Η μετά σεισμόν Ναοδομία

19/09/2022 - 10:30

Ο καλοκαιρινός συνωστισμός φέτος στις εκκλησίες της Σάμου εκτός από το φιλεκκλήσιον των πιστών και την τήρηση της παράδοσης, ανέδειξε δυστυχώς και ένα οξύ πρόβλημα.

Ο προπέρσινος σεισμός της Σάμου εκτιμηθείς στους 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ ήταν ένας από τους τρεις μεγαλύτερους σεισμούς που έγιναν στον ελλαδικό χώρο τα τελευταία 110 χρόνια.

Και οι μεν ιδιωτικές κατοικίες άντεξαν σε μεγάλο βαθμό, δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τα δημόσια και τα εκκλησιαστικά κτήρια, δηλαδή τα σχολεία και τις εκκλησίες.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι σεισμοί στην περιοχή συνεχίζουν απτόητοι. Προχθές μόλις ξανάκανε δύο «πεντάρηδες».

Όταν το κτίσμα στεγάζει δημοσίως πολλά άτομα όπως είναι οι πιστοί τού εκκλησιάσματος και οι νεαροί βλαστοί των σχολείων, τότε οι ευθύνες του κράτους (και αντίστοιχα και της θρησκευτικής ηγεσίας) είναι τεράστιες και ανεκχώρητες.

Ειδικά το θέμα με τις εκκλησίες είναι τραγικό καθόσον σχεδόν όλες είχαν κτισθεί προ εκατονταετιών με πέτρες και απλά υλικά χωρίς τα σημερινά οπλισμένα σκυροδέματα αλλά και χωρίς αντισεισμικά σχέδια και στατικές μελέτες.

Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο που παρεμβαίνει στην εξέλιξη του θέματος: Έχουν αλλάξει δραματικά οι λατρευτικές ανάγκες όπως και τα δημογραφικά δεδομένα της επαρχίας.

Το χωριό μου, επί παραδείγματι είχε έξι μεγάλες εκκλησίες και έξι μεγάλα εξωκκλήσια εντός του χωριού, τρία από τα οποία ανήκουν, όπως συνηθίζοταν κάποτε, σε ξένες Μονές.

Είχε όμως και πληθυσμό επτά χιλιάδων πιστών σε αντίθεση με σήμερα που έχει πληθυσμό λιγότερο των δύο χιλιάδων «ημιαπίστων» ...

Τα δεδομένα λοιπόν έχουν αλλάξει και μια προσαρμογή προς τις νέες καταστάσεις είναι απολύτως απαραίτητη και ταυτόχρονα η απόδειξη ότι είμαστε πράγματι σε θέση να κατανοούμε και να επιλύουμε τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής και των συγχρόνων δοκιμασιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παρθενώνας ανακαινίστηκε τρεις φορές, και ο μεγαλύτερος ναός της αρχαιότητας, το Ηραίον της Σάμου, τέσσερις.

Και επίσης δεν είναι τυχαίο το ότι τα οικητήρια των ανθρώπων ήταν ανέκαθεν απλά κτίσματα σε σχέση με τα οικητήρια των θεών που ήταν ασφαλή και μεγαλοπρεπή.

Ειδικά για τις σημερινές εκκλησίες πρέπει να καταστρωθεί ένα πανελλαδικό πρόγραμμα αποκατάστασης και ανακαίνισης με νέα κτίσματα που θα υπακούουν με σεβασμό στον τελευταίο αντισεισμικό Κώδικα, μαζί με μια πρωτοβουλία -το έχουμε ξαναπεί- να οριστικοποιηθεί το βεβαρυμένο τυπικό των ακολουθιών και να διαλευκανθούν τα οικονομικά της εκκλησίας.

Εννοείται ότι αρκετές εκκλησίες θα πρέπει να κατεδαφιστούν εξ ανάγκης, και για τις υπό διάσωση και ανακαίνιση θα πρέπει να εξασφαλισθεί πάρκιν και αρκετός προαύλιος χώρος καθώς και να ληφθεί μέριμνα να διασωθούν και να χρησιμοποιηθούν τέμπλα και λοιπά εσωτερικά στοιχεία μεγάλης καλλιτεχνικής και θρησκευτικής αξίας, τα οποία εάν δεν χρειαστούν στις υπό ενσωμάτωση εκκλησίες, ας κοσμήσουν τα εκκλησιαστικά μουσεία.

Πρέπει να γίνουν τόσα πολλά και εκσυγχρονιστικά πράγματα στο θέμα της θρησκευτικής λατρείας, αλλά το πρώτο που πρέπει να μας απασχολήσει είναι η ασφαλής ναοδομία και η προστασία των πιστών. Το οφείλει η εκκλησία στο εκκλησίασμα, μια εκκλησία που αδυνατεί πλέον να μας επισυνάγει ως νοσσία υπό τας πτέρυγάς της ...

Τα ίδια, εννοείται, ισχύουν και για τα παλιά πετρόχτιστα σχολεία που τα λάβωσε ο σεισμός και που συνεχίζουν να φιλοξενούν καθημερινά τις μεγάλες μας αγάπες και τις ελπίδες του γένους μας.

Είναι δυστυχώς πολλά επείγοντα πράγματα που τα έχουμε αφήσει -καταπώς λέει ο αισώπειος μύθος- στην αγαθή προαίρεση της θεάς Αθηνάς, ενώ είναι ουσιαστικά στο χέρι μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey