Η επιστήμη δίνει την ελπίδα, της   λύτρωσης του ανθρώπου απ΄τα δεσμά του κορονοϊού.

09/01/2021 - 12:57

Στο λυκαυγές του 2021, προβάλει  το γλυκό όραμα της ελπίδας. Μέσα στο ζόφο της εκ του  κορονοϊού πανδημίας, εδώ κι’ένα χρόνο, με  ήδη 1.650.000 και πάνω νεκρούς παγκοσμίως, ξεκίνησαν οι πρώτοι εμβολιασμοί, σ’όλες τις χώρες της Ε.Ε. στις 27.12.2020. Το εμβόλιο, το θαυματουργό αυτό δημιούργημα  της επιστήμης βρέθηκε και είναι επί τέλους στην υπηρεσία της ανθρωπότητας. 

Το όπλο αυτό της επιστήμης κατά  του μικροσκοπικού ολετήρα της ζωής μας,  δίνει πιά χαμόγελο στα ως τώρα από απόγνωση και απελπισία  κλειστά χείλη  των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων της υφηλίου.

Η Ε.Ε., που ίσως για πρώτη φορά τόσο συνειδητά  σεβάστηκε το θεμελιώδες κοινοτικό κεκτημένο  της αλληλεγγύης, προμήθευσε ταυτόχρονα όλα τα κράτη μέλη της, μ’ένα κατ’αναλογία αριθμό εμβολίων. Επίτευγμα  τεράστιο, αν σκεφτούμε ότι μεγάλες χώρες της υφηλίου (Βραζιλία, Ινδία, κ.άλ.) δεν έχουν καταφέρει ακόμη κάτι τέτοιο.

Στη χώρα μας, ως ενέργεια προσήκοντος συμβολισμού, πρώτοι εμβολιάστηκαν οι εκπρόσωποι της πολιτειακής και  πολιτικής εξουσίας.     

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα  Σακελλαροπούλου μετά τον εμβολιασμό της, δήλωσε :

«Τα φετινά Χριστούγεννα, το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη». Εξέφρασε δε τη μεγάλη εκτίμησή της προς τους ανά τον κόσμο ερευνητές στο να δημιουργήσουν το γρηγορότερο δυνατό «το εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία».

Προ ημερών, επίσης ο Πρόεδρος Μακρόν της Γαλλίας εγκωμίασε την επιστήμη, που μέσα σε χρόνο μικρότερο του έτους κατάφερε να εφεύρει το εμβόλιο.

Αναγνώριση μέγιστη, της πολιτικής προς  την επιστήμη.

Η επιστήμη, το τεράστιο αυτό βάθρο γνώσεως πάνω στο οποίο  στέκεται σήμερα η ανθρωπότητα, αυτό που η ίδια δημιούργησε στο διάβα των αιώνων, δίνει τη δυνατότητα  να  γίνονται αντιληπτοί νόμοι της φύσεως, να εφευρίσκονται  υλικά,  να δρομολογούνται διεργασίες,  να δημιουργούνται έργα και γενικά να πλαταίνει ο νους του ανθρώπου, με τελικό όφελος το «ευ ζην» του ιδίου.

Η επιστήμη, σε αγαστή συνεργασία με την κόρη της, τεχνολογία, από κοινού προφέρουν στον άνθρωπο έργα θαυμαστά και ωφέλιμα.

Βέβαια για τα μεγάλα  καθημερινά άλματα της ανθρωπότητας προς το νέο, το καλύτερο, το επωφελέστερο εργάζονται οι σκαπανείς επιστήμονες  που ερευνούν, σκάβουν και βρίσκουν τις φλέβες με τα ψήγματα της γνώσεως.  Τα  αφανή και   συγκεκαλυμμένα, που ως επιστημονική αλήθεια τα φέρνουν στην επιφάνεια. Φυσικά όπως κάθε αγώνας έχει τις παράπλευρες απώλειές του, έτσι και η επιστημονική έρευνα. Με θύματα, τους θυσιασθέντες για τα έργα τους, όπως λ.χ. επιστήμονες  που  πρώτοι χρησιμοποίησαν τις απ’τον Ρέντγκεν  ανακαλυφθείσες ακτίνες Χ, ή η μεγάλη Μαρία Κιουρί που  πέθανε  από ραδιενεργό δηλητηρίαση, στο διακαή της στόχο να βρει το  χημικό ραδιενεργό στοιχείο, που προς τιμή της ονόμασαν Πολώνιο.

Στον τομέα της υγείας, η ανά τους αιώνες επιστημονική έρευνα με τις τιτάνιες προσπάθειές της, έχει καταφέρει πολλά, με φάρμακα, εργαλεία, συσκευές εξετάσεων,  μηχανήματα στήριξης ποικίλων σκοπών, κ.άλ. ως άμεσα καταδεικνύεται μ’ένα και μόνο δείκτη. Το  προσδόκιμο όριο ζωής. Τούτο, μόλις προ δύο αιώνων δεν ξεπερνούσε τα σαράντα χρόνια. Σήμερα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Αντίστροφη φυσικά πορεία, είχε ο δείκτης θνησιμότητας.

Οι εφευρέσεις στο παρελθόν, μέχρι να βρουν πρακτική εφαρμογή με μαζική παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας, χρειαζόταν να περάσει χρόνος και όσο παλιότερα τόσο μεγαλύτερος. 

Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή, της πενικιλίνης. Ο ερευνητής  Αλεξ.Φλέμινγκ, το 1928 παρατήρησε ότι η πράσινη μούχλα παρήγαγε μια ουσία που ανέστελλε τη δραστηριότητα μερικών βακτηρίων. Την ονόμασε πενικιλίνη. Για να αρχίσει η βιομηχανική παραγωγή  του ισχυρού αυτού αντιβιοτικού, έπρεπε να περάσουν 15 χρόνια. Τούτο, το 1943, μεσούντος του Β΄Παγκοσμίου, κάτω από την τεράστια ανάγκη να σωθούν εκατοντάδες χιλιάδες  στρατιώτες από μολύνσεις των τραυμάτων τους. Θανατηφόρες ασθένειες όπως, ευλογιά, πολιομυελίτιδα, ιλαρά και πολλές άλλες εξαλείφθηκαν χάρις στα εφευρεθέντα αντίστοιχα εμβόλια. Αξιομνημόνευτο είναι το ότι χρειάστηκαν προσπάθειες της επιστήμης περισσότερο του ενός αιώνος για την εξάλειψη της ευλογιάς. Επιτεύχθηκε δε αυτό δια του δαμαλισμού με το σχετικό εμβόλιο.  Μόλις κατά το ’80, η  εξάλειψή της  ανακοινώθηκε απ’τον Π.Ο.Υ.

Εφευρέσεις, συνοδεύουν την ανθρωπότητα απ’την ανακάλυψη του τροχού προ χιλιάδων χρόνων, ως τη διάσπαση του ατόμου τον 20ο αιώνα, τους Η/Υ, τα κάθε λογής λογισμικά και την τεχνητή νοημοσύνη, σήμερα. Όλες αυτές οι σύγχρονες εφευρέσεις που έδωσαν στον άνθρωπο τη δυνατότητα, του εκμηδενισμού αποστάσεων, της μεταφοράς μαζικών πληροφοριών σε χρόνο dt, της μεταβίβασης της γνώσης  αυτόματα σ’όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου, έχουν εξαιρετικά βελτιώσει την ανθρώπινη ζωή, ίσως σε σημείο  ευδαιμονισμού. Τούτα όλα, μέχρι πέρυσι τέτοια εποχή. Τότε που ακούστηκε ότι κάπου στην Κίνα, σε μια πόλη, Γιούχαν, παρουσιάσθηκε ασθένεια άκρως επιθετική και ιδιαίτερα θανατηφόρα. Για μας εδώ στην Ευρώπη, τούτο φαινόταν μακρινό. Δεν μας αφορούσε. Όταν όμως, ο ιός εισέβαλε στη γηραιά Ήπειρο το τίμημα υπήρξε τεράστιο, με χιλιάδες νεκρούς στη Γαλλία, Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, κ.αλ. Το ίδιο στις ΗΠΑ, Ρωσία, Αργεντινή, Ινδία. Γενικά σ’όλη τη γη. Τότε με την εκ των πραγμάτων επιβολή της καραντίνας, όλα κατέρρευσαν. Πρώτο και γιγάντιο θύμα, η παγκόσμια οικονομία με καταστροφικές απώλειες  τρισεκατομμυρίων. Και εδώ έρχεται το θαύμα της επιστήμης. Μέσα στα  στημένα απ’τον Covid-19 δόκανα παγίδευσης της ζωής του ανθρώπου, σε ελάχιστο χρόνο, λιγότερο του ενός έτους, κατάφερε να εφεύρει το εμβόλιο. Είναι δε  αξιοθαύμαστο, ότι τούτο το επέτυχαν  επιστήμονες που εργάστηκαν ανεξάρτητα σε διάφορα μέρη της γης. Η προ ολίγων χρόνων εδραιωθείσα  γνώση περί το RNA ασφαλώς και συνέβαλε σ’αυτό.  Oι σχετικές διαδικασίες παρασκευής και έγκρισής του εμβολίου επιταχύνθηκαν, όσο το δυνατόν περισσότερο, και εταιρίες που εμπλέκονται στην παραγωγή του χρηματοδοτήθηκαν από διάφορα κράτη, ως ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Ρωσία. Με το δεδομένο της διαθεσιμότητας πιά του εμβολίου, το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό ο εμβολιασμός της κρίσιμης εκείνης μάζας ανθρώπων που θα μπορέσει να οδηγήσει στην απαιτούμενη γενική ανοσία. Πάντως, η Σουμ.Σουαμινατάν, επικεφαλής επιστήμων του Π.Ο.Υ., δήλωσε: «Θα χρειαστεί να φτάσουμε στο τέλος του 2021 μέχρι να προσεγγίσουμε κάποια επίπεδα ανοσίας στο γενικό πληθυσμό.»

Υπομονή λοιπόν και κουράγιο, για όλη την ανθρωπότητα μέχρι τότε, έτσι ώστε σιγά-σιγά να επανέλθει ο πλανήτης στην κανονικότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey