Κεμάλ Ατατούρκ- Ταγίπ Ερντογάν

13/11/2020 - 21:53

Η Τουρκία σ’ όλο το διάβα της ιστορίας της δεν έχει ν’ αναδείξει σπουδαίους επιστήμονες ή σπουδαίους αναμορφωτές. Λαός πολεμικός και ράθυμος απολάμβανε τα αγαθά του Αλλάχ επί της γης και ονειρευόταν, πεθαίνοντας για την πίστη και την πατρίδα, ν’ απολαύσει τα σερμπέτια, τα πιλάφια και τα ουρί του παραδείσου! Μιλάμε πάντα για την Οθωμανική Τουρκία των Σουλτάνων. Λίγοι ήταν οι Τούρκοι που άφησαν τ’ αχνάρια τους στην ιστορία και μνημονεύονται μέχρι σήμερα. Μεταξύ αυτών ο σουλτάνος πολέμαρχος Μωάμεθ Β΄ ο πορθητής της Κωνσταντινούπολης, ο σουλτάνος πολέμαρχος Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής, που έφτασε με τα στρατεύματα του έξω απ’ τη Βιέννη και ο αναμορφωτής και πολεμιστής Μουσταφά Κεμάλ.

Κεμάλ Ατατούρκ- Ταγίπ Ερντογάν (2)

Ο Κεμάλ είναι ο αναμορφωτής της σύγχρονης Τουρκίας. Τους άλλαξε το αλφάβητο, τους πέταξε τα φέσια και τους φερετζέδες, τους προσανατόλισε προς τη Δύση, εκσυγχρόνισε το εμπόριο, τη διοίκηση, το στρατό κλπ. κλπ. Το 1935 μετέτρεψε την Αγία Σοφία από τζαμί που ήταν από το 1453 σε Μουσείο πανανθρώπινο του Χριστιανισμού. Η Τουρκία του Μουσταφά Κεμάλ ήταν ένα κράτος κοσμικό και αρκετά φιλελεύθερο. Όχι δημοκρατικό αλλά πάντως φιλελεύθερο με την έννοια της ανοχής και την έξωση της θρησκείας απ’ την πολιτική ζωή. Για να είναι σίγουρος ότι δεν θα επιστρέψουν στο παλιό θεοκρατικό καθεστώς, έβαλε τοποτηρητή τον στρατό. Για όλες αυτές τις δομικές αναμορφώσεις οι Τούρκοι τον ονόμασαν «Ατατούρκ» που σημαίνει πατέρας των Τούρκων. Το 1935 προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης. Μετά τη συμφωνία της Λοζάνης ο Ελευθέριος Βενιζέλος επισκέφθηκε την Άγκυρα προσκεκλημένος απ’ τον Μουσταφά Κεμάλ και ο Ατατούρκ την Αθήνα προσκεκλημένος από τον Βενιζέλο. Κεμάλ Ατατούρκ και Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξαν μεγάλοι άνδρες για τις χώρες τους γι’ αυτό μπόρεσαν να συνεννοηθούν. Υπήρξαν πραγματιστές.

Κεμάλ Ατατούρκ -Ταγίπ Ερντογάν (3)

Ο Ερντογάν ξεκίνησε την πολιτική του πορεία ως Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και Κεμαλιστής. Για την κεμαλική του ιδεολογία φυλακίστηκε για ένα διάστημα. Όταν εκλέχτηκε πρωθυπουργός της Τουρκίας βελτίωσε κάπως με μέτρα την οικτρή οικονομική κατάσταση της φτωχολογιάς και απέκτησε ισχυρές συμπάθειες στους οικονομικά αδύναμους της Τουρκίας. Όταν αισθάνθηκε ισχυρός επιχείρησε ν’ αποδομήσει το κοσμικό κεμαλικό κράτος και να οικοδομήσει ένα θεοκρατικό Χαλιφάτο επαναφέροντας τη δομή της Οθωμανικής αυτοκρατορίας μ' ότι αυτό συνεπάγεται. Πρώτη προσπάθεια του ήταν να κλείσει τους πασάδες στους στρατώνες και ν' απαγορεύσει το στρατό να ασχολείται και να επηρεάζει την πολιτική. Με πρόσχημα το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αποστράτευσε σωρεία Κεμαλιστών αξιωματικών και εκδίωξε μέγα αριθμό δικαστών, εκπαιδευτικών, δημοσίων υπαλλήλων, ως οπαδών του εξόριστου Γκιουλέν. Ο Γκιουλέν υπήρξε πρώην σύμμαχος του Ερντογάν. Άλλη φορά τα υπόλοιπα.

«Το καλό ΠΑΣΟΚ στον Κυριάκο, το σάπιο στον Αλέξη»

Αυτές τις ημέρες ο κ. Πρωθυπουργός κάλεσε κοντά του την κ. Άννα Διαμαντοπούλου η οποία από της είκοσι πέντε της χρόνια διορίστηκε από το ΠΑΣΟΚ Νομάρχης Κοζάνης, ελέω Μαργαρίτας. Έκτοτε πέρασε από πολλά υπουργεία, υψηλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να διακριθεί ιδιαίτερα πουθενά. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα επαγγελματία πολιτικού. Μαζί με τον Χρυσοχοΐδη, Γεραπετρίτη, Μενδώνη, Πιερρακάκη, Θεοδωρικάκο και μερικούς άλλους αποτελούν το «καλό ΠΑΣΟΚ» κατά τη γνώμη εφημεριδογράφων του Αθηναϊκού Τύπου. Μεσαία στελέχη και το «σάπιο ΠΑΣΟΚ» με μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων προσχώρησαν και στεγάστηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα. Άπαντες έβλαψαν το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Πήραν ένα κόμμα με ποσοστό 46% και το προσγείωσαν σε μονοψήφιο αριθμό. Κατασπατάλησαν εκατομμύρια δανείων από την Αγροτική και άλλες τράπεζες και άλλαξαν όνομα στο κόμμα τους για να μην μπορούν οι ΔΟΥ να κατάσχουν την κρατική επιχορήγηση. Αυτοί είναι! Άπραγοι ανίκανοι επαγγελματίες της πολιτικής. Οι περισσότεροι δεν δούλεψαν καθόλου στη ζωή τους.

Τα 12 μίλια Τσίπρα - Γεννηματά

Η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελλάδας είναι τα έξι μίλια. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένα πλοίο κατευθύνεται από το Αιγαίο στην Προποντίδα και κινείται στα διεθνή ύδατα για να εισέλθει στα ελληνικά νερά πρέπει να ζητήσει άδεια. Βέβαια κάθε χώρα με ακτογραμμή μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Ο Ανδρέας Παπανδρέου όταν κυβερνούσε δεν τα επέκτεινε, αλλά ούτε και ο Τσίπρας που τα απαιτεί τώρα! Εκτός από την Τουρκία που απειλεί με πόλεμο, όταν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, ομοίως θα αντιδράσουν η Ρωσία, ΗΠΑ, Αγγλία και όλες οι χώρες που βρίσκονται πέριξ της Μαύρης Θάλασσας και κατέρχονται στη Μεσόγειο δια του Ευξείνου Πόντου. Το πρόβλημα όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι τόσο απλό. Αυτά τα ολίγα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey