Καθαρισμός χειμάρρων

18/10/2018 - 15:26

Είναι η πρώτη φορά που γίνεται συστηματικός καθαρισμός χειμάρρων στην Γέρα, εδώ και τριανταπέντε χρόνια που κατοικώ στην περιοχή. Κάθε χρόνο διατίθεντο κονδύλια για το σκοπό αυτό αλλά δεν αξιοποιούντο σωστά ή διατίθεντο σε άλλες περιοχές.

Ακόμα δεν αποκλείω να ανακοινώνονταν στον τοπικό τύπο ο «καθαρισμός των χειμάρρων» και τα κονδύλια να διατίθεντο σ’ άλλους σκοπούς αλλότριους. Με την ευκαιρία υπενθυμίζω για τρίτη φορά ότι ο χείμαρρος που ξεκινά απ’ τη Μυχού διέρχεται κοντά στο νεκροταφείο Κάτω Τρίτους και εκβάλει μπροστά στο περιβόλι του κ. Παναγιώτη Ζήση, δεν έχει καθαριστεί ποτέ. Τελευταία υπενθύμιση.

Ο δάκος ρήμαξε τους ελαιώνες

Δεν είμαι ειδικός για να εκφέρω γνώμη πάνω στο θέμα της δακοκτονίας. Θα σας μεταφέρω ότι έχω ακούσει και διαβάσει κατά καιρούς και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό.

Α) Λόγω των καλοκαιρινών βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών που επακολούθησαν ο δάκος «γέννησε» δύο φορές. Αυτό είχε ως συνέπεια να πολλαπλασιαστεί με πρωτοφανείς ρυθμούς.

Β) Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν και οι γείτονες μας Τούρκοι. Αμερικανός ειδικός που κλήθηκε από την Τουρκική κυβέρνηση απεφάνθη συν τοις άλλοις, ότι ο πολλαπλασιασμός του δάκου οφείλεται στην εξαφάνιση σχεδόν των νυχτερίδων και στον περιορισμό των πουλιών.

Γ) Το έντομο του δάκου έχει αποκτήσει ανοσία στα γνωστά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στους ραντισμούς.

Δ) Ο τρόπος καταπολέμησης του δάκου, όπως γίνεται σήμερα, είναι αναποτελεσματικός και πρέπει ν’ αντικατασταθεί.

Ε) Να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία του Ισραήλ, Ισπανίας και Ιταλίας στην καταπολέμηση του δάκου και των άλλων εντόμων και ακάρεων που προσβάλλουν τα οπωροφόρα δέντρα και τα λαχανικά με προσανατολισμό στα βιολογικά «φάρμακα» των προγόνων μας.

Το ύψος της βροχής

Καλή αρχή. Το βροχόμετρο στον Παπάδο τοποθετήθηκε εφέτος το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει μέχρι τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους.

Οι τελευταίες βροχές του Σεπτεμβρίου αρχές Οκτωβρίου ήταν 4 ίντσες. Τα πρωτοβρόχια μπήκαν καλά.

Ο δρόμος του Φειλιππίδη

Η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης είναι 246χιλιόμετρα. Όταν οι Αθηναίοι με τους συμμάχους τους νίκησαν τους Πέρσες στο Μαραθώνα έστειλαν το ημεροδρόμο Φειλιππίδη να φέρει το ευχάριστο νέο στους Σπαρτιάτες, οι οποίοι με διάφορα προσχήματα αρνήθηκαν να βοηθήσουν τους Αθηναίους. Ο δρομέας έφτασε στη Σπάρτη, κατάφερε να προφέρει τη λέξη «νενικήκαμεν» και ξεψύχησε από την υπερκόπωση. Προς τιμήν του παραπάνω γεγονότος γίνεται κάθε χρόνο ο λεγόμενος «Σπάρταθλος».

Εφέτος νικητής, ανάμεσα στους 380 συμμετέχοντες, αναδείχθηκε ο Ιάπωνας Γισιχίκο Ισικάουα ο οποίος κάλυψε την απόσταση των 246 χιλιομέτρων σε 22 ώρες, 55 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Στρατιωτικοί στην πολιτική

Παρατηρώ τελευταία ότι ορισμένοι σε αποστρατεία αξιωματικοί με άρθρα και παρεμβάσεις στα ΜΜΕ προλειαίνουν το έδαφος προκειμένου να εισέλθουν στον πολιτικό στίβο. Ουδέν το παράξενον. Ο λαός τους εμπιστεύεται και τους προτιμά μέχρι να τον απογοητεύσουν. Παρατηρείται όμως το φαινόμενο ορισμένοι από αυτούς ενώ έχουν διακριθεί για τις ικανότητες και την γενναιότητά τους στα πεδία των μαχών, στην πολιτική δε σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες και δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα κάποιος. Έχουμε τους στρατηγούς Πάγκαλο, Κονδύλη, Μεταξά και τον συνταγματάρχη Παπαδόπουλο δικτάτορες. Οι Πλαστήρας, Παπάγος εκλεγμένοι πρωθυπουργοί μέτριοι. Οι Γαργαλίδης, Λεονταρδόπουλος, Ζέρβας, Γρίβας κινηματίες. Ακόμα ο Πλαστήρας, Ζέρβας, Σαράφης κλπ. το 1935 προσπάθησαν ν’ ανατρέψουν την νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του λαϊκού κόμματος του Παναγή Τσαλδάρη, απέτυχαν και καταδιώχτηκαν. Μόνον οι νεαροί αξιωματικοί το 1909 υποχρέωσαν τον τότε βασιλιά Γεώργιο Α΄ να ορκίσει πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο και επέστρεψαν στους στρατώνες τους.

Διευκρίνιση επί των σχολίων μου

Τα σχόλια της στήλης στέλνονται στην εφημερίδα κάθε Δευτέρα για να δημοσιευθούν την Πέμπτη. Μερικές φορές οι ειδήσεις και τα γεγονότα μας προσπερνούν. Από την προηγούμενη Πέμπτη (4-10) είχαμε την πληροφορία ότι η ΝΔ είχε αποφασίσει να χρίσει υποψήφια Περιφερειάρχη την κ. Καλογήρου και γράψαμε το σχετικό σχόλιο. Τα γεγονότα όπως διαβάσατε μας ξεπέρασαν. Προς γνώσιν.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey