιώτη Κουτσκουδή. Ιστορική αναδρομή από τον 16ο αιώνα μέχρι τις ημέρες μας, με στατιστικά στοιχεία αναμφισβήτητα, με αναφορές στο δημοτικισμό, τη διάδοση των σοσιαλιστικών ιδεών, με παράθεση διοικητικών εγγράφων, ο συγγραφέας πρόσθεσε μια αξιόλογη ιστορική αναφορά σ' ένα κοινωνιολογικό οικονομικό τομέα στην πορεία του νησιού μας μέσα στο χρόνο. 

Επίλογος 

Θέλω να ζητήσω συγγνώμη για τους υπόλοιπους συντελεστές του Ημερολογίου και να επισημάνω ότι όλες οι εργασίες έχουν σημαντική θέση στη Λεσβιακή Γραμματεία. Ωστόσο ο χώρος της στήλης είναι περιορισμένος για να συμπεριλάβει ένα τόσο πλούσιο απόθεμα. Για τον επιμελητή κ. Σκορδά δυο λόγια μόνο: 

α) Αξιέπαινη η προσπάθεια σου και αναγνωρισμένη. Απόδειξη οι εργασίες που βρίσκονται σε αναμονή. Κατάφερες με τους άξιους συνεργάτες σου να προσφέρεις ένα βήμα στους συγγραφείς για να προβάλλουν τις δημιουργίες τους και να ικανοποιήσουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους. 

β) Ένα αρνητικό μόνο: έχω τη γνώμη ότι πρέπει να δίνεται χώρος πρώτα στους νέους δημιουργούς, γιατί παρατηρώ ότι ορισμένοι «αναγνωρισμένοι» έχουν πιάσει μόνιμο «στασίδι» από τότε που άρχισε να εκδίδεται το «Ημερολόγιο» σου μέχρι σήμερα. Όλα αυτά με εκτίμηση. 

Δίπλωμα οδήγησης - ανανέωση 

Στην Αγγλία κ. Πιερρακάκη η ανανέωση του διπλώματος γίνεται μετά τα 70 έτη και η διάρκεια του είναι 3ετής. Το κυριότερο είναι ότι χρειάζεται ένα πιστοποιητικό γιατρού. Στη χώρα μας ο γέροντας που επιθυμεί ν' ανανεώσει το δίπλωμα οδήγησης μετά τα 65 χρειάζεται να εξεταστεί από τέσσερις γιατρούς να καταβάλει 10 ευρώ στον καθένα και να καταθέσει παράβολο 84,40 ευρώ. Η ανανέωση ισχύει για τρία χρόνια απ' τα 65-80 και κάθε δύο χρόνια από τα 80 και μετά. 

Τέλος στην Εσθονία η ανανέωση του διπλώματος ισχύει μια 10ετία και το κόστος ανανέωσης είναι 20 ευρώ. Σκεφθείτε τον γέροντα των 80 ετών να τρέχει από γιατρό σε γιατρό να συγκεντρώσει φωτογραφίες, παράβολα, χαρτομάνι για μια ανανέωση διπλώματος. Αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση. 

Η συγκέντρωση της 23ης Φεβρουαρίου 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεπικουρούμενη από φορείς και υπηρεσίες του νησιού οργάνωσε τη συγκέντρωση στις 23 Φεβρουαρίου για να διαμαρτυρηθούν για τη δημιουργία μόνιμης δομής στη Βάστρια. Η συγκέντρωση δεν είχε την ανταπόκριση του κόσμου που περίμεναν οι διοργανωτές για δύο λόγους: 

Α) Έχει πέσει στο νησί πάρα πολύ χρήμα από τότε που άρχισαν να έρχονται μετανάστες και ωφελήθηκαν πολύ κλάδοι επιχειρήσεων και εργάστηκε αρκετός κόσμος. 

β) Οι μετανάστες από 12.500 που ήταν κάποτε έχουν περιοριστεί σε κάτω από 2.000 και οι νέες εισροές έχουν περιοριστεί λόγω συστηματικής φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων. Ο στρατός, οι φοιτητές και οι μετανάστες είναι πηγές εσόδων για το νησί αναμφισβήτητες. 

Κύριε Περιφερειάρχη το νησί έχει ανάγκη από ένα εμπορικό λιμάνι, μια νότια παράκαμψη, μεταφορά του εργοστασίου της ΔΕΗ μακράν της πόλεως, αγροτικό δίκτυο. Ιδού πεδία δόξης λαμπρά. Η θέση του γράφοντος τη στήλη για μόνιμη δομή παραμένει αμετακίνητη. 

Ο Χριστός σταμάτησε στην Επάνω Σκάλα 

Άνθρωποι ενός κατώτερου Θεού, που ίσως να μην είχαν δει θάλασσα στην πατρίδα τους, μπήκαν σε μια βάρκα στην Τουρκία με προορισμό τη Λέσβο. Έψαχναν μια γωνιά της γης να ριζώσουν, να δουλέψουν και να ζήσουν σαν άνθρωποι. Τίποτα παραπάνω. Δεν ξέρουμε τι τους συνέβη και επτά νεκρά σώματα εκβράστηκαν στην Επάνω Σκάλα, πλησίον του εργοστασίου της ΔΕΗ. Ανάμεσά τους και μικρά παιδιά! Τι θλίψη Θεέ μου! Τι λόγια να βρεις για να ελαφρύνεις το μακάβριο θέαμα. Πόσες ψυχές χάθηκαν άδικα κυνηγώντας το όνειρο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η θάλασσα εκβάλει πτώματα στο νησί μας. Δεν ξέρω γιατί αυτή τη φορά συγκλονίστηκα. 

Δημόσιες σχέσεις 

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης έλεγε ότι αν έχεις μέσα στην τσέπη σου χρήματα μόνο για ένα αναψυκτικό πήγαινε και πιες το στο αριστοκρατικότερο μπαρ. Μπορεί εκεί να συναντήσεις κάποιον σημαντικό άνθρωπο που να σου φανεί χρήσιμος για την καριέρα σου. Πριν μερικά χρόνια γνώρισα έναν Μυτιληνιό εκπαιδευτικό που διέμεινε στην Κάτω Κηφισιά Αττικής. Όταν μάθαινε από τον Τύπο ότι πέθανε κάποιος επώνυμος εγκατέλειπε την Κηφισιά έφτανε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών και συμμετείχε στην ταφή. Έλεγε ότι εκεί έκανε τις γνωριμίες που του φάνηκαν χρήσιμες αργότερα και ας μην γνώριζε καν τον επώνυμο νεκρό. Δημόσιες σχέσεις στο νεκροταφείο! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey