Η Μετα-covid εποχή

26/01/2022 - 12:43

Δύο και, εντελώς, διαφορετικά τα σενάρια: ένα καλό και ένα κακό. Το καλό σενάριο προβλέπει ότι σύντομα θα εξαλειφθεί ή, έστω, θα υποβαθμιστεί η πανδημία του κορονοϊού στο επίπεδο της ενδημικής νόσου. 

Υπέρ αυτού του σεναρίου συνηγορούν πολλοί επιδημιολόγοι της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζοντας ότι οι συνεχείς μεταλλάξεις του κορονοϊού οδηγούν στην εξασθένηση της αποτελεσματικότητάς του και ότι, σύντομα, η πανδημία θα καταλήξει ως μία εποχική ίωση, όπως η γρίπη.  

Εάν επαληθευτεί η παραπάνω πρόβλεψη, είναι αναμενόμενο ότι η παγκόσμια κοινωνία απελευθερωμένη από τον φόβο της θανατηφόρου νόσου (η οποία έχει μέχρι τώρα εξοντώσει πέντε εκατομμύρια ανθρώπους) και απαλλαγμένη από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί για τον έλεγχο της πανδημίας, θα σπεύσει, με ανανεωμένο το πάθος για την ζωή και με ξέφρενους, πλέον, ρυθμούς, να κερδίσει τα χαμένα χρόνια της πανδημίας! 

Όπως συμβαίνει, συνήθως, μετά το πέρας κάθε κρίσης, και με την έξοδο από την πανδημία, θα επανέλθει στην ζωή των ανθρώπων η αισιοδοξία, θα αποκατασταθεί η πίστη στις δυνάμεις που διαθέτει η ανθρώπινη κοινωνία και θα κυριαρχήσει η ορμή για δημιουργία και πρόοδο, η οποία και θα προκαλέσει, παγκοσμίως, την εκρηκτική ανάπτυξη της οικονομίας και την πρόοδο! 

Με την βοήθεια και της αλματώδους ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, που έχει αναπτυχθεί, το τελευταίο διάστημα, θα επιταχυνθεί η πρόοδος σε όλους τους τομείς που έχουν σχέση με την βελτίωση των όρων της ανθρώπινης ζωής, όπως είναι η οικονομία, η προστασία της υγείας, η επικοινωνία, η παιδεία, η ψυχαγωγία κ.ά. 

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα που επέτυχε, μέσα σε λίγο χρόνο, την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων, τα οποία αποδείχτηκαν σωτήρια για τα εκατομμύρια των ανθρώπων, πιστεύουμε ότι με την συντονισμένη δράση της μπορεί να επιτύχει, και στο μέλλον, ακόμα πιο αποτελεσματικά, τον έλεγχο και άλλων επικίνδυνων κρίσεων και σοβαρών ασθενειών που απειλούν την ανθρώπινη ζωή. 

Παράλληλα, οι πολιτικές δυνάμεις των χωρών, οι οποίες έχουν συνειδητοποιήσει την σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κρίσεων που πλήττουν την παγκόσμια κοινωνία, ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουν στην ενίσχυση των υπαρχόντων ή στην οργάνωση και την λειτουργία νέων διεθνών οργανισμών, οι οποίοι θα έχουν την ευθύνη - με την εξουσιοδότηση και την συνεργασία όλων των χωρών - να προλαμβάνουν και να ελέγχουν μελλοντικές κρίσεις, όπως είναι οι οικονομικές κρίσεις, η κλιματική αλλαγή και ειδικότερα, οι πανδημικές κρίσεις.  

Σε αντίθεση με τα αισιόδοξα σενάρια, υπάρχουν τα απαισιόδοξα σενάρια που προβλέπουν την παράταση, για μακρότερο χρόνο, της ενεργού παρουσίας του κορονοϊού, στην ζωή μας. 

Οι επιστήμονες που αντιπαρατίθενται στα αισιόδοξα σενάρια υποστηρίζουν ότι ο ιός που έδειξε, επανειλημμένως, ότι έχει την εξαιρετική ικανότητα να μεταλλάσσεται είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστεί με μια περισσότερο επιθετική και επικίνδυνη παραλλαγή του, η οποία μπορεί να είναι πιο ανθεκτική απέναντι στην δράση των εμβολίων. 

Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστεί να παρασκευαστούν νέα και αποτελεσματικότερα εμβόλια. Και όπως είναι επόμενο, η παράταση της πανδημικής κρίσης θα έχει σοβαρές παράπλευρες απώλειες στην οικονομία, στην κοινωνική και πολιτική ζωή, διεθνώς -και ειδικότερα - στην χώρα μας. 

Όποιο κι αν είναι, πάντως, το σενάριο που θα επαληθευτεί στο μέλλον, η ανθρωπότητα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο: ο καθολικός εμβολιασμός, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και παγκοσμίως, η ενίσχυση των Εθνικών Συστημάτων της Υγείας, η χρηματοδότηση της έρευνας για την αποτελεσματικότερη προστασία των ανθρώπων από τους επικίνδυνους ιούς και τις πανδημικές κρίσεις και η εξάλειψη των ιογενών εστιών πρέπει να αποτελέσουν τους βασικούς στόχους της πολιτικής, τόσο των εθνικών κρατών, όσο και της πολιτικής των διεθνών οργανισμών. 

Και οπωσδήποτε, η κοινωνία των πολιτών πρέπει να προβληματιστεί για το εκτρωματικό πρόσωπο κάποιων κοινωνικών ομάδων, που αποκαλύφτηκε, στην διάρκεια της πανδημίας: για την παράνοια, την πρόληψη και την δεισιδαιμονία που ενδημεί, παγκοσμίως, στο μυαλό και στην ψυχή, σε ένα σημαντικό ποσοστό συνανθρώπων μας! 

Ειδικότερα, στην χώρα μας, επικίνδυνο και ανησυχητικό υπήρξε- και συνεχίζει να υπάρχει- το έλλειμμα κοινής λογικής και στοιχειώδους υπευθυνότητας και σε ένα μέρος των πολιτικών εκπροσώπων του ελληνικού λαού, οι οποίοι αδυνατούν να αντιληφθούν ή σκόπιμα παραβλέπουν την κρισιμότητα των προβλημάτων που δημιουργεί, παγκοσμίως και στην Ελλάδα, η πανδημία του κορονοϊού∙ αδυνατούν να αρθούν πάνω από τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και- από κοινού- να «βάλουν πλάτη», ειλικρινά και ουσιαστικά, ευθέως και χωρίς περιστροφές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με την συντονισμένη δράση όλων των πολιτικών δυνάμεων, με τον αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο, η πανδημική κρίση, που απειλεί την υγεία και την ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας. 

Και το πλέον επονείδιστο κατάντημα της εγχώριας πολιτικής ζωής: ψηφοθηρούν επιδιδόμενοι στην πολιτική σπέκουλα και την εκμετάλλευση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία: δικαιολογούν τους αρνητές της πανδημίας και των εμβολίων και αποενοχοποιούν- εμμέσως, πλην σαφώς- τους παραβάτες των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας, κατηγορώντας ως υπαίτια για την αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας-μονομερώς και σε κάθε περίπτωση-την κυβέρνηση! 

Μπροστά στο τρομακτικό βάθος της απαιδευσίας και το μέγεθος του παραλογισμού, που αποκαλύφτηκε στην διάρκεια της πανδημικής κρίσης, τόσο στην χώρα μας, όσο και παγκοσμίως, με τα κινήματα των αρνητών της πανδημίας και των αντιεμβολιαστών, είναι επείγουσα ανάγκη να κινητοποιηθούν, τόσο στην χώρα μας, όσο και διεθνώς, οι προοδευτικές πνευματικές δυνάμεις και να στρατευτούν σε ένα κίνημα Νέου Διαφωτισμού, που θα εμπνεύσει την πίστη στην λογική και την επιστήμη και θα αποκαταστήσει την έλλογη και αρμονική σχέση, ανάμεσα στα μέλη της ανθρώπινης κοινωνίας. Και αυτό το έργο πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, μόλις η ανθρωπότητα βγει στο ξέφωτο από το σκοτεινό τούνελ της πανδημίας- παράλληλα με την προσπάθεια επούλωσης των άλλων πληγών που προκάλεσε ο κορονοϊός (όπως είναι η ανασυγκρότηση της οικονομίας) ,και προτού παγιωθεί το χάσμα που άνοιξαν, στην κοινωνία μας οι αμφισβητίες της λογικής και της επιστήμης και προτού διευρυνθεί, έτι περαιτέρω, η μαύρη τρύπα του διχασμού που προκάλεσαν. 

Και μετά τον υπονομευτικό ρόλο που έπαιξαν, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, κάποιοι κληρικοί, ανώτεροι και κατώτεροι, που κόστισε την ζωή εκατοντάδων εκκλησιαζόμενων, οι οποίοι πίστεψαν στα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα των παραπάνω κληρικών, ήλθε, πλέον, « το πλήρωμα του χρόνου», για να προχωρήσει και η θρησκευτική ηγεσία της ελληνικής εκκλησίας στις αναγκαίες παρεμβάσεις στον οργανισμό της εκκλησίας, προκειμένου να απαλλαγεί από τα μεσαιωνικά κατάλοιπα της δεισιδαιμονίας (σατανοφοβίας) και της θρησκοληψίας και να εξυγιανθεί η πίστη από τα άλογα στοιχεία που παραχαράσσουν το πνευματικό περιεχόμενο του χριστιανισμού! 

Στην Μετα-covid εποχή θα πρωταγωνιστήσουν οι χώρες που θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις τεχνολογίες της 4ης βιομηχανικής επανάστασης (ψηφιακό μετασχηματισμό, τεχνητή νοημοσύνη). 

Και θα κατακτήσουν την θέση του πλανητάρχη αυτοί που θα πρωταγωνιστήσουν στην 5η βιομηχανική επανάσταση, με την αξιοποίηση των δεδομένων ( data)( « έλεγχος των δικτύων επικοινωνίας και δημιουργία ψηφιακών αποικιών»). 

Στην χώρα μας, η πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον θα εξαρτηθεί από την ωριμότητα που θα έχουμε κατακτήσει ως κοινωνία, ως πολίτες και ως πολιτική ηγεσία, ώστε, καταρχάς, να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει η 4η και η 5η βιομηχανική επανάσταση, και, στην συνέχεια, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες. 

Γι΄ αυτό, καθοριστικής σημασίας θα είναι το επίπεδο της παιδείας που θα έχουμε κατακτήσει, καθώς και η επιλογή πολιτικής ηγεσίας, που θα έχουμε κάνει, η οποία θα διαθέτει την γνώση, την ικανότητα και την ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε να πραγματοποιήσει εκείνες τις αναγκαίες και γενναίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να συμμετάσχει η χώρα στην 4η και 5η βιομηχανική επανάσταση.  

Την επόμενη ημέρα που θα έχουμε νικήσει την πανδημία και «θα έχουμε πάρει πίσω την ζωή μας», θα σημάνει και πάλι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων. Και τότε θα δούμε εάν η ελευθερία βαδίζει πιασμένη χέρι χέρι με την ευθύνη! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey