Και σε άλλα με υγεία…

06/02/2019 - 13:08

 

Μετά από μια θυελλώδη συζήτηση τριών ημερών στη Βουλή επικυρώθηκε με 153 ψήφους υπέρ η λεγόμενη «συνθήκη των Πρεσπών». Η όλη διαδικασία έδειξε πως ούτε όλοι αυτοί που ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας πίστευαν πραγματικά στον θετικό και σωτήριο χαρακτήρα αυτής της συνθήκης, ούτε και όλοι όσοι ψήφισαν εναντίον της πίστευαν πραγματικά σε αυτό που έκαναν. Αλήθεια, είναι ηθικό και τίμιο να καλείς κάποιους να ψηφίσουν μια συμφωνία χωρίς να τους έχεις δώσει από πριν το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, αφού, σύμφωνα και με ομολογία του Υφυπουργού Εξωτερικών, επίσημο έγγραφο για τις αλλαγές που έχουν γίνει στο Σύνταγμα των Σκοπιών δεν υπάρχει; «Γουρούνι στο σακί», δηλαδή, όπως λέει ο λαός. Όταν οι βουλευτές ενός κόμματος όλοι χωρίς καμιά εξαίρεση ψηφίζουν ένα νόμο ή μια συνθήκη, τότε κάτι δεν πάει καλά. Αυτοί μετατρέπονται σε αριθμούς, χάνουν την προσωπικότητά τους, αλλοτριώνονται και απλώς υπακούουν στις επιταγές άλλων ή υποτάσσονται στο κόμμα, ακόμα και αν πιστεύουν πως βλάπτεται η πατρίδα, ή, ακόμη, εξυπηρετούν τα ατομικά τους συμφέροντα.

Αν η συμφωνία αυτή είναι καλή και ωφέλιμη για τη χώρα μας θα το δείξει ο χρόνος. Όμως η κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι περήφανη για τον τρόπο με τον οποίο διαμόρφωσε αυτή τη συμφωνία και τον τρόπο με τον οποίο πέτυχε την επικύρωσή της. Όταν ο Σωκράτης βρισκόταν στη φυλακή τον επισκέφτηκε η γυναίκα του, η γνωστή Ξανθίππη, που εξέφρασε τη λύπη της γι’ αυτό που συνέβαινε στον μεγάλο φιλόσοφο και του είπε: «Σωκράτη μου, πόσο άδικα πεθαίνεις!». Και ο Σωκράτης με το πνεύμα που διέθετε της παρατήρησε: «Α, δεν σε στενοχωρεί το ότι πεθαίνω, αλλά το ότι πεθαίνω άδικα». Και η Ξανθίππη δεν ήξερε τι να πει. Και η Αντιγόνη, η ηρωίδα του ομώνυμου δράματος του Σοφοκλή, φαίνεται να μη στενοχωριέται για το ότι πεθαίνει, αλλά παραπονιέται τον άδικο και αναξιοπρεπή τρόπο με τον οποίο πεθαίνει. Πράγματι, πολλές φορές δεν έχει σημασία το τι λέγεται και το τι πράττεται, αλλά ο τρόπος με τον οποίο αυτό λέγεται και πράττεται.

Πρώτα πρώτα η συμφωνία αυτή έγινε «εκ κρυπτώ και παραβύστω», σε πλήρη αδιαφάνεια, αφού ούτε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συζητήθηκε ούτε κανένα συμβούλιο αρχηγών έγινε, για να συζητήσει ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι κάθε εθνικό θέμα που δεσμεύει «ες αεί» όλες τις επόμενες γενιές. Έπειτα, περιφρονήθηκε τελείως ο ελληνικός λαός που πρωτίστως αυτή η συμφωνία αφορά, αφού δεν τέθηκε στην κρίση του. Αλλά πώς θα ήταν δυνατό να τεθεί, όπως έγινε στα Σκόπια, αφού η κυβέρνηση γνώριζε πως ο λαός ήταν αντίθετος, όπως έδειχναν οι απανωτές σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης που γίνονταν και τα πολλά συλλαλητήρια που οργανώνονταν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού; Η κυβέρνηση επιδεικνύοντας πρωτοφανή αυθαιρεσία και αυταρχισμό δεν έλαβε υπόψη ούτε το γεγονός πως έξι τουλάχιστον κυβερνήσεις αρνήθηκαν στο παρελθόν να κάνουν στην ΠΔΓΜ τις παραχωρήσεις που αυτή έκανε και δεν έλαβε υπόψη τη διαμαρτυρία είκοσι τόσων μητροπολιτών της Βορείου Ελλάδος ούτε και τις προειδοποιήσεις του Απόδημου Ελληνισμού. Φαίνεται πως αυτή μόνο γνώριζε την αλήθεια, την αλήθεια που κανένα άλλο κόμμα από αυτά που υπάρχουν στη Βουλή δεν είδε και γι’ αυτό επέμενε να ψηφιστεί η συνθήκη άρον άρον. Φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας είδε ξαφνικά το «φως το αληθινόν» και γι’ αυτό έψαξε στα υπόγεια της πολιτικής ζωής και εξασφάλισε την ψήφο κάποιων αμφίβολης, όπως καταγγέλθηκε στη Βουλή, ποιότητας και κινήτρων βουλευτών. Αλήθεια, αυτοί οι περιφερόμενοι βουλευτές, οι λεγόμενοι «ανεξάρτητοι», εκπροσωπούν αυτούς που τους ψήφισαν; Γι’ αυτό οι πολίτες ψήφισαν τους βουλευτές, για παράδειγμα, που αποσκίρτησαν από τους Ανεξάρτητους Έλληνες; Ασφαλώς όχι. Τότε για ποιο λόγο να τους πληρώνει και μάλιστα πολύ ακριβά αυτός ο δύστυχος λαός, ο πάντα προδομένος;

Πριν την έκρηξη του Πελοποννησιακού πολέμου (431 π.Χ.) οι Σπαρτιάτες είχαν στείλει ένα πρέσβη στην Αθήνα, για να συζητήσει με τους Αθηναίους το πρόβλημα που τους απασχολούσε. Οι συζητήσεις δεν είχαν αίσιο τέλος. Οι Αθηναίοι έδιωξαν τον Σπαρτιάτη πρέσβη και μάλιστα τον συνόδεψαν μέχρι τα σύνορα της πατρίδας τους από φόβο μήπως έρθει σε επικοινωνία με τους λεγόμενους «λακωνίζοντες». Αυτός ο πρέσβης φεύγοντας είπε την προφητική φράση: « Ήδε η ημέρα άρξει μεγάλων κακών τοις Έλλησι», δηλαδή αυτή η μέρα θα γίνει απαρχή μεγάλων συμφορών για τους Έλληνες. Ελπίζω και εύχομαι η συνθήκη αυτή να μην αποβεί μοιραία για τη χώρα μας και τους πολίτες της.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey