Καστελόριζο

21/12/2021 - 11:12

Βρίσκεται πλησίον των Τουρκικών παραλίων και είναι το νησί που σφόδρα επιθυμούν οι Τούρκοι να το προσαρτήσουν στη χώρα τους. Το 1926 σεισμός 8 ρίχτερ ισοπέδωσε το νησί και οι κάτοικοι μετανάστευσαν μαζικά στην Αυστραλία, ως επί το πλείστον. Σήμερα ζουν στο νησί 500 κάτοικοι ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα και πριν το μεγάλο σεισμό, ζούσαν 16.000. Από το νησί πέρασαν τον 14ο αιώνα οι Ιωαννίτες ιππότες, Καταλανοί, Αιγύπτιοι, Ισπανοί, Ενετοί, Οθωμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί και το 1948 περιήλθε μαζί με όλα τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. 

Μέλανας ζωμός 

Όλοι έχουμε ακούσει για το μέλανα ζωμό, τροφή των αρχαίων Σπαρτιατών στα κοινά γεύματα τους, που παρείχε η Πολιτεία σ' όλο τον πληθυσμό. Η σύσταση του μέλανα ζωμού είχε ως βασικό στοιχείο το αίμα του γουρουνιού, στο οποίο πρόσθεταν ξύδι για να μη πήξει. Στο λίπος του ζώου τηγάνιζαν το κρέας, κομμένο σε μικρά κομματάκια και πρόσθεταν νερό και αλάτι. Όταν το αλάτι άρχιζε να βράζει έριχναν μέσα αλεύρι και κριθάρι και πρόσθεταν σταδιακά το αίμα με ξύδι φροντίζοντας να προσθέτουν νερό για να γίνει το φαγητό ρευστό. Το κρέας το έτρωγαν οι νεαροί πολεμιστές και το ζουμί οι ηλικιωμένοι. 

 

Ένας γέρος (ποίημα) 

Στου καφενείου του βοερού το μέσα μέρος 

σκυμμένος στο τραπέζι κάθετ' ένας γέρος 

με μια εφημερίδα εμπρός, χωρίς συντροφιά. 

 
 
 

Και μες στων άθλιων γηρατειών την καταφρόνια 

σκέπτεται πόσο λίγο χάρηκε τα χρόνια 

που είχε και δύναμη και λόγο και εμορφιά. 

 
 
 

Ξέρει που γέρασε πολύ το νοιώθει το κυττάζει 

κ' εν' τούτοις ο καιρός που ήταν νέος μοιάζει 

σαν χθες. Τι διάστημα μικρό, τι διάστημα μικρό. 

 
 
 

...Μα απ' το πολύ να σκέπτεται και να θυμάται 

ο γέρος εζαλίσθηκε κι αποκοιμάται 

στου καφενείου ακουμπισμένος το τραπέζι. 

Κων/νος Καβάφης 

 

Το ύψος της βροχής 

Φτάσαμε τις 11,5 ίντσες στον Παπάδο σήμερα 12/12. Υπενθυμίζουμε ότι οι περισσότερες βροχές πέφτουν στο λεκανοπέδιο του Ευεργέτουλα και οι λιγότερες στο βόρειο τμήμα του νησιού. 
 

Δήμαρχον Βέρρον Δυτικής Λέσβου 

Επειδή δεν σας γνωρίζω προσωπικά προσπαθώ να σας «καταλάβω» από όσα λέτε στις ανακοινώσεις και συνεντεύξεις και λιγότερο από όσα ακούω. Επιλογή σας να γίνετε δημόσιο πρόσωπο αιρετό και να λογοδοτείτε στο λαό που σας ψήφισε και είναι φυσικό στους εργάτες των ΜΜΕ να προσπαθούν να αλιεύσουν περισσότερες πληροφορίες για τον βίο και την πολιτεία σας καλοπροαίρετα. Το συμπέρασμα που έβγαλα από τη συνέντευξη που δώσατε στη δημοσιογράφο κ. Κουτσαβλή είναι ότι είστε ειλικρινής, πραγματιστής, και έχετε πολιτικό μέλλον. Ωστόσο έχετε και την υποχρέωση να επιμερίζεστε και ό,τι σας αφορά στο θέμα των μεταναστών στο νησί. Φτάνουν αυτά για την ώρα. 

 

Λίγα οικονομικά 

Διάβασα στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" ένα στατιστικό οικονομικό πίνακα των οφειλών των πολιτών προς το Δημόσιο και σας τον παρουσιάζω για να λάβετε γνώση. Πάμε: 

3.656.672 φορολογούμενοι έχουν οφειλές ύψους 189.416 δις ευρώ. 

1.861.939 οφειλέτες έχουν ανοιχτοί σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.  

9 στους 10 οφειλέτες της Εφορίας χρωστούν έως 10.000 ευρώ. 

1,2 εκατ. οφειλέτες έχουν χρέη από 50 έως 500 ευρώ. 

1,4 εκατ. φορολογούμενοι χρωστούν από 500 έως 10.000 ευρώ και 8.543 φορολογούμενοι έχουν χρέη πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας. 

Υποθέτω ότι στην τελευταία κατηγορία ανήκουν οι μεγαλόσχημοι κατέχοντες μπαταξήδες. 

 

Προνόμια αθλητών από αρχαιότητα μέχρι σήμερα 

Δεν είναι εύκολο στον καθένα να κάνει πρωταθλητισμό. Οι πρωταθλητές «ιδρώνουν καθημερινά τη φανέλα» σε προπονήσεις, έχουν ιδιαίτερη διατροφή, πρέπει να διάγουν υγιεινή και ισορροπημένη ζωή. Βέβαια τότε και σήμερα οι πρωταθλητές απολαμβάνουν ορισμένα προνόμια έναντι των τόσων κόπων τους. 

α) Στην αρχαιότητα για τους νικητές του Παγκρατίου (πάλη, πυγμαχία) γκρέμιζαν τα τείχη. 

β) Απολάμβαναν μόνιμη διατροφή από την Πολιτεία σ' όλη τη ζωή τους. 

γ) Δωρεάν σπίτι για κατοικία όπου τους άρεσε. 

δ) Δωρεάν χωράφια και κτήματα, από Δημόσιες εκτάσεις. 

Σήμερα οι πρωταθλητές Ολυμπιονίκες κλπ: 

Α) διορισμό στο Δημόσιο, Ένοπλες Δυνάμεις, Γυμναστική Ακαδημία, μόρια για εισαγωγή στα πανεπιστήμια, χρηματικά πριμ. 

Αλλά τα μεγάλα έσοδα των πρωταθλητών προέρχονται από τις πάσης φύσεως διαφημίσεις όπου στις μεγάλες χώρες ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία κλπ. αποδίδουν εκατομμύρια! Φανταστικές είναι οι απολαβές των καλών ποδοσφαιριστών, μπασκετμπολιστών, κολυμβητών, παλαιστών κλπ. 

 

Επιτεύγματα ΣΥΡΙΖΑ κατά την τετραετία 

Γνωστή η θέση της στήλης για τα έργα και τις ημέρες της τετραετούς διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε μερικές θετικές νομοθετήσεις που έμειναν και ικανοποίησαν ορισμένες τάξεις. 

α) Πρόσβαση ανασφάλιστων στο Δημόσιο σύστημα υγείας, για ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική προμήθεια. 

β) Συμφωνία Πρεσπών που κατά τη γνώμη μας έπρεπε να γίνει. 

γ) Φροντίδα για τους μη έχοντες επιδόματα, κοινωνικό τιμολόγιο ΔΕΗ κλπ. 

Αυτά τα ελάχιστα επιτεύγματα δεν αντισταθμίζουν τις υποσχέσεις που έδωσαν, τις ανακολουθίες και το νεποτισμό. Για το λόγο αυτό οι ψηφοφόροι τους έστειλαν στην αντιπολίτευση για πολύ καιρό. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey