Homo … Maskoforous

09/01/2022 - 17:00

Η επιστήμη, σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου, έχει οριοθετήσει καθορισμένες εποχές, ανάλογα με τις επικρατούσες κατά εποχή κύριες ιδιότητες και χαρακτηριστικά του και του έχει δώσει, διακεκριμένα ονόματα. Όπως, Homo Habilis, ο πρωτοεμφανισθείς προ δύο και, εκατομμύρια χρόνια, άνθρωπος. Homo Erectus, ο άνθρωπος που δεν περπατά πιά στα τέσσερα, αλλά έχει σηκωθεί όρθιος, Homo Sapiens, ο άνθρωπος ο σοφός, ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το μυαλό του για να λύσει τα προβλήματά του. Πέρασαν πολλές χιλιάδες χρόνια και ο Homo Sapiens σιγά, σταθερά και εξελικτικά δημιούργησε πολιτισμό, ανέπτυξε τις επιστήμες, την τεχνολογία και έφθασε στο σημείο να πραγματοποιεί ακόμη και διαστημικά ταξίδια πηγαίνοντας στη Σελήνη, μ’επόμενό στόχο, τον πηγαιμό του στα άστρα. Και μέσα στον πολύ υλικό πολιτισμό που βίωνε τρεχόντως η ανθρωπότητα των επτά δισεκατομμυρίων ψυχών, κάτι της ξέφυγε, κάτι επίτηδες έκανε -σύμφωνα προς τις διάφορες θεωρίες συνομωσιολογίας-, κάτι συνέβαλε στις σχετικές διεργασίες της Φύσης κι εδώ και δύο χρόνια, ένα τιτάνιος μικροσκοπικός γίγαντας έχει αποσυντονίσει τα πάντα. Ο Covid-19. Ο ιός αυτός, εξαπλώθηκε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, επιβάλλοντας τη σχετική πανδημία. Κατά κύριο λόγο, αποσυντόνισε, τον τομέα της υγείας των ανθρώπων ανά την Υφήλιο, με τραγικό αποτέλεσμα να στείλει στον Άδη τα χρόνια αυτά, κατά τον έγκριτο Economist του Νοεμβρίου, πάνω από 17.000.000 ψυχές. Ακόμη, αποσυντόνισε την Παγκόσμια οικονομία, όπου οι εξ αυτού ζημίες εκτιμώνται σε αστρονομικά ποσά, τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Ασφαλώς, τέλος, κούνησε ριζικά την κοινωνική ισορροπία και γαλήνη, τάραξε καθολικά το όλο κοινωνικό γίγνεσθαι της ανθρωπότητας. Γενικά, έσεισε συθέμελα, το παγκόσμιο status quo 

Βέβαια, πρέπει να λεχθεί, ότι ο άνθρωπος δεν έμεινε άπραγος και παραδομένος στη μοίρα του. Με όπλο του, την επιστήμη και την τεχνολογία προσπάθησε να βρει τόσο τα κατάλληλα φάρμακα για την ίαση του προσβαλλομένου από Covid, στη βάση του «θεραπεύειν», αλλά κυρίως στη βάση του «προλαμβάνειν» να βρει το εμβόλιο εκείνο, που θα παρείχε ανοσία στον εμβολιαζόμενο. Και πράγματι στο δεύτερο κυρίως σκέλος, αυτό της προλήψεως τα κατάφερε, αφού σε χρόνο λιγότερο του ενός έτους επέτυχε την εφεύρεση του εμβολίου.  

Έτσι ο άνθρωπος, πρέπει να είναι ευγνώμων στην επιστήμη και την τεχνολογία, αφού με την εφεύρεση του εμβολίου και την άμεση χρήση αυτού, που έδρασε ως ασπίδα προστασίας, έκανε να σωθούν πολλά εκατομμύρια ψυχές σ’όλο τον κόσμο. Τούτο, δημιούργησε ελπίδα.  

Στο σκέλος της ευρέσεως φαρμάκων ιάσεως προσβαλλομένων απ’τον ιο αυτό, η προσπάθεια δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματική όσο με το εμβόλιο. Πάντως και σ’αυτό τον τομέα οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι πως τελικά οι σχετικές έρευνες θα καταφέρουν το ποθούμενο. Ως να γίνει όμως τούτο, το εμβόλιο θα αποτελεί το μόνο μέσο σωτηρίας του ανθρώπου απ’το θανατηφόρο αυτόν ιό.  

Πλέον των εμβολίων και φαρμάκων, εκείνο που η επιστημονική μελέτη βρήκε, ήταν οι τρόποι μεταδόσεως του ιού και εξ αυτών καθορίστηκαν συγκεκριμένα ατομικά μέτρα προστασίας. Απλά μεν, αλλά αναμφίβολα σωτήρια. Το με ιδιαίτερη επιμέλεια πλύσιμο των χεριών, η μεταξύ ανθρώπων απόσταση στα 1,5-2 μέτρα και οπωσδήποτε όχι συγχρωτισμός πολλών σε κλειστούς χώρους, ακόμη δε το άκρως βασικό, η χρήση μάσκας. Στις αρχές, στο πρώτο κύμα, που είχε επιβληθεί στη χώρα η καραντίνα, η πάλη γινόταν κατά της παραλλαγής Άλφα που είχε πρωτοδιαγνωσθεί στη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι την πρώτη Ιούλιου 2020, που η κυβέρνηση έληξε την καραντίνα στη χώρα, τα αποτελέσματα συγκριτικά με το σήμερα ήταν ικανοποιητικά, αφού είχαμε μόνο 192 θύματα, παρ’όλο ότι ως τότε δεν υπήρχε το εμβόλιο.  

Είναι δεδομένο ότι ο ιός μεταλλάσσεται. Το στέλεχος Άλφα μεταλλάχθηκε σε Δέλτα, το οποίο ήταν πιο επιθετικό και πιο θανατηφόρο. Τούτο συνέβη την Άνοιξη του 2021. Από τότε και με τη μη λήψη αυτή τη φορά εκ μέρους της Κυβέρνησης απόφασης καραντίνας, στη λογική της μη κατάρρευσης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής στη χώρα, ο ανθρώπινος πόνος καθημερινά μεγεθύνεται απ’τις απώλειες ανθρώπων, δικών μας, γειτόνων, συνεργατών, συγχωριανών μας κ.ο.κ. Το τραγικό είναι ότι απ’το περασμένο Φθινόπωρο ως τώρα, ο αριθμός των νεκρών είναι της τάξεως των 100 την ημέρα. Τραγικό! Ούτε σε πόλεμο, να ήμασταν! Τότε, ίσως, στο ημερήσιο πολεμικό ανακοινωθέν, δεν θα είχαμε τέτοιους αριθμούς θυμάτων. Πάντως γεγονός είναι ότι συνηθίσαμε, στο να ακούμε καθημερινά τέτοιους αριθμούς. Μιθριδατισμός, σ’όλο του το μεγαλείο!  

Έτσι είναι θλιβερό να λεχθεί ότι απ’την αρχή της πανδημίας, οι νεκροί, έφθασαν στις 31.12.2021, τους 20.7909 (ertnews 

Η νέα μετάλλαξη, που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Νότια Αφρική προ εβδομάδων, η Όμικρον, περισσότερο επιθετική και μεταδοτική των προηγουμένων, σαρώνει με καλπάζοντα ρυθμό όλες τις Ηπείρους. Τώρα πιά βρισκόμαστε στις αρχές του 5ου κύματος και ατυχώς η ανθρωπότητα ατενίζει το μέλλον με αγωνία, αφού ουσιαστικά βρίσκεται ακόμα στο σημείο μηδέν.  

Βέβαια οι ειδικοί λένε, ότι εφ’όσον έχεις κάνει και την αναμνηστική, τρίτη δόση προστατεύεσαι και έναντι της Όμικρον. Η επιθετικότητα αυτής είναι τέτοια που οι ημερήσιοι αριθμοί κρουσμάτων της είναι πολλαπλάσιοι αυτών της Δέλτα. Χαρακτηριστικά, την 31.12.2021 τα κρούσματα ήταν 40.560(ertnews). 

Με την τρομακτική αυτή αύξηση κρουσμάτων, η Κυβέρνηση αυστηροποιεί τα λαμβανόμενα ποικίλα μέτρα, προκειμένου να ανασχέσει την επέλαση της Όμικρον. Επέβαλε δε τη χρήση της μάσκας καθολικά, τόσο στους κλειστούς όσο και ανοικτούς χώρους. Μάλιστα η μη χρήση μάσκας, συνεπάγεται πρόστιμο και μάλιστα τσουχτερό, 300 Ευρώ.  

Ο άνθρωπος, μέσα στη μουντή κατάσταση της εκ της διετούς πιά πανδημίας, αφού στην κυριολεξία δεν βλέπει «φως στο τούνελ» και αντιμετωπίζοντας με φόβο και δέος τα πράγματα, σε συνδυασμό προς το πρόστιμο των 300 Ευρώ, έχει κάνει τη μάσκα, αναπόσπαστο μέρος στο πρόσωπο του. Κατ’αυτό τον τρόπο η καθολικότητα της χρήσης αυτής, τείνει να χαρακτηρίζει αντιστοίχως την περίοδο της πανδημίας που περνούμε. Έτσι που, ως μέτρο, η χρήση της μάσκας συνιστάται απ’τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και παγκοσμίως πιά τούτη φοριέται, η εποχή αυτή θα καταχωρηθεί στις δέλτους της ιστορίας ως γεγονός που μονοσήμαντα θα την ταυτοποιεί. Έτσι κοινωνιολογικά και ιστορικά, δικαίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή μας εποχή, εποχή του Homo … Maskoforous 

Κλείνοντας, για το 2022 που μόλις ανέτειλε, θέλω να ευχηθώ μ’όλη μου την καρδιά σ’όλο τον κόσμο: ΥΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, που ασφαλώς και αποτελεί το «τρίπτυχο» της ευτυχίας του ΗΟΜΟ … MASKOFOROUS. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey