Η Αγία Σοφία …τζαμί!

30/07/2020 - 16:05 Ενημερώθηκε 29/07/2020 - 17:12

Β’ Μέρος

Στο Α΄ Μέρος του άρθρου μιλήσαμε για τη στάση γενικά που τήρησαν οι φίλοι και σύμμαχοί μας απέναντί μας, όταν βρεθήκαμε σε ανάγκη, και είπαμε πως, δυστυχώς, και τώρα τηρούν την ίδια στάση όχι μόνο όσον αφορά το θέμα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας από τους Τούρκους, αλλά και σε άλλα θέματα. Η στάση του κάθε κράτους ρυθμίζεται από το στενό οικονομικό του συμφέρον και αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πως αυτό είναι που γράφει την Ιστορία. Οι ηθικές αρχές και αξίες πάνε περίπατο, αν αυτές δεν εναρμονίζονται με το συμφέρον.

Και πρώτα οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι. Ο λαλίστατος και περίεργος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ τηρεί «σιγήν ιχθύος». Ούτε μια λέξη δεν ξεστόμισε ο αφιλότιμος! Για τον Τραμπ και την παρέα του ισχύει αυτό που είχε πει ο Έμερσον, πως για τον Αμερικάνο τρία πράγματα έχουν σημασία: πρώτον το δολάριο, δεύτερο το δολάριο και τρίτο το δολάριο. Και φαίνεται πως οι ύποπτες προσωπικές συναλλαγές που έχει με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά και οι προσδοκίες από την τουρκική αγορά τον κάνουν να τάσσεται με το μέρος των Τούρκων. Γιατί μπορεί η σιωπή να δηλώνει πολλές φορές περισσότερα από οποιοδήποτε λόγο, αλλά, δυστυχώς, στην περίπτωσή μας η σιγή αυτή φαίνεται να αποτελεί αποδοχή της κατάστασης και συνενοχή! Από την άλλη πλευρά ο Ντε Τοσκεβίλ είχε πει πως «δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο άλλη χώρα εκτός από την Αμερική, όπου η Χριστιανική θρησκεία να ασκεί μεγαλύτερη επίδραση στις ψυχές των ανθρώπων». Τρίχες! Η στάση τους απέναντι στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αποτελεί ευθεία προσβολή της χριστιανοσύνης τους αφήνει τελείως απαθείς και αδιάφορους.

Όμως δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί. Είναι και οι «φίλοι» μας οι Ευρωπαίοι, χριστιανοί και αυτοί. Ο Μέγας Ναπολέων είχε πει πως «η Αμερική είναι πολύ τυχερή χώρα: αναπτύσσεται από τις ανοησίες των ευρωπαϊκών κρατών». Και οι Ευρωπαίοι ενεργούν και εδώ με ανόητο και κοντόφθαλμο τρόπο. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις δεν ίδρωσε κανενός το αφτί. Προτιμούν και αυτοί να τηρήσουν μιαν ουδέτερη στάση, για τους δικούς του ο καθένας λόγους. Βέβαια, δεν θα μπορούσε να περιμένει κανείς τίποτε περισσότερο από ανθρώπους που προωθούν έναν ύποπτο κοσμοπολιτισμό, μια περίεργη παγκοσμιοποίηση, μια παν-θρησκεία στην οποία δεν έχει θέση η Ορθοδοξία.

Και είναι και η ομόθρησκη και ομόδοξη Ρωσία. Είναι η στάση αυτής που εκνευρίζει περισσότερο. Είναι, λέει, εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας να κάνει την Αγία Σοφία ό,τι θέλει. Όμως και ο Πούτιν έχει αναπτύξει τόσο στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν που είναι ο καλύτερος του φίλος. Ανταγωνίζεται ακόμη και τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ σε φιλοφρονήσεις και παραχωρήσεις έναντι του Τούρκου Προέδρου. Το βλέπουμε αυτό τόσο στη Συρία όσο και στη Λιβύη. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, γιατί, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι μας, «όμοιος ομοίωι αεί πελάζει» ή, επί το λαϊκότερο, «ο όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα». Κι ήρθε και η αστεία δήλωση του εκπροσώπου του Ρώσου Προέδρου, πως με τη μετατροπή που γίνεται στην Αγία Σοφία έχουν να κερδίσουν οι Ρώσοι τουρίστες που την επισκέπτονται, γιατί δεν θα πληρώνουν εισιτήριο! Σοβαρότης μηδέν!

Βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς πως οι Ρώσοι από μια άποψη έχουν δίκιο, γιατί, όπως έλεγε ο Ξενοφών «όταν πόλις αλώ, των αλόντων εστί και τα σώματα και τα πράγματα», δηλαδή, όταν κατακτηθεί μια πόλη, ανήκουν στον κατακτητή και τα πράγματα και οι άνθρωποι που ζουν μέσα. Όμως, πέρα από αυτό το δίκαιο του πολέμου, υπάρχει το «διεθνές δίκαιο» που συστηματικά παραβιάζει η Τουρκία και όμως κανείς δεν αντιδρά. Και έτσι, δίνεται το δικαίωμα σε κάθε λογικό άνθρωπο να υποθέσει πως πίσω από όλες τις ενέργειες του «Σουλτάνου» υπάρχουν κάποιοι που τον στηρίζουν χωρίς να φαίνονται. Δεν θα ήταν, μάλιστα, περίεργο να αποκαλυφθεί κάποτε πως και μερικοί από αυτούς που φανερά τον κατηγορούν, στα κρυφά τον υποστηρίζουν και τον προτρέπουν να συνεχίσει! Δεν θα ήταν ακόμη περίεργο να δούμε στο μέλλον να μεταφέρεται το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στη Μόσχα και να εκπληρωθεί έτσι ένα «παιδικό όνειρο» (;) του Χριστιανού Πούτιν, όπως εκπληρώθηκε και το «παιδικό όνειρο» της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί του Ισλαμιστή Ερντογάν!

Είναι βέβαιο πως ο Τούρκος Πρόεδρος χαίρεται για τις όποιες αντιδράσεις έχουν εκδηλωθεί, γιατί τα εύκολα δεν τα θέλει κανείς. Τα δύσκολα μόνο ευφραίνουν και χαροποιούν τον άνθρωπο. Αλλά και εμείς θα πρέπει να είμαστε περήφανοι γι’ αυτή τη μετατροπή, γιατί είναι μια έμμεση ομολογία πως τα χιλιάδες τζαμιά που υπάρχουν στην Τουρκία δεν αξίζουν τίποτε και θα έπρεπε οι Τούρκοι να υιοθετήσουν ένα ελληνικό βυζαντινό μνημείο, για να τιμήσουν αξιοπρεπώς τη θρησκεία τους! Ο Πλάτων στον Μενέξενό του λέει πως «για ένα άνθρωπο που νομίζει πως είναι κάτι δεν υπάρχει πιο αισχρό πράγμα από το εμφανίζεται τιμώμενος όχι για τα προσωπικά του έργα, αλλά για τη δόξα των προγόνων και τα έργα τους» (ΧΙΧ B). Θα πρόσθετα εγώ πως είναι ακόμη πιο αισχρό να μην έχεις τίποτε δικό σου να παρουσιάσεις και να στηρίζεις την τιμή και την αξιοπρέπειά σου πάνω στα έργα άλλων. Γιατί, αλήθεια, τι πρόσφερε ο λαός αυτός στον παγκόσμιο πολιτισμό; Απολύτως τίποτε.

Ό,τι και να κάνουν οι Τούρκοι η Αγία Σοφία θα είναι η Αγία Σοφία και με αυτό το όνομα θα γοητεύει τον κόσμο εις τους αιώνας των αιώνων. Μπορεί να σκεπάσουν τα ψηφιδωτά και τις εικόνες που υπάρχουν στο εσωτερικό της, μπορεί να μη τις βλέπουν οι επισκέπτες, αλλά είναι σίγουρο πως η Παναγία, ο Χριστός και οι Άγιοι θα βλέπουν τους επισκέπτες και δεν νομίζω πως θα υπάρξει Χριστιανός Ορθόδοξος που θα υποκύψει και θα φορέσει τη μουσουλμανική μαντίλα ή θα βγάλει τα παπούτσια του, για να επισκεφθεί τον Ναό! Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο εσωτερικό. Είναι και εξωτερικό και με αυτό προϊδεάζει για τη μεγαλοπρέπεια και την ιερότητα του μνημείου. Μπορεί κανείς και εξωτερικά να δει τον Ναό και να νιώσει περήφανος γι’ αυτόν. Κι επειδή εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα δεν υπάρχει γυρισμός, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, να συνθέσουμε με ταινία, ένα βίντεο, με θέμα την Αγία Σοφία και να την μοιράσουμε σε όλες τις χριστιανικές ενώσεις σε όλο τον κόσμο, γιατί είναι βέβαιο πως οι λαοί δεν συμφωνούν με τη στάση των ηγετών τους, και να δείξουμε το ανοσιούργημα που έχουν διαπράξει οι γείτονές μας. Ίσως έτσι να πέσουν στο τέλος οι ίδιοι στον λάκκο που άνοιξαν για μας. Κι όσοι από τα «σκληρά, δειλά αναθρέμματα// της ποταπής Ασίας», όπως τους λέει ο Κάλβος (Τα Ηφαίστεια, Κ), επισκεφθούν αυτό το ιερό τέμενος ας μη ξεχάσουν να πλύνουν στη βρύση της αυλής του όχι μόνο «την όψιν» τους, αλλά και «τα ανομήματά» τους»…

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey