Β’ ΜΕΡΟΣ

H δημοκρατία μας δοκιμάζεται…

02/05/2019 - 14:58

Στο προηγούμενο σημείωμα μιλήσαμε για τη συμμετοχή των Αρχαίων Αθηναίων στα «κοινά». Ας δούμε όμως τι συνέβαινε στην αρχαία Αθήνα, όπου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η δημοκρατία ως πολίτευμα, ως προς την επιλογή των βουλευτών και τι γίνεται σήμερα. Για να γίνει κάποιος βουλευτής στην αρχαία Αθήνα έπρεπε να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές ήταν νομικές (η ηλικία των 30 ετών, η αθηναϊκή υπηκοότητα, η εκπλήρωση των στρατιωτικών και φορολογικών υποχρεώσεων απέναντι στο κράτος, τα δημοκρατικά αισθήματα και φρονήματα κ.λπ.) και ηθικές (σεβασμός απέναντι στους γονείς, πίστη τους θεούς και αγάπη για την πατρίδα, σεβασμός στην παράδοση και αρετή στις σχέσεις με τους άλλους κ.λπ.).

Οι νέοι βουλευτές υποβάλλονταν σε «δοκιμασία» από την απερχόμενη βουλή: έπρεπε να αποδείξουν ότι εκπλήρωναν όλα τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και ήταν άξιοι να ασκήσουν το βουλευτικό τους αξίωμα. Μια απορριπτική απόφαση της απερχόμενης Βουλής δεν ήταν τελεσίδικη: ο ενδιαφερόμενος μπορούσε να την εφεσιβάλει στο Δικαστήριο. Αλλά και κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα να υποβάλει αγωγή για κάποιον για τον οποίο διέθετε στοιχεία ότι δεν ήταν κατάλληλος για το βουλευτικό αξίωμα. Σώζεται ο Υπέρ Μαντιθέου λόγος του Λυσία στον οποίο ο Μαντίθεος προσπαθεί να αποδείξει πως δεν ευσταθούν οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του και πως είναι άξιος για το βουλευτικό αξίωμα. Εν πάση περιπτώσει, οι βουλευτές που περνούσαν τη «δοκιμασία» έδιναν τον βουλευτικό όρκο: ορκίζονταν ότι θα πολιτευτούν σύμφωνα με τους νόμους και προς το συμφέρον του κράτους και του λαού των Αθηναίων. Όμως και η Βουλή είχε το δικαίωμα να εκβάλει κάποιο βουλευτή που φερόταν ότι διέπραττε αξιόποινες πράξεις ή ήταν μπλεγμένος σε σκάνδαλα κ.λπ.

Όπως φαίνεται, υπήρχαν στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία της από τυχοδιώκτες και λαοπλάνους πολίτες. Σήμερα στη χώρα μας βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Παρατηρείται σε όλη τη χώρα ένας «οργασμός» κομματικών δραστηριοτήτων που σκοπό έχουν την άγρα ψηφοφόρων και την «άλωση» της εξουσίας με κάθε τρόπο. Όπως λέγεται, οι μισοί Έλληνες είναι υποψήφιοι και οι άλλοι μισοί καλούνται να τους ψηφίσουν! Παρατηρείται, παράλληλα, ένα «όργιο» ψευδών και παραπληροφόρησης και μια εμπάθεια, ένα μίσος, μια πρωτοφανής εχθρότητα του ενός κόμματος εναντίον των άλλων. «Ποτάμια» ανοίγονται, «Γέφυρες» στήνονται, παλιοί και νέοι βουλευτές και πολιτευτές πηγαινοέρχονται και περνούν από το ένα κόμμα στο άλλο, «φιλώντας» με πάθος τα χέρια που παλαιότερα «έφτυναν», εναγκαλιζόμενοι κόμματα που έβριζαν και κατηγορούσαν και προδίδοντας τα κόμματα που τους ανέδειξαν και υπηρέτησαν για πολλά χρόνια. Η ιδιοτέλεια, δηλαδή, και ο καιροσκοπισμός σε όλο τους το μεγαλείο! Όλα δείχνουν πως η μετεκλογική «συναίνεση» που είναι απαραίτητη για τη σωτηρία της χώρας καταντά «όνειρο απατηλό».

Κι είναι να λυπάται και να οργίζεται μαζί κανείς για τον τρόπο με τον οποίο ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ καταρτίζει τα ψηφοδέλτια με τα οποία κατέρχεται στις επικείμενες Ευρωεκλογές και όχι μόνο και ισχυρίζεται πως με αυτά τα ψηφοδέλτια θα κερδίσει και θα σώσει και την Ελλάδα! Είναι αυτονόητο πως οι αρχηγοί των κομμάτων οφείλουν να εντάξουν στα ψηφοδέλτια τους ό τι καλύτερο από πνευματική και ηθική άποψη διαθέτει η χώρα. Και σε αυτή την περίπτωση οφείλουν να εξετάσουν ποιες είναι οι απαιτήσεις των θέσεων που προτίθενται να καλύψουν και να προσπαθήσουν να ανεύρουν τα άτομα εκείνα που διαθέτουν τα αντίστοιχα προσόντα. Αυτοί, όμως, ή νομίζουν πως οι καλύτεροι και πιο κατάλληλοι για τις δημόσιες θέσεις είναι αυτοί που ανήκουν στο κόμμα ή δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα, αλλά νοιάζονται για το κόμμα και τον εαυτό τους. Γιατί η πολιτική είναι τέχνη και, όπως έλεγε ο φιλόσοφος Σωκράτης, «ουκ από του αυτομάτου γίγνεται». Δυστυχώς στη χώρα μας για δυο πράγματα δεν φαίνεται να νοιαζόμαστε, για τη δημιουργία οικογένειας και για τη δημιουργία κόμματος, αυτά που σχετίζονται όχι μόνο με το «ζην» αλλά και για το «ευ ζην» των πολιτών. Όλοι, «κουτσοί» και «στραβοί» έχουν το δικαίωμα να δημιουργήσουν οικογένεια και όλοι έχουν το δικαίωμα να καταλάβουν θέσεις βουλευτών και υπουργών και να μας κυβερνήσουν.

Η πολιτική έχει καταντήσει πασαρέλα στην οποία δεν μετρούν οι ψυχο-πνευματικές αρετές, αλλά μόνο οι σωματικές. Έτσι βλέπουμε στα ψηφοδέλτια να κυριαρχούν τα υλικά πρότυπα, όπως οι τραγουδιστές, ου ποδοσφαιριστές, οι ηθοποιοί, πρόσωπα γενικά «λαμπερά», αλλά ελάχιστα «λαμπρά», και πρόσωπα αμφισβητήσιμης αξίας και ικανότητας, ακόμη και υπόδικα! Είναι τόσο υποβαθμισμένο το Κοινοβούλιο, που ακούμε βουλευτές να δηλώνουν ανενδοίαστα και χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας και ντροπής πως ψηφίζουν νομοσχέδια, αν και δεν συμφωνούν με αυτά, ή δεν ψηφίζουν νομοσχέδια, αν και συμφωνούν με αυτά, ή ότι ψηφίζουν νομοσχέδια χωρίς καν να τα διαβάσουν ή, ακόμη χειρότερα, να προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, να υποτάσσονται και να παραδίδονται αμαχητί σε αυτόν και να δηλώνουν πως είναι «πρόθυμοι» να ψηφίσουν οποιοδήποτε νομοσχέδιο φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή, χωρίς καν να ξέρουν ποιο θα είναι αυτό! Τσίρκο, δηλαδή!

Έτσι, όπως παρατηρεί ο Μ. Παπαδημητρίου στο άρθρο του με τίτλο «Ο Επιλαχός» που δημοσιεύτηκε στο Εμπρός (23-3-2019): «η πολιτική έχει πάψει να είναι έρωτας και δόξα και να παραμένει, επί ζημία της πατρίδας, επίδειξη, συμμορία και χρηματισμός» και η Βουλή να έχει γεμίσει από σαβούρα, από «ιστορικά αμνήμονες, θρησκευτικοασεβείς, γενετικά ουδετερόφυλους, προοδευτικά ρεβανσιστές, ευκαιριολόγους (οπορτουνιστές), σαλταδόρους των πτερύγων και αμοραλιστές. Προπαντός αμοραλιστές». Αλήθεια, όλα τα «απόβλητα» των άλλων κομμάτων που έχουν συγκεντρωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα μας σώσουν; Αμφιβάλλω αν όλοι αυτοί μπορούν να σώσουν τον εαυτό τους. Ο μύθος ο σχετικός με το κουτί της Πανδώρας λέει πως, όταν αυτή το άνοιξε, πέταξαν από μέσα όλα τα κακά και πως αυτή κατόρθωσε να κρατήσει μέσα σ’ αυτό για τον άνθρωπο την Ελπίδα. Μάλλον ανάποδα συμβαίνουν σε εμάς τα πράγματα, γιατί φαίνεται πως έχει πετάξει η Ελπίδα και έχουν μείνει να μας βασανίζουν όλα τα κακά του κόσμου. Πόσο δίκιο έχουμε το μέλλον θα δείξει…

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey