Η ηρωοποίηση του εγκλήματος

22/11/2021 - 13:12

Η μίμηση είναι η μητέρα της μάθησης. 

Η μίμηση και η επανάληψη, όπως είπαν οι Λατίνοι. 

Η μίμηση είναι μια σοβαρή εσωτερική διεργασία. 

Να σημειωθεί ότι ο «μίμος» από τον οποίο παράγεται η μίμηση, έχει ιαπετική ρίζα σχετική με το «φάντασμα». 

Η μίμηση υπάρχει και επιδιώκεται παντού, στο σχολείο, στο σπίτι, στον στρατό, στην εκκλησία, παντού όπου ο νέος ιδίως άνθρωπος εκπαιδεύεται να αποκομίσει γνώση και ήθος. 

Και εδώ βρίσκεται η κρίσιμη σημασία του παιδαγωγού. Τι θα πει, τι δεν θα πει, πότε θα το πει και με τι τρόπο θα το μεταδώσει. 

Όλος αυτός ο πρόλογος, όπως γίνεται φανερό, περιστρέφεται γύρω από την τηλεόραση, τον κύριο εποπτικό παιδαγωγό της σημερινής κοινωνίας. 

Είναι γεγονός ότι η τρομολαγνεία, η λοιδορία του ξενοπαθήματος και η χαιρεκακία επί τα αλλότρια δεινά είναι χαρακτηριστικά ημιβάρβαρης και απαίδευτης κοινωνίας, και πάνω εκεί δραστηριοποιείται η τηλεόραση της οποίας η συμμετοχή στην «καλλιέργεια» του κοινού εγκλήματος είναι καθοριστική. 

Προς χάριν της εμπορικής τηλεθέασης όλες οι ενημερωτικές εκπομπές -μηδέ των κρατικών καναλιών εξαιρουμένων- έχουν γίνει δοξολογίες και καθημερινά φροντιστήρια του εγκλήματος. 

Ποιες είναι οι δυνατότητες διάπραξης ενός εγκλήματος, πόσο ειδεχθές μπορεί να είναι, πόσο ευρέως μπορούμε να το διαδώσουμε βιντεοσκοπώντας το, πού μπορούμε να αγοράσουμε τα σύνεργα του εγκλήματος (βιτριόλια και πιστόλια και καλάσνικοφ), πώς χρησιμοποιούμε ή πώς αποφεύγουμε κάμερες και λοιπά μέσα (υποτιθέμενης) ασφάλειας, πώς κλέβουμε ένα όχημα και με ποιο τρόπο διαφεύγουμε, ποια χώρα μπορεί να μας εφοδιάσει με πλαστά πιστοποιητικά ανοσίας, πώς κατασκευάζουμε ένα άλλοθι και με ποιους σατανικούς τρόπους (πόντιση, τσιμέντωμα κλπ) αποκρύπτουμε τη σορό και τα στοιχεία του εγκλήματος. 

Όλα σε κοινή θέα και σε κοινό και δωρεάν μάθημα. 

Εκπαιδεύουμε άγριες και ασυγκίνητες κοινωνίες νεαρών βλαστών που σκοτώνουν τη γιαγιά τους για τριάντα ΕΥΡΩ. 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακόμα και η μετάδοση σκηνών πολέμου που χρησιμοποιούν οι διαδηλωτές όλων των διεκδικήσεων δεν παύουν να είναι μια θεαματική διδαχή βίας σε ένα λαό που δίδαξε κάποτε όλη την ανθρωπότητα τη μαιευτική και τον διάλογο, και που καταφέραμε να λείπουν και τα δύο σήμερα απ’ τα μέγαρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. 

Αυτή η ηρωοποίηση του εγκλήματος που χτίζουν κάθε μέρα τα κανάλια είναι συγγνωστή και βαρεία αμέλεια. 

Ξέρουν ότι η δημοσιότητα είναι μαγνήτης ειδικά για ανθρώπους ψυχικά και νοητικά αδιαμόρφωτους. 

Αναρίθμητα περιστατικά εγκλημάτων αλλά και σοκαριστικών δυστυχημάτων παρελαύνουν από τις οθόνες κάθε μέρα με αναλυτικά ρεπορτάζ καθώς και πλούσιες ανακριτικές και δικονομικές λεπτομέρειες. 

Σιγά-σιγά και με μιθριδατική τεχνική ο κόσμος πωρώνεται και δεν αντιδρά με αυτόματο και φυσικό κοινωνικό τρόπο. Παύει να τον ενοχλεί η παράβαση, το άδικο αίμα και η ανομία. 

Με τον ίδιο τρόπο έχουν ηρωοποιηθεί και οι πρεζάκηδες, οι καταληψίες, οι κοντράκηδες της ασφάλτου αλλά και αυτό ακόμα το τσιγάρο κατάλληλα λανσαρισμένο και προωθούμενο τις προηγούμενες δεκαετίες από τα πολιτιστικά μέσα. 

Ακόμα και τις σαχλαμάρες και τα συχνά παραληρήματα των Τούρκων θα έπρεπε τα κανάλια μας, αντί να τα κυνηγούν και να τα βαφτίζουν είδηση, να σιωπούν και σοφά να τα αντιπαρέρχονται. 

Είναι εκνευριστικό και διαβρωτικό ένας βάρβαρος ταραξίας να μπαινοβγαίνει κουστουμαρισμένος και ανενόχλητος κάθε μέρα μέσα στο σπίτι μας. 

Πολλές φορές η σιωπή διδάσκει περισσότερα. 

Κοντολογίς, εάν η μη πρόληψη του κακού είναι έγκλημα, η ηρωοποίησή του είναι εις το τετράγωνον. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey