Γενέθλια της στήλης

04/01/2022 - 12:15

Άρχισα να γράφω στο «Εμπρός» από το Γενάρη του 1990 και συνεχίζω μέχρι σήμερα με δύο τρία χρόνια αποχή με δική μου πρωτοβουλία, για ν' αναστοχαστώ και να ξεθυμώσω... Τότε το «Εμπρός» ήταν δημοσιογραφικό όργανο του ΚΚΕ. Επειδή δεν ήμουν οπαδός, ούτε ψηφοφόρος του κόμματος, έθεσα έναν όρο τον οποίο σεβάστηκαν και εξακολουθούν να σέβονται μέχρι σήμερα, που η εφημερίδα έγινε ανεξάρτητη και πλουραλιστική. Δεν θα με λογοκρίνετε σ' ότι γράφω, πλην ότι άπτεται του ποινικού νόμου. Αυτός ήταν ο όρος. Μέχρι σήμερα, απ' το 1972 που άρχισα να δημοσιογραφώ σε διάφορα έντυπα, από χόμπι δεν δέχτηκα να πληρωθώ από κανέναν εκδότη. Από τον Οκτώβριο του 1983 μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους δημοσιογραφούσα στην τοπική εφημερίδα «Δημοκράτης». Ό τίτλος "Σταράτες κουβέντες» έχει νονό τον Γιώργο Σκούφο, διευθυντή τότε της εφημερίδας. Καλή χρονιά λοιπόν και συνεχίζουμε. 

Μονοτονία (ποίημα) 

Τη μια μονότονη ημέραν άλλη 

μονότονη, απαράλλακτη ακολουθεί. Θα γίνουν 

τα ίδια πράγματα , θα ξαναγίνουν πάλι- 

όμοιες στιγμές μας βρίσκουνε και μας αφήνουν. 

Μήνας περνά και φέρνει άλλον μήνα. 

Αυτά που έρχονται κανείς εύκολα τα εικάζει 

είναι τα χτεσινά τα βαρετά εκείνα. 

Και καταντά το αύριο πια σαν αύριο να μη μοιάζει. 

Κωνσταντίνος Καβάφης 

Μονοτονία (2) 

Πόσο μου ταιριάζει αυτό το ποίημα του Αλεξανδρινού! Η πανδημία μας υποχρέωσε να κλειστούμε στα σπίτια μας, να περιορίσουμε τις κοινωνικές συναναστροφές εντός και εκτός σπιτιού και να κλειστούμε στον εαυτό μας στα παιδιά και στους οίκους μας. Αλλά μου λείπει το καφενείο, τα τσιμπούσια με φίλους, τα ξενύχτια ενίοτε πριν πολλά πολλά χρόνια. Από τότε που μας κλείσαν μέσα μας έγινε συνήθεια. Ξυπνάω το πρωί παίρνουμε πρωινό με την Ελένη, ενημερώνομαι από το τάμπλετ, συνεχίζω με διάβασμα εφημερίδων, βιβλίων, γράψιμο, αραιά και που κάποιο τηλεφώνημα, φαγητό το μεσημέρι. Μέσα! Στις 4 το απόγευμα γραμμή για το στάβλο, οι κεραμιδόγατοι 8-10 τον αριθμό με περιμένουν στο παρκινγκ να τους ταΐσω. Γνωρίζουν το θόρυβο του αυτοκινήτου και συγκεντρώνονται χωρίς πρόσκληση... Στη συνέχεια μέσα στο στάβλο περιμένουν πέντε γάτες, δύο σκυλιά, 11 κότες. Αφού τροφοδοτηθούν και αυτά τα ζώα επιστροφή στο σπίτι. Μονοτονία φίλοι... 

Το τελευταίο ταγκό στην Αθήνα 

Πριν γίνει τριάντα ετών εκλέχτηκε βουλευτής, έγινε υπουργός, ελέω πατρός και ονόματος. Για τον Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου τον νεώτερο ο λόγος. Στη συνέχεια βουλευτής και υπουργός πλειστάκις. Επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη διακόνησε ως υπουργός Εξωτερικών και χόρεψε ζεϊμπέκικο με τον ομόλογο του, Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τζέμ απέναντι. Από τον Κώστα Σημίτη έλαβε το δαχτυλίδι διαδοχής και εκλέχτηκε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τη βάση με1.000.000 ψήφους, ως ο μόνος υποψήφιος.... Το 2008 διέγραψε τον Κώστα Σημίτη από μέλος του κόμματος και το 2010 ανακάλεσε τη διαγραφή! Το 2009 εκλέγεται πρωθυπουργός με το έωλο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», ενώ γνώριζε πολύ καλά την κατάντια της οικονομίας. Μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης αναγνωρίζει την χρεοκοπία και από το Καστελόριζο ζητά να μπει η χώρα σε κηδεμονία από τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς. Διαφωνεί με το κόμμα που τον ανέδειξε και ιδρύει το ΚΙΔΗΣΟ, χωρίς να καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή. Το 2021 επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ και ξανά μανά διεκδικεί την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ! Ηττάται συντριπτικά από το Νίκο Ανδρουλάκη. Με την ετυμηγορία τους οι 270.000 του πρώτου γύρου και οι 211.000 του δεύτερου γύρου μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ αποδοκίμασαν τη μετριότητα και οικογενειοκρατία. Ένας ευγενής και πράος πολιτικός δεν έμαθε στην πολυκύμαντη πολιτική του διαδρομή ότι όταν φτάσεις στην κορυφή της πυραμίδας αποχωρείς απ' την πολιτική ησύχως χορτασμένος και αφησυχάζεις! 

Του Νίκου Ανδρουλάκη πορευόμενο 

«Η αλλαγή δεν γίνεται με φθαρμένα υλικά, ούτε με ανακυκλωμένους πρωτομάστορες, χρειάζονται νέα πρόσωπα με κοινό νου, ακεραιότητα και διάθεση προσφοράς», Σταύρος Τσακυράκης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Έχοντας υπόψη τα λόγια του αείμνηστου συμπατριώτη μου, που πρόωρα χάσαμε, σας συμπαραστάθηκα απ' αυτή εδώ τη στήλη, αλλά δεν πήγα να ψηφίσω ως φίλος. Είμαι πια αρκετά γέρος για να μην εντυπωσιάζομαι από τα λόγια των πολιτικών, όσο όμορφα και αν ακούγονται. Για να κάνετε πράξη τη σοσιαλδημοκρατία χρειάζεται «να κυλήσει πολύ νερό κάτω απ' τα γεφύρια», ν' αλλάξουν νοοτροπίες και να «τρομάξουν» πολλοί βολεμένοι. Ωστόσο η στήλη θα σε αντιμετωπίσει με συμπάθεια, αλλά δεν θα σου χαριστεί. Έχουμε και λέμε λοιπόν: 

Το 67,55% των ψηφισάντων που προσήλθαν στην κάλπη την πρώτη Κυριακή ήταν άνω των 50 ετών και μόνο το 18,7% ήταν κάτω των 40. Οι νέοι ψηφοφόροι που έρχονται επιθυμούν να βάλουν στο δισάκι τους ατομικά δικαιώματα, κοινωνική δικαιοσύνη, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή. Και οι νέοι σαν και σένα κύριε Ανδρουλάκη δεν κοροϊδεύονται ούτε πείθονται εύκολα με λόγια. Όπως αντιλαμβάνεσαι η πορεία σου θα είναι δύσβατη και ψυχοφθόρα. Αυτά τα ολίγα με πολύ κατανόηση. Αρχίστε πρώτα και ρυθμίστε τα 450 εκατ. που χρωστά το ΠΑΣΟΚ στις τράπεζες και μετά προχωρήστε στα άλλα. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey