Γενέθλια της στήλης

08/01/2020 - 13:14

Πρώτα καλή χρονιά με υγεία, ειρήνη και Δημοκρατία. Κάθε Γενάρη η στήλη έχει τα γενέθλια της στο «Εμπρός». Άρχισα να γράφω και να συνεργάζομαι με την εφημερίδα τον πρώτο μήνα του έτους το 1990 και συνεχίζω μέχρι σήμερα με δύο χρόνια αποχή για διαφόρους λόγους. Συνήθως για να αναλογιστώ και να ξεθυμώσω… Πάντα επέστρεφα ανανεωμένος και ορεξάτος χωρίς να θυμάμαι τους λόγους της αποχής. Έχει πια δημιουργηθεί ένα είδος εξάρτησης με το Εμπρός και μια ιδιόμορφη σχέση με τα διευθυντή Μανόλη Μανώλα… Μέχρι σήμερα δεν έχω εισπράξει ούτε ένα ευρώ, ούτε δραχμή, με τις τρεις τέσσερις εφημερίδες που συνεργάστηκα κατά καιρούς.

Γενέθλια της στήλης (2)

Δουλειά που δεν πληρώνεται είναι χόμπι. Πάντα έβαζα έναν όρο στις εφημερίδες που συνεργάστηκα. Δεν ανέχομαι τη λογοκρισία στα γραπτά, εκτός τις περιπτώσεις που άπτονται του Ποινικού νόμου περί δημοσιογραφίας. Στα τόσα χρόνια που γράφω όμως έμαθα να αυτολογοκρίνομαι όσον αφορά την τελευταία περίπτωση.

Στο διάστημα των 45 χρόνων που δημοσιογραφώ γνώρισα πολύ κόσμο όλων των κοινωνικών τάξεων που διαφορετικά δεν θα γνώριζα. Η στήλη έχει πολλούς φίλους και πολλούς «εχθρούς». Σημασία έχει ότι την διαβάζουν και οι δύο κατηγορίες με ενδιαφέρον και πάθος… Μέσω της εφημερίδας έχω την ευκαιρία να δημοσιοποιώ τις σκέψεις και απόψεις μου και αυτό το θεωρώ πολύτιμη αμοιβή. Αυτά και του χρόνου.

Βιβλία με το νέο χρόνο

Ήρθε η μικρή κόρη μου Ελευθερία από την Πάτρα με τον άνδρα της για τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους. Τα δώρα της, συν τοις άλλοις, και τέσσερα βιβλία που εκδόθηκαν το 2019. Ιδού:

  1. «Ιουλιανά 1965». Τα άγνωστα παρασκήνια» του Γιώργου Α. Λεονταρίτη. Εκδόσεις Καστανιώτη.
  2. «Φάσεις και Αντιφάσεις του Ελληνικού Κράτους στον 20ο αιώνα 1910-2001» του Δημήτρη Π. Σωτηρόπουλου. Εκδόσεις βιβλιοπωλείον της Εστίας.
  3. «Όσα δεν γνωρίζετε για την περίοδο από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως την Εθνική Αντίσταση» των Γιάννη Γρυντάκη, Γιώργου Δάλκου, Άγγελου Χόρτη και Έκτορα Χόρτη. Εκδόσεις Μεταίχμιο.
  4. «Άνγκελα Μέρκελ» του Matthev Qvortrup. Εκδόσεις BRAINFOOD, εκδοτική ΜΕΠΕ.

Κάθε φορά που αναφέρομαι σε νέες εκδόσεις και βιβλία το κάνω για να ενημερώνονται οι αναγνώστες της στήλης. Όσοι ενδιαφέρονται.

Παναγιώτης Λαμπρόπουλος, οικονομολόγος

Διάβασα στο «Εμπρός» ότι ο Παναγιώτης Λαμπρόπουλος παραιτήθηκε από Γραμματέας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Δεν γνωρίζω τους λόγους της παραίτησης, ούτε και μ’ ενδιαφέρει.

Εκείνο που γνωρίζω καλά είναι ότι ο Λαμπρόπουλος και ο Γιώργος ο Ζέρβας ήταν δύο στελέχη του Συνασπισμού, εκεί τους γνώρισα, που πρόσφεραν στο κόμμα υπηρεσίες περισσότερες από πολλούς άλλους και δεν αξιολογήθηκαν δίκαια. Αντ’ αυτών προωθήθηκαν γόνοι αστών «αντιστασιακών» οι οποίοι λόγω ηλικίας όχι μονάχα δεν πρόλαβαν να προσφέρουν στον ΣΥΝ και στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε μπόρεσαν να ενημερωθούν οργανωτικά και διοικητικά. Και ο μεν Ζέρβας ο ακούραστος λόγω της ελλιπούς μορφώσεως και χαρακτήρα δεν είχε αξιώσεις ο δε Λαμπρόπουλος όμως είναι ο μεγάλος αδικημένος. Δυστυχώς σ’ όλα τα κόμματα δεν προωθούνται οι ικανοί και οραματιστές αλλά οι προσκείμενοι στον αρχηγό και στην αυλή του. Δεν είναι φίλος μου ο Λαμπρόπουλος, αλλά κατά τη συμπόρευση μας στον ΣΥΝ μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτιμήσω το χαρακτήρα, τη σεμνότητα και τις ικανότητες του. Αυτά για την ιστορία.

Λάκης Σαλαβόπουλος, ο φίλος

Από το «Εμπρός» έμαθα το θάνατο σου φίλε και συγκλονίστηκα. Είχα χρόνια να μάθω νέα σου, αλλά ποτέ δεν πίστεψα ότι θα έφευγες τόσο αναπάντεχα. Ο Λάκης είχε το χάρισμα να γίνεται αγαπητός χωρίς να το επιδιώκει. Πρόσφερε περισσότερο συναίσθημα απ’ ότι εισέπραττε, γι’ αυτό έχαιρε εκτίμησης και αγάπης από έναν ευρύτερο περίγυρο. Σαν δάσκαλος αγαπήθηκε απ’ τους μαθητές του γιατί τους μιλούσε με ειλικρίνεια και κατανόηση και δεν τους αντιμετώπιζε αφ’ υψηλού.

Τον γνώρισα από μικρό παιδί και έφηβο και γίναμε φίλοι. Όμορφα ήταν τα χρόνια που περάσαμε Λάκη και γόνιμα. Με τις ανώτερες σπουδές χαθήκαμε. Εσύ στη φιλοσοφική εγώ στην Ακαδημία. Έκτοτε δεν σμίξαμε ξανά. Κάθε φορά που συναντιόμαστε τυχαία είχα την αίσθηση ότι δεν χωρίσαμε ποτέ. Καλό κατευόδιο φίλε και να μας περιμένεις. Την αγάπη και την παρηγοριά μου στη γυναίκα και τα παιδιά σου. Θα σε θυμάμαι με αγάπη.

Η Αγγλία έξω από την Ευρώπη

Η Αγγλία δεν ήταν από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΟΚ. Όταν ύστερα από μερικά χρόνια θέλησε να γίνει μέλος ο Ντε Γκωλ της Γαλλίας άσκησε δυο φορές βέτο και την εμπόδισε να εισέλθει. Δεν έγινε μέλος της ΟΝΕ. Διατήρησε το εθνικό της νόμισμα, τη λίρα. Από τη στιγμή που η Γερμανία κυριάρχησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε χώρος για τη Βρετανία που είχε μάθει να ηγείται.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey