Για τους αναγνώστες του «Εμπρός» και της στήλης

24/09/2020 - 13:39

Τα κείμενα για να δημοσιευθούν στην στήλη μας στο «Εμπρός» φτάνουν στην εφημερίδα Δευτέρα πρωί και δημοσιεύονται Σάββατο. Είναι επόμενο ότι τα γεγονότα θα μας προσπερνούν πάντοτε. Όπως επόμενο είναι ο ηλεκτρονικός Τύπος να προσπερνά το γραπτό. Εμείς στην επαρχία προσπαθούμε να δώσουμε περισσότερο τοπικές ειδήσεις και ν’ αναδείξουμε άλλες ευρύτερης εμβέλειας, με συνοπτικό, τηλεγραφικό στυλ, θα έλεγα. Και το κάνουμε αυτό γιατί ο κόσμος μας γενικώς δεν διαβάζει και όσοι το κάνουν αποφεύγουν τα εκτενή σχόλια και άρθρα.

Τα γεγονότα της Μόριας

Τα γεγονότα της Μόριας, στην έκταση που σημειώθηκαν, δεν είχαμε τις μαντικές ικανότητες να τα προβλέψουμε, αλλά ούτε τις απαραίτητες πληροφορίες για να πούμε τη γνώμη μας. Για την ώρα τούτο μόνο: Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας ας ερευνήσουν όλες τις πτυχές της συμφοράς προτού αποφανθούν. Όσο για τους «εθνικιστές» και τους «πολέμαρχους» της μπουνάτσας, ας ηρεμήσουν γιατί υπάρχει πολύς θυμός στο νησί και δεν θα τον αντέξουν.

Η στήλη θα περιμένει «να κατακάτσει ο κουρνιαχτός να σηκωθεί η αντάρα να μετρηθεί η κλεφτουριά να μετρηθεί τ’ ασκέρι» και θα πει ευθαρσώς τη γνώμη της.

Χαϊρεντίν Μπαρμπαρός - Όρουτς Ρέις

Ο πρώτος αρχιναύαρχος, ο δεύτερος ναύαρχος του Οθωμανικού στόλου ήταν αδέλφια. Προς «τιμήν» τους η σημερινή Τουρκία έδωσε τα ονόματά τους σε δύο ερευνητικά σκάφη. Ο Χαϊρεντίν ονομάστηκε «Μπαρμπαρόσα» γιατί είχε κόκκινα γένια. Αμφότεροι ήταν κατά το ήμισυ Έλληνες και Χριστιανοί από γονείς. Γεννήθηκαν στον Παλαιόκηπο της Γέρας και ανδρώθηκαν στην περιοχή της «Ευρειακής». Τη μητέρα τους την έλεγαν Κατερίνα και ήταν κόρη ιερέα, ο πατέρας τους ήταν Αλβανικής καταγωγής και υπηρετούσε ως αξιωματικός του Οθωμανικού Ιππικού, με το όνομα Γιακούμπ. Πειρατές στην πρώτη νιότη τους κατατάχτηκαν αργότερα στον Οθωμανικό στόλο όπου διέπρεψαν στις λεηλασίες την πειρατεία και τις συνομωσίες.

Τράπεζα Πειραιώς Παπάδου

Η περιοχή της Γέρας με τα έξι (6) χωριά συν το Κάτω Τρίτος και τη Μυχού και πληθυσμό που φτάνει τις 8.000 κατοίκους διαθέτει μόνον την Τράπεζα Πειραιώς και το ΑΤΜ της Εθνικής Τραπέζης. Η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τέσσερις υπαλλήλους και ένα ταμείο. Όταν πληρώνονται συντάξεις ή ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους, ο γύρω χώρος από την τράπεζα θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Πέραν αυτών το «μηχάνημα» που ενημερώνει αυτομάτως τα βιβλιάρια των καταθετών συχνά πυκνά είναι χαλασμένο. Για τις προμήθειες κλπ. της Τραπέζης μια άλλη φορά.

Αλλαγές στον Δήμο Μυτιλήνης

Η λειτουργία του Δήμου Μυτιλήνης στους 13,5 μήνες λειτουργίας με τη νέα Δημοτική Αρχή, θεωρείται κανονική αν λάβει κανείς υπόψη την περίοδο ενημέρωσης και προσαρμογής και την σωρεία των προβλημάτων που δημιούργησαν η πανδημία και το μεταναστευτικό. Ούτε και θεωρούμε αποτυχημένο στο πόστο καθαριότητας τον αντιδήμαρχο κ. Δαγκλή. Δεν σημείωσε βέβαια αισθητές διαφοροποιήσεις στην αποκομιδή των απορριμμάτων κυρίως, αλλά η υπηρεσία λειτούργησε αποδοτικά και δεν ακούστηκαν παράπονα. Βέβαια ο Δήμος Μυτιλήνης δεν έχει τη γεωγραφική έκταση των ημερών του Δημάρχου κ. Γαληνού, ούτε το τσουνάμι των μεταναστών που κατέκλυσε τον πέριξ του λιμανιού χώρο και άφησε λόφους σκουπιδιών και βρωμιάς. Και κλήθηκε ο τότε αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιωργής Κατζανός, ο οποίος μαζί με τα παιδιά της υπηρεσίας καθάρισαν σύντομα το χώρο, τον έπλυναν και τον παρέδωσαν πεντακάθαρο στο επιβατικό κοινό. Γιωργή θα σε θυμηθούμε πολλές φορές.

Ανανέωση διπλώματος οδήγησης

Ήταν σωστός ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προέβλεπε να παρίσταται ο υποψήφιος οδηγός για αναθεώρηση διπλώματος και να επανεξετάζεται στην οδήγηση με το δικό του όχημα. Είναι απαράδεκτο το φαινόμενο, πριν ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα ακόμα, να πληρώνεις 150 ευρώ σε ορισμένους και να σου φέρνουν αναθεωρημένο το δίπλωμα στο σπίτι. Με φαρδιές πλατιές τις υπογραφές ορισμένων συντελεστών χωρίς να εξετάσουν τους υποψήφιους. Και ας ρέει το αίμα, νέων το πλείστον ανθρώπων, στην άσφαλτο. Και ας οδηγούν τροχοφόρα ακόμα και σχεδόν τυφλοί! Η στήλη το σωστό μέτρο θα το προβάλει απ’ όποια κυβέρνηση και αν προέρχεται.

Ας χαλαρώσουμε λίγο

Με τη σύζυγο μου Ελένη συμβιώνουμε πενήντα χρόνια περίπου και κάναμε έτσι πιστεύουμε μια υπέροχη οικογένεια που αποτελείται από τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Τώρα τελευταία όμως μου κάνει νερά και με περιπαίζει με αποτέλεσμα να θυμάμαι τα «γαλλικά» της Γκρενόμπλ. Ιδού:

- Ελένη για κοίταξε το μέτωπό μου, την αριστερή πλευρά, έχω ένα μικρό εξόγκωμα.

Φοράει η Ελένη τα γυαλιά, το εξετάζει επισταμένα, με ψαχουλεύει και αποφαίνεται:

-Ελένη: Δεν είναι τίποτα, το σοβαρό κέρατο βγάζεις!

Και έμεινα σύξυλος φίλοι… στα γεροντάματα κερατάς!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey