Ιστορικά παλίμψηστα

13/04/2022 - 10:30

Οι αρχαίοι συγγραφείς, λόγω του περιορισμένου αριθμού παπύρων και περγαμηνών ( υλικά τα οποία χρησιμοποιούσαν, κατά την αρχαιότητα, αντί για το χαρτί -που ανακαλύφθηκε πολύ αργότερα- για να γράφουν τα διάφορα κείμενα), έγραφαν, ενίοτε, τα κείμενά τους σε «παλίμψηστα», δηλαδή, πάνω, σε χρησιμοποιημένους, παλαιότερα, παπύρους ή περγαμηνές, αφού έσβηναν (πάλιν + ψάω= ξύνω, τρίβω) το παλαιότερο κείμενο που ήταν γραμμένο, στον πάπυρο ή στην περγαμηνή. 

Με την νεότερη τεχνολογία κατέστη δυνατόν να επανεμφανιστούν και να διαβαστούν τα σβησμένα, παλαιότερα κείμενα, σε κάποια«παλίμψηστα», πάπυρους και περγαμηνές, όπως π.χ το περίφημο «Παλίμψηστο του Αρχιμήδη».  

Πολλές σελίδες της νεότερης Ιστορίας μας, θα μπορούσαμε να πούμε, μεταφορικά, ότι γράφονται πάνω σε…«παλίμψηστο» χαρτί, όπου, προηγουμένως, είχαν γραφεί παρόμοια γεγονότα που αναφέρονται στην ανθρώπινη παραφροσύνη, στην αλαζονεία και την απληστία, την πολεμική αιμοβορία, την απανθρωπιά και την βαρβαρότητα των μεγάλων και ισχυρών έναντι των μικρών κι ανίσχυρων χωρών. 

Σήμερα, σε κάποιες παλαιότερες σελίδες της Ιστορίας, με ανάλογο περιεχόμενο, δεν χρειάζεται να σβήσουμε όλα τα γραμμένα: σβήνουμε μόνο και αντικαθιστούμε τα ονόματα των θυμάτων και των θυτών, τον τόπο και τον χρόνο. Τα γεγονότα παραμένουν ίδια κι απαράλλαχτα. Τα ίδια κακουργήματα που διαπράττουν οι ισχυροί της γης έναντι των ανίσχυρων. Οι εκατόμβες των νεκρών από τους βομβαρδισμούς των πόλεων. Ο θρήνος των μανάδων για τα αδικοχαμένα παιδιά τους κι οι κατάρες τους για τον απαίσιο μακελάρη. 

Παλίμψηστο Α΄ 

Από ένα παλιό ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΛΕΜΟΥ* 

21 Μαρτίου (2003 αντικαθίσταται) 2022. 

Day A. «σοκ και δέος»! 

Μέσα σε λίγες ώρες η ανθρωπότητα ξαναγύρισε στην εποχή του Αττίλα! 

-Σε ποια σπήλαια κρυβόσαστε, ανθρωποειδή; 

22 Μαρτίου 2022. Άλλη μια νύχτα πεθαίνοντας στις πρωτεύουσες των ανυπεράσπιστων ανθρώπων∙ άλλοτε, το1999, στο Βελιγράδι, στην Βαγδάτη, το 2003, απόψε στο Κίεβο. 

23 Μαρτίου 2022. Αιχμάλωτοι που τους έλεγαν ήρωες και δεν ήταν παρά φοβισμένα παιδιά, έτοιμα να ξεπουλήσουν όλα τα παράσημα ανδρείας για μια χούφτα ζωή.  

Μανάδες που ζητούν πίσω τους γιους τους ζωντανούς κι ας είναι ηττημένοι. 

Επαγγελματίες του πολέμου που βεβαιώνουν ότι ο… θάνατος προχωρά «σύμφωνα με το σχέδιο»!  

24 Μαρτίου 2022. Θεέ μου, πώς μπορείς να βλέπεις τις μάνες (του Ιράκ αντικαθίσταται) της Ουκρανίας να σφίγγουν στην αγκαλιά τους τα μωρά τους, παγωμένα από τον τρόμο, και άλλα νεκρά, δολοφονημένα, άναντρα, από τους πυραύλους, που ήρθαν από τον ουρανό; 

25 Μαρτίου. Εθνική γιορτή. Όλες οι σημαίες μας φώναζαν Ειρήνη! Ειρήνη! Ειρήνη! 

26 Μαρτίου. Ένα δάκρυ που κυλά από τα πονεμένα μάτια ενός παιδιού. Αχ, και να γινόταν κατακλυσμός να σας έπνιγε! 

Θεέ μου, κάνε τους, έστω στον ύπνο τους, να ονειρευτούν τον εφιάλτη, να σφίγγουν, λέει, στην αγκαλιά τους τα μικρά παιδιά τους και πάνω στην στέγη του σπιτιού τους να σκάνε οι βόμβες! 

27 Μαρτίου. Ήταν « αμφί πλήθουσαν Αγοράν» και οι άνθρωποι ψώνιζαν για το φαΐ της ημέρας, όταν οι πύραυλοι τους χτύπησαν. 

Ξανά και ξανά, η Γκουέρνικα που ξαναζεί την φρίκη στην πλατεία της Μαριούπολης! 

28 Μαρτίου. Οι «ελευθερωτές των λαών» έχουν κιόλας μοιράσει στους δικούς τους ολιγάρχες την λεία του πολέμου. Άλλη μια φορά που το «πλιάτσικο» το είπαν « ελευθερία»! 

29 Μαρτίου. Πόσο κοστίζει η ζωή ενός φτωχού Ρώσου που κατατάχθηκε στον Ρωσικό στρατό; 

Όσο και η ζωή ενός φτωχού Ουκρανού που ονειρεύεται… τον παράδεισο της Δύσης! 

30 Μαρτίου. Στους δολοφόνους της Ειρήνης μυριόστομο «ανάθεμα». Παγκοσμιοποίηση της θέλησης των λαών για περισσότερη ανθρωπιά. 

31 Μαρτίου. Η Μαριούπολη ισοπεδώνεται. Οι Ουκρανοί θα… « απελευθερωθούν» ζωντανοί ή νεκροί! 

1 Απριλίου. Ένα από τα θύματα του πολέμου και η αλήθεια. Η Ιστορία, έλεγαν παλιότερα, γράφεται από τους νικητές. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι σκηνοθετείται από τους νικητές. 

2 Απριλίου. Και αν η Ουκρανία νικηθεί, ουαί, στους νικητές! Οι λόγχες είναι κατάλληλες για να κερδίσεις μια μάχη∙ είναι, όμως, ακατάλληλες, για να …καθίσεις πάνω τους. 

10 Απριλίου. Αν σκοτώσεις έναν άνθρωπο είσαι δολοφόνος. Αν σκοτώσεις κάποιες χιλιάδες γίνεσαι…ήρωας! (και εάν εξοντώσεις έναν ολόκληρο λαό, ανακηρύσσεσαι σε «εθνικό ηγέτη», σε αποκαλούν «Μέγα» και, σε κάποιες περιπτώσεις, και…Άγιο»)! 

Παλίμψηστο Β΄* 

«Και την ειωθυί αναξίωσιν των ονομάτων εις τα έργα αντήλλαξαν τη δικαιώσει». (και έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν και την καθιερωμένη σημασία ων λέξεων.). Θουκυδίδη Ιστορία Γ΄ 80-84. 

Το άκρον άωτον της υποκρισίας είναι να βαφτίζετε την εισβολή και την αρπαγή ως «απελευθέρωση» και «αποκατάσταση της…δικαιοσύνης»! 

Το άκρον άωτον της απανθρωπιάς είναι να δολοφονείτε με τις βόμβες χιλιάδες αθώους ανθρώπους και να βαφτίζετε τα εγκλήματά σας ως «παράπλευρες απώλειες»! 

Το άκρον άωτον της βλακείας είναι να πιστεύετε ότι με τον τρόμο μπορείτε να κυβερνάτε τον κόσμο! 

Αλίμονό σας, θεομπαίχτες! Όσο αυξάνονται οι απελπισμένοι άνθρωποι, στον κόσμο, τόσο εσείς θα χάνετε τον ύπνο σας! 

Παλίμψηστο Γ΄* 

Η προβιά της αρκούδας. 

Οι Αμερικάνοι έχουν μια παροιμία που λέει «πρώτα σκοτώνεις την αρκούδα και μετά παίρνεις την προβιά της». 

Αυτήν την παροιμία πήγαν να εφαρμόσουν στο Ιράκ. Μόνο που αλλιώς τα υπολόγιζαν κι αλλιώς τους βγήκε η επιχείρηση, γιατί, τελικά, η «αρκούδα», που έπρεπε να σκοτώσουν, για να πάρουν την προβιά, δηλαδή, τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράκ, δεν ήταν ο Σαντάμ∙ ήταν ολόκληρος ο Ιρακινός λαός και, παραπέρα, ο μουσουλμανικός κόσμος. 

Γι αυτό, αν οι Αμερικάνοι επιμείνουν στην επιχείρηση-αρπαγή των πετρελαίων του Ιράκ, μάλλον την δική τους…προβιά θα αφήσουν στα χέρια των Ιρακινών! 

Όσο, λοιπόν, είναι καιρός, ας «βάλουν την ουρά στα σκέλια τους» κι ας φύγουν, νύχτα, όπως έκαναν και από το Βιετνάμ! 

(το ίδιο ισχύει και με τους Ρώσους, τους παλικαράδες που έστειλε ο Πούτιν να κάνουν… «περίπατο» στην Ουκρανία, σαν τους Ιταλούς που έστειλε ο Μουσολίνι να καταλάβουν την Ελλάδα και άφησαν τα κοκαλάκια τους στα αλβανικά βουνά)! 

*Σημείωση. Τα παραπάνω κείμενα γράφτηκαν, αρχικά, το 2003, και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «ΑΝΤΙΛΑΛΟΣ της ΒΡΙΣΑΣ».  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey