Η αρχαία επιγραφή στα κεραμίδια…

16/07/2021 - 12:19

Μόλις την περασμένη βδομάδα πληροφορήθηκα από τον Μάκη Αξιώτη και τον Ασημάκη Παυλέλλη τον τυχαίο εντοπισμό αρχαίας επιγραφής ρωμαϊκών χρόνων στην σκεπή! της Αγ. Τριάδας, κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης τον πρόσφατο Ιούνιο. Η Αγ. Τριάδα είναι εξωκκλήσι στην Γερανειά, περιοχή ορεινή στα δυτικά του χωριού του Αφάλωνα,. Η επιγραφή στην συνέχεια μεταφέρθηκε στον Ναό της Κοιμήσεως στον Αφάλωνα, όπου και παραμένει περιμένοντας την μεταφορά της στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυτιλήνης. Εκεί την φωτογράφισε ο Α. Παυλέλλης, τον οποίο ευχαριστώ θερμά για την παραχώρηση της φωτογραφίας της επιγραφής.

Η επιτύμβια επιγραφή της Καλλιβούλης, ξωκκλήσι Αγ. Τριάδας, Γερανειά, Αφάλωνας. 1ος αι. π.Χ.-1ος αι. μ.Χ.

Από την φωτογραφία προκύπτει ότι ο λίθος είναι σπασμένος κάτω και εικάζουμε ότι το τμήμα που λείπει ήταν όσο και το σωζόμενο. Ο τύπος αυτών των επιτύμβιων στηλών είναι κοινός και συχνός και δηλώνει ταφές καθημερινών ανθρώπων. Φαίνεται όμως ότι η επιγραφή μέχρι το 1899, όταν δημοσιεύτηκε στον τόμο των επιγραφών της Λέσβου [IG XII 2, 332], βρισκόταν μέσα ή έξω από το ξωκκλήσι και ότι αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως υλικό στήριξης και «κρύφτηκε» στην σκεπή της: «In regione Yeranio, quae est in monte inter Moria et Lappi myli, in ecclesia S. Trinitatis». Και μάλιστα ο Άγγλος εκδότης των επιγραφών της Λέσβου G. Paton αναφέρει ότι την επιγραφή δεν την εντόπισε ο ίδιος, αλλά ο Τούρκος Hussein Arabis, ο οποίος αποτύπωσε τα γράμματα σε έκτυπο χαρτί και ακολούθως το έδωσε; στον Paton. Αυτά για το..ταξίδι της επιγραφής.

Από το σχήμα των γραμμάτων χρονολογείται τον 1ο αι. π.Χ.-1ο αι. μ.Χ. και σύμφωνα με το κείμενο πρόκειται για την επιτύμβια επιγραφή της Καλλιβούλης, της κόρης του Κωρώτα.

Καλ<ι>λιβούλη

    Κωρώτα

      Χαῖρε.

Το όνομα Κωρώτας απαντά για πρώτη φορά, αλλά και η Καλλιβούλη είναι σπάνιο όνομα, αφού μαρτυρείται σε ακόμα μία επιγραφή της Χαλκιδικής του 4ου αι. π.Χ.

 

Μαρία Διακουμάκου, Ελληνική Επιγραφική Εταιρεία

           

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey