Η απαξίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος

09/07/2020 - 15:37

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το δημοκρατικό πολίτευμα είναι το τελειότερο από τα πολιτεύματα που εφάρμοσε ο άνθρωπος στη διάρκεια της εξέλιξής του. Αυτό το είχε διαπιστώσει και ο Λόρδος Μπένες που στα Απομνημονεύματά του είχε πει πως η ανθρώπινη πείρα μέσα σε χιλιάδες χρόνια δεν βρήκε καλύτερο σύστημα διακυβέρνησης από τη Δημοκρατία και πως κάθε παρέκκλιση από αυτή ανάγκασε τις κοινωνίες που την είχαν ήδη γνωρίσει να επιστρέψουν σ’ αυτή τόσο γρήγορα όσο βίαια είχαν θελήσει να τη διώξουν. Και ο Ζ.Ζ. Ρουσσώ στο Κοινωνικό του Συμβόλαιο είχε πει πως, αν υπήρχε λαός από Θεούς, θα κυβερνιόταν δημοκρατικά.

Ο Ζ.Ζ. Ρουσσώ διατύπωσε κάποιες απόψεις για τη Δημοκρατία που η πραγματικότητα δεν τις επαληθεύει. Είπε, για παράδειγμα, πως Δημοκρατία είναι κάθε Κράτος που κυβερνιέται με κάποιους νόμους, όποια διοικητική μορφή και αν έχει, γιατί τότε μόνο κυβερνά το δημόσιο συμφέρον και το δημόσιο πράγμα έχει κάποια αξία. Είπε δηλαδή ο Ρουσσώ πως κάθε νόμιμη κυβέρνηση είναι Δημοκρατική. Είναι όμως; Γιατί τις πιο πολλές φορές οι νόμοι ψηφίζονται με δημοκρατικό τρόπο, αλλά για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Υπάρχουν και τυραννίες, όπως είχε παρατηρήσει ο Βολταίρος, που διενεργούνται κάτω από τη σκιά των νόμων και τα προσχήματα της δικαιοσύνης, και αυτές είναι οι χειρότερες!

Είπε ακόμη ο Ρουσσώ πως στις Δημοκρατίες η δημόσια ψήφος ανεβάζει στις πρώτες θέσεις ανθρώπους φωτισμένους και άξιους που τις κατέχουν με τιμή. Αμ δε! Η σημερινή πραγματικότητα αποδεικνύει πως η ψήφος ανεβάζει τους καλύτερους ίσως από αυτούς που διεκδικούν την ψήφο, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως αυτοί είναι οι καλύτεροι να εκπροσωπήσουν τον λαό. Από τη στιγμή που δεν τίθεται κανένα κριτήριο όσον αφορά το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» πολλές φορές κάποιοι πολίτες από τα «αλώνια» και το πεζοδρόμιο βρίσκονται στα «σαλόνια» της πολιτικής, ενώ δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με την «πολιτική τέχνη» ούτε και με την «πολιτική ηθική» με αποτέλεσμα να προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στον λαό.

Πολλοί πιστεύουν στη Δημοκρατία, γιατί δίνει την ελευθερία στους πολίτες να σκέφτονται, να ενεργούν και να μιλούν χωρίς κανένα εξωτερικό καταναγκασμό. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η ελευθερία είναι πολύτιμο ανθρώπινο αγαθό. Όμως αυτή η ελευθερία αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» αυτού του ευαίσθητου δημοκρατικού πολιτεύματος. Γιατί, όπως έλεγε πάλι ο Ρουσσώ, στη Δημοκρατία είναι ο καθένας ελεύθερος να κάνει ό τι θέλει, αλλά δεν βλάπτει τους άλλους. Όμως αυτό δεν το λαμβάνει υπόψη κανείς και αυτό έχει ως αποτέλεσμα εμείς οι πολίτες με την ανοχή των πολιτικών να κακοποιούμε τη Δημοκρατία και να την καταστρέφουμε με τα ίδια μας τα χέρια. Αυτό το βεβαιώνει και η σημερινή πραγματικότητα! Καμιά κυβέρνηση δεν τόλμησε, αλλά και αν τόλμησε δεν κατάφερε να βάλει φρένο σε όλα όσα εγκληματικά και παράνομα συμβαίνουν στις διαδηλώσεις που προκαλούν τεράστια οικονομική ζημιά και σε πολίτες και στο δημόσιο και μάλιστα ατιμωρητί! Στην ουσία η ελευθερία που παρέχει η σημερινή δημοκρατία στους πολίτες καταντά δουλεία, σύμφωνα και με την αρχαία ρήση πως «η άγαν ελευθερία άγαν δουλεία εστί».

Η συμπεριφορά των κομμάτων δείχνει πως εκείνο που πρωταρχικά τους ενδιαφέρει είναι η κατάληψη της εξουσίας. Όλα τα άλλα ακολουθούν. Μόλις πριν λίγες μέρες ακούστηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως η μέριμνα του κόμματός του δεν είναι πώς θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά και πώς θα καταλάβει τους «βασικούς αρμούς της εξουσίας» υπονοώντας ίσως τον έλεγχο της δικαιοσύνης και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά τα άλλα οι πολίτες ακούν ραδιόφωνο, βλέπουν τηλεόραση ή διαβάζουν εφημερίδες και πληροφορούνται για σκάνδαλα, σκευωρίες, εγκλήματα σε βάρος του λαού, για παρακράτος, για μαφίες και για συμμορίες που μας κυβερνούν και άλλα παρόμοια. Μέχρι τώρα μυρίζαμε τη βρόμα και τη δυσωδία που προερχόταν από αυτά τα σκάνδαλα, τώρα όμως ο υπόνομος έχει ανοίξει και η μπόχα έχει γεμίσει όλη την ατμόσφαιρα. Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, κάποιο σκάνδαλο θα βρεις από κάτω με εμπλεκόμενους πολιτικούς και το κακό είναι πως κανείς δεν παραδέχεται ούτε το σκάνδαλο ούτε και την εμπλοκή του! Και όλα βαίνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτε. Μόνο που η απέχθεια και η αποστροφή που ένιωθε μέχρι τώρα ο πολίτης απέναντι στην πολιτική, γίνεται μίσος και αγανάκτηση. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας. Συμβαίνει και σε άλλες υποτίθεται προηγμένες πολιτικά χώρες, όπως η Γαλλία στην οποία η αποχή σε πρόσφατες εκλογές ξεπέρασε το 60 %. Φαίνεται πως σιγά σιγά θα εκλέγουν τους βουλευτές οι ίδιοι οι υποψήφιοι και οι φίλοι και συγγενείς που έχουν να θρέψουν. Και στο πολίτευμα της Δημοκρατίας αυτοί δυστυχώς είναι πολλοί, όπως έλεγε ο Ανατόλ Φράνς.

Είναι τόσο μεγάλη η υποκρισία που επικρατεί στην πολιτική ζωή της χώρας μας που δεν ξέρει κανείς τι να πιστέψει. Η αντιπολίτευση προσπαθεί να μειώσει ή και να ακυρώσει κάθε επιτυχία της κυβέρνησης. Έτσι, ενώ είναι πανθομολογούμενη η επιτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η αντιπολίτευση τονίζει πως αυτό δεν ήταν επιτυχία της κυβέρνησης αλλά του ελληνικού λαού! Μου θυμίζει αυτό τη στάση που τηρούν πολλοί μικρόψυχοι απέναντι στο «ΟΧΙ» του 1940. Δεν το είπε, λένε, ο Μεταξάς, αλλά ελληνικός λαός! Αδυνατούν να παραδεχθούν πως , όπως έλεγε ο Βολταίρος, κι ένας δεσπότης μπορεί να έχει κάποιες καλές στιγμές, όπως και ένας δημοκράτης να έχει κακές στιγμές.

Είναι γνωστό πως ο κ. Γαβρόγλου ως Υπουργός παιδείας προσπάθησε να απαξιώσει την «αριστεία» και τη θεώρησε «καρκίνωμα» της εκπαίδευσης που έπρεπε να αφαιρεθεί. Ο κ. Γαβρόγλου τιμήθηκε από κάποιο ευρωπαϊκό ίδρυμα, πήρε δηλαδή, ένα «αριστείο» για τη συμβολή του στην Ιστορία των Επιστημών - δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό. Δεν τον άκουσα στην παρουσία του σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό να αποποιείται καθόλου αυτή την τιμή. Ο Σωκράτης έλεγε πως η αδικία είναι αδικία, όπου και αν εμφανίζεται. Δεν μπορούμε δηλαδή να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί. Και το πιο ωραίο είναι ότι ο δημοσιογράφος που συζητούσε μαζί του τόνιζε με μια δόσης υπέρτατης ταπεινοφροσύνης πως η πραγματική « αριστεία» είναι στην πλευρά της αριστεράς! Στο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς έρχεται να προστεθεί και «το πλεονέκτημα της αριστείας». Με άλλα λόγια, βρέθηκαν οι σωτήρες της χώρας μας που κινδυνεύει από όλες τις πλευρές…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey