«Η ανοησία και ο φανατισμός βλάπτουν σοβαρά την υγεία»

18/12/2020 - 11:33

Ο τίτλος που διαβάσατε δεν γράφηκε από εμένα. Είναι από άρθρο του Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ο ποιμήν» δημοσιογραφικό έντυπο της Μητροπόλεως Μυτιλήνης. Εύγε και στον γράφοντα και σ’ αυτόν που το δημοσίευσε διότι με την έμπρακτη προσπάθεια και το κύρος τους βοηθούν το λαό να κατανοήσει τη σοβαρότητα της πανδημίας που μας προέκυψε και να προφυλαχτεί. Γράφει ο Μητροπολίτης Αργολίδας: Στη Μονή Αγίου Σεραφείμ Ντιβέγιεβο (Σάρωφ) στη Ρωσία με 600 μοναχές προσβλήθηκαν από Covid-19 οι 160 γιατί οι προσκυνητές δεν λάμβαναν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Η Ηγουμένη που είναι και γιατρός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στη Μόσχα. Στο μοναστήρι Αγία Ελισάβετ στη Λευκορωσία μιλούν για 60-80 μοναχές. Στη Λαύρα των Σπηλαίων στο Κίεβο άλλοι μιλούν από 68 ή και για 200 νοσήσαντες μοναχούς και γύρω στους 50-60 φοιτητές. Ήδη υπάρχουν 3 νεκροί μοναχοί. Εγώ δεν έχω να προσθέσω τίποτα περισσότερο.

Πανδημίες

Το 1348 και 1353 ο κόσμος αντιμετώπισε την «Μαύρη Πανώλη ή Μαύρο θάνατο» η οποία είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 75-100 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ευρώπη και Ασία. Και δεν είναι η μόνη πανδημία. Η ελονοσία, πανούκλα, λέπρα, φυματίωση κλπ. για να αναφέρω μερικές σοβαρές αρρώστιες μόνο, άφησαν εκατομμύρια νεκρούς. Αν επί των ημερών μας ο αριθμός των νεκρών από τις πανδημίες μειώθηκε οφείλεται στην καλύτερη διαβίωση και στα θαύματα της ιατρικής επιστήμης. Ήταν τόσο φοβερές οι πανδημίες τις οποίες ακόμα και η εκκλησία τις αναγνώρισε ως μάστιγες της ανθρωπότητας με το «λιμό (πείνα), λοιμό (αρρώστια) και καταποντισμό» και τις εξόρκισε. Με τις αρρώστιες δεν «παίζουμε» φίλοι.

Συνωμοσιολογίες-εμβόλια

Η συνωμοσιολογία είναι παγκόσμιο φαινόμενο από αρχαιοτάτων χρόνων και δεν έχω καμία διάθεση να προσπαθήσω να κάνω κάποιον απ’ αυτούς ν’ αλλάξει γνώμη. Πιστεύω στα πορίσματα της ιατρικής επιστήμης και εκεί καταφεύγω όταν αρρωστήσω και κάνω τα εμβόλια για τη γρίπη, πνευμονιόκοκο, έρπητα ζωστήρα, όπως και θα κάνω το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Όπως τα φάρμακα που παίρνουμε για τις διάφορες αρρώστιες, έχουν τις παρενέργειες τους, έτσι μπορεί και το νέο εμβόλιο να έχει κάποιες. Και τα δύο όμως θεραπεύουν και αυτό έχει σημασία, το αποτέλεσμα. Όταν άρχισε η επανάσταση του 1821 οι άνθρωποι ζούσαν κατά μέσο όρο 45-60 χρόνια. Σήμερα χάρη στην ιατρική επιστήμη και διατροφή το προσδόκιμο όριο ζωής άγγιξε τα 80 χρόνια. Αυτό εμένα μου φτάνει και αφήνω τους συνωμοσιολόγους να βολοδέρνουν με τους δαίμονες τους.

Η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ-Γεννηματά

Η παρούσα κυβέρνηση υπό τον Κυριακό Μητσοτάκη αντιμετωπίζει τρία βασικά προβλήματα: Την οικονομία, το μεταναστευτικό και την πανδημία. Δύσκολα και τα τρία για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης θα κριθεί με το τέλος της θητείας της. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι ο λαός εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Αυτό όμως για εμένα που έχω μεγάλη ηλικία και πολλές απογοητεύσεις απ’ το πολιτικό σύστημα, δεν αρκεί. Η αντιπολίτευση του κ. Τσίπρα και της κ. Γεννηματά μ’ έχει απογοητεύσει γιατί δεν είναι δημιουργική. Θα ανέμενα, αφού η αντιπολίτευση επισημαίνει τις παραλήψεις, αυθαιρεσίες, ανεπάρκειες της κυβέρνησης να τις αναδείξει και να τις στιγματίσει, αλλά παράλληλα να καταθέσει και τις δικές τις προτάσεις. Για την οικονομία, μεταναστευτικό, πανδημία. Και αυτό δεν το κάνει. Πιάνεται από ασήμαντες λεπτομέρειες και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις. Αυτό όμως δεν λέγεται δημιουργική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό αυτά τα δύο κόμματα δεν επωφελούνται από την φθορά της κυβέρνησης και διαρκώς μειώνεται η εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων προς αυτά.

Οι γλάστρες της γιαγιάς

Εκτιμώ ιδιαίτερα τους ανθρώπους που έχουν χιούμορ και επιδιώκω την παρέα τους, αντιθέτως αποφεύγω τους μίζερους και κλαψιάρηδες. Η γιαγιά έχει ξεχάσει πότε γεννήθηκε αλλά το μυαλό της ξουράφι. Πολύπαθη και πονεμένη έχασε την κόρη της σε μικρή ηλικία, αλλά τα άλλα παιδιά και ιδιαίτερα τα εγγόνια την υπεραγαπούν και την προσέχουν. Επειδή της γιαγιάς της αρέσουν τα λουλούδια σε κάθε επίσκεψη μαζί με τ’ άλλα καλούδια της φέρνουν και γλάστρες. Στο τέλος οι γλάστρες κάλυψαν το χώρο της αυλής. Γιαγιά: Θάλεια σταματήστε να μου φέρνετε λουλούδια οι ημέρες μου είναι λίγες! Εγγονός: Μη νοιάζεσαι γιαγιά θα τις κουβαλήσω όλες στο νεκροταφείο και θα στολίσω το μνήμα σου… Γιαγιά: Νίκο μου αυτή την όμορφη ορτανσία να τη βάλεις κοντά στο κεφάλι μου να με φωτίζει! Μ’ αυτές τις ατάκες τραντάχτηκε το σπίτι από τα γέλια… Αυθεντικό.

Το λάδι της γιαγιάς για το καντηλάκι

Γιαγιά: Νίκο παιδί μου έχω αφήσει στο ελαιοτριβείο 50 κιλά λάδι ν’ ανάβεις το καντηλάκι μου όταν πεθάνω. Νίκος εγγονός: Τι λες ρε γιαγιά, το λάδι αυτό είναι εκλεκτό, τρία δέκατα θα το πάρω στο σπίτι μου και το καντηλάκι σου θα το ανάβω με βιομηχανικό! Το τρανταχτό γέλιο ακούστηκε στο δρόμο… Σ’ αυτή την οικογένεια το χιούμορ είναι οικογενειακή υπόθεση. Αυθεντικό. Λέει στον «Αλέξη ζορμπά» ο Νίκος Καζαντζάκης: «Και ο Ζορμπάς μ’ έμαθε ν’ αγαπώ τη ζωή και να μη φοβούμαι το θάνατο».

Διατροφική συνταγή και άλλα τινά

«Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος». Εγώ δεν το μπορώ!

«Το ΠΑΣΟΚ είναι ο άσωτος γιός, μάλλον του Κέντρου, παρά παράνομο τέκνο της Αριστεράς». Γ. Μαυροκορδάτος

«Εύκολα μπορείς να παραστήσεις τον σοβαρό, τον έξυπνο ποτέ». Σασά Γκιτρί

«Η πρόοδος είναι ωραία λέξη αλλά αυτό που τη δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς». Ρόμπερτ Κένεντι

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey