Η Δημοκρατία θέλει στυλ!

04/11/2021 - 13:00

Έγινε ο γάμος στη Μητρόπολη και τότε κατάλαβα ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της κοσμικής Δανιμαρκίας! Ποιος βασιλιάς των Ελλήνων και ποια ελληνίδα πριγκίπισσα, καλέ, φάγατε δύο καναπεδάκια με σολομό και μπρικ και παραδώσατε πνεύμα! Αν το διαθέτατε δηλαδή! «Η βασίλισσα με τουαλέτα από την ελληνίδα σχεδιάστρια Σίλιας Κριθαριώτη». Να μετρήσω ανακρίβειες; Να διορθώσω; Μήπως γίναμε βασιλευόμενη από κοινοβουλευτική και κάτι έχασα; Μα δεν μπορεί, θα το μάθαινα… 

Όχι κανένα πρόβλημα δεν έχω με την τέως βασιλική οικογένεια. Ως τέως, το τονίζω, δε μου είναι καθόλου αντιπαθής. Φοιτήτρια στο Λονδίνο είχαμε πάει παρέα ολόκληρη στον γάμο του Παύλου! Ωραία ήταν! Χαζέψαμε τις τουαλέτες, είχαμε από πρώτο χέρι το κοσμικό ρεπορτάζ, πήγαμε και για ποτά στο τέλος της βραδιάς. Όταν επέστρεψα, για σχεδόν έναν μήνα με δυσκολία αντάλλασσα δυο κουβέντες με τον πατέρα μου αλλά οι σχέσεις γρήγορα αποκαταστάθηκαν, συνεπώς το τίμημα δεν ήταν τόσο βαρύ!  

Γενικώς έχουν πλάκα οι γάμοι των γαλαζοαίματων: κιτσάτοι, πολύβουοι, στην πλειοψηφία τους σικέ, λίγο από ατραξιόν, αποτελούν ζωντανή, ίσως γαλαντόμα, για κάποιους γκλαμουράτη, ηχηρή αναντίρρητα, απόδειξη της παρακμής του θεσμού! Είναι και εκείνη η κοσμικογράφος που επιμένει να μας πείσει ότι τα φορέματα των κυριών είναι ωραία! Μοδάτα! Λαμπερά! Νεότερη έβρισκα πιο πολλά ελαφρυντικά σε τέτοιες συναντήσεις! Ίσως κάποιες μου φαίνονταν και στιλάτες! Ίσως και να υποψιαζόμουν ότι η νεόκοπη Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία υστερούσε σε επίδειξη, σε εντυπωσιασμούς και σε μεγαλεία! Τώρα που θυμάμαι τον ταφτά ενός - δύο κυριών στη διάρκεια της δύσμοιρης δεκαετίας του ογδόντα, τώρα που τον συγκρίνω με τα τσίτια της ελληνίδας σχεδιάστριας, χαμογελώ πικρά! Η βασιλεία ξέπεσε σε νεοπλουτίστικα καμώματα ή ο πρώιμος κοινοβουλευτικός μας βίος προσπάθησε με μεγάλο κόπο να ξεφορτωθεί στοιχεία αρχοντοχωριατισμού!  

Εξαιρώ τον Καραμανλή! Ωραίος άντρας! Κομψός! Ξανακοιτάζω τη φωτογραφία του δίπλα στην Τζάκι! Αν δεν τον γνώριζες, εύκολα υπέθετες ότι τη συνοδεύει σε ένα γκαλά! Με τίποτα δε θύμιζε επαρχιώτη συγγενή που φτάνει απροσδόκητα σε μεγαλοαστικό προάστιο την ώρα που η δεύτερη ξαδέρφη του έχει καλεσμένους! Εξαιρώ και τον Στεφανόπουλο! Ήταν πάντα του κομψός, τόσο όσο! Δεν τον έκανες εξώφυλλο στη Vogue (τον Καραμανλή όμως τον έκανες), παρέμεινε όμως πάντα μετρημένος και αξιοπρεπής! Λίγο είναι αυτό;  

Από το κιτσαριό των βασιλικών οικογενειών εξαιρώ τη Μαρί Σαντάλ! Ακόμη και στη χώρα του μεγαλοαστικού καπιταλισμού υπάρχουν συμπαθητικές φιγούρες! Κομψές! Ατσαλάκωτες! Που τις κοιτάς και θα ήθελες να πας μια μέρα μαζί τους για ψώνια! Δεν ξέρεις ασφαλώς αν θα ήθελαν αυτές, μα μήπως και κλείστηκε κάποια συνάντηση; Ωραία, αιθέρια, καλοντυμένη, απλή, σικάτη, η επιτομή της μόδας! Επίσης με φόρεμα ελληνίδας σχεδιάστριας στη γαμήλια τελετή! Μαίρη Κατράντζου αφού! Άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της καλιακούδας! Εκτός από βασιλικό ταίριαζε και σε στιλάτο γάμο! Θα μπορούσε να τσουγκρίσει το ποτήρι της με την Αμάλ Αλαμουντίν (σύζυγο Τζωρτζ Κλούνεϋ), χωρίς να έχει ως μόνιμο άλλοθι υπεροψίας τη στημένη και μάλλον άστοχη στιλιστικά Κέιτ Μίντλετον!   

Η κρυφή γοητεία της αριστοκρατίας φαντάζει ιδιαίτερη θολή στα ώριμά μου μάτια. Αναρωτιέμαι αν έχω πάψει να βλέπω καλά ή αν βλέπω πολύ καθαρά πια. Ναι ενδυματολογικές αστοχίες ουκ ολίγες παρατηρούνται αδιαλείπτως και στο δημοκρατικό μας οικοδόμημα, πότε όμως το ράσο από μόνο του έκανε τον παπά; Θα μου απαντήσετε χωρίς ράσο, παπάς γιοκ, εντάξει, όποιος ρασοφορεθεί όμως δε γίνεται ιερέας!  

Έχω αρχίσει να κάνω ζάππινγκ! Ακόμη και μια επιφανειακή προσέγγιση των θεσμών αρκεί, για να μας πείσει ότι σε κείνο το παλιό δημοψήφισμα τα αποφασίσαμε σωστά. Χίλιες φορές κοινοβουλευτισμός και κιπούρ δαντέλα που κολλά άκομψα στους γοφούς παρά ένα στραβοπατημένο ακριβό πέδιλο που τρυπά το μυαλό και ποδοπατά τις ελευθερίες μας.  

«Μα τι γράφεις;» θα απορήσετε. Επιχειρηματολογώ στη γλώσσα των απανταχού αστοιχείωτων κοσμικογράφων, μια που πολιτική ιστορία δεν έχουν διδαχτεί! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey