Η Εθνική Τράπεζα συρρικνώνεται

08/08/2019 - 16:27

Το παράρτημα της Εθνικής Τράπεζας στο Παπάδο έκλεισε αφήνοντας ακάλυπτους χιλιάδες πελάτες της. Οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τις συναλλαγές τους στην Τράπεζα Πειραιώς ή να μετακινούνται αναγκαστικά στο Πλωμάρι ή στη Μυτιλήνη για να εξυπηρετηθούν. Η Εθνική Παπάδου εξυπηρετούσε, ως επί το πλείστον, την περιοχή Γέρας και Ευεργέτουλα των οποίων ο πληθυσμός την θερινή περίοδο ξεπερνούσε τις δέκα χιλιάδες.

Έχουμε την εντύπωση ότι η Εθνική Τράπεζα ασκούσε κατά κύριο τρόπο και κοινωνικό έργο. Θα μπορούσε στην περίπτωση του Παπάδου, εφόσον παραμένει το ΑΤΜ να λειτουργούσε το υποκατάστημα μια-δύο φορές την εβδομάδα με ελάχιστο προσωπικό προκειμένου να εξυπηρετεί συγκεκριμένες συναλλαγές, συντάξεις κλπ.

Ας ληφθεί υπόψη ότι το κτίριο που στέγαζε την Τράπεζα είναι ιδιόκτητο. Αποτελεί μονομέρεια και έλλειψη σεβασμού στις χιλιάδες των πελατών, να ενδιαφέρει μόνο το συμφέρον των μετόχων της Ε.Τ.Ε. Νομίζω;

Τράπεζα Εθνική - Τράπεζα Πειραιώς

Πριν εφτά χρόνια περίπου ο ιερέας του Παπάδου πατέρας Στρατής Κωνσταντάρας μου ζήτησε να βοηθήσω ν’ αγοράσουμε μια κολυμβήθρα. Πράγματι κάναμε έρανο μαζεύτηκε το ποσό και αγοράστηκε η κολυμβήθρα. Παράλληλα έκανα δύο αιτήσεις στις Τράπεζες του Παπάδου, Εθνική και Πειραιώς και παρακαλούσα να συνδράμουν την προσπάθεια. Η Εθνική Τράπεζα δεν απάντησε. Η Τράπεζα Πειραιώς μας έστειλε μια κολυμβήθρα. Ο λαός του Παπάδου εκτίμησε τη χειρονομία της Πειραιώς.

«Σύνδρομο Στοκχόλμης»

Αυτή τη φράση κάπου τη διάβασα αλλά δεν ήξερα τη σημασία της και κατέφυγα στις πηγές. Είναι λοιπόν η συμπάθεια που αναπτύσσεται μεταξύ του απαχθέντα και των απαγωγέων.

Εκλογές και αποχή

Στις Ευρωεκλογές της 26/5/2019 ψήφισαν 5.920.000 ψηφοφόροι. Στις εκλογές του 1985 η αποχή ήταν 15,50 και το 2007 25%. Το Σεπτέμβριο του 2015 έφτασε στο 43,43%. Στα ίδια περίπου επίπεδα κινήθηκε η αποχή στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Μια μελέτη για την αποχή του καθηγητή κ. Μαυροκορδάτου, το ποσοστό δεν υπερβαίνει το 30%. Φυσικά πρέπει να γίνει ενημέρωση και εγγραφή των νέων ψηφοφόρων και διαγραφή των αποθανόντων. Τέλος πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τα ψηφίζουν οι Έλληνες όπου γης, στα Προξενεία και τις Πρεσβείες μας χωρίς περιορισμούς. Όπως κάνουν οι πολίτες των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Τα νέα πρόσωπα στην πολιτική

Τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στο νησί μας στις τελευταίες εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν τα πλέον ανανεωμένα σε πρόσωπα, γι’ αυτό συγκέντρωσαν τις προτιμήσεις ψηφοφόρων και από άλλα κόμματα. Η κ. Τσιριγώτη επικεφαλής του ψηφοδελτίου για το Δήμο Μυτιλήνης και η κ. Κομνηνάκα στο εθνικό ψηφοδέλτιο ήταν ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το τοπικό ΚΚΕ σε δυναμικό, τα τελευταία χρόνια.

Το ΚΙΝΑΛ υπήρχε δυνατότητα να διεκδικήσει την τρίτη έδρα, αν ανανέωνε πλήρως το ψηφοδέλτιό του, πράγμα που θα απέτρεπε ψηφοφόρους του να στραφούν σ’ άλλους υποψήφιους από αντίδραση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμητικά διατήρησε περίπου τις δυνάμεις του μ’ ένα ισορροπημένο ψηφοδέλτιο με ικανά πρόσωπα. Η εκλογή του κ. Μπουρνού ήταν αναμενόμενη.

Αλκιβιάδης Στεφανής

Ο ΣΥΡΙΖΑ με πρόταση του κ. Τόσκα τον έκανε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού παρακάμπτοντας 8 αντιστράτηγους αρχαιότερους. Ο κ. Μητσοτάκης τον τοποθέτησε υφυπουργό Εθνικής Αμύνης πρόσφατα.

Στρατηγέ καλή σταδιοδρομία στην πολιτική. Είναι γνωστό ότι ο πρώην Προϊστάμενος σας κ. Καμμένος σας πρότεινε να μπείτε στα ψηφοδέλτια των ΑΝΕΛ και αρνηθήκατε. Απόδειξη ότι έχετε πολιτική μύτη στρατηγέ… και προβλέπετε.

Η απλή αναλογική και αριστερά

Πάγια θέση της Αριστεράς μετά τον εμφύλιο ήταν η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως σύστημα επιλογής των αυτοδιοικητικών αρχόντων και βουλευτών. Η απλή αναλογική προϋποθέτει και κουλτούρα συνεργασιών του λαού που την εφαρμόζει.

Είναι γνωστό ότι οι συνεργασίες -με το ΚΚΕ ιδίως- είναι «δύσκολες» και ο γράφων έχει προσωπική εμπειρία. Ωστόσο στην τοπική αυτοδιοίκηση η αριστερά πρέπει να αποδείξει ότι εννοεί τις συνεργασίες και να συνδράμει να λειτουργήσουν τα Τοπικά, Δημοτικά, Περιφερειακά συμβούλια. Ας αναλογιστούν γιατί η δύναμη του ΚΚΕ διαρκώς συρρικνώνεται και παλαιά δοκιμασμένα στελέχη το εγκαταλείπουν και το κυριότερο η νεολαία δεν συγκινείται με τις ιδέες του.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey