Εθνική ενότητα αλλά πώς;

07/08/2020 - 10:11

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ανακάλυψαν την αναγκαιότητα της εθνικής ενότητας, όταν, από τον χαίνοντα οχετό, η αναδυόμενη δυσοσμία των πεπραγμένων της «πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης» έχουν κατακλύσει την πολιτική μας ζωή.

Αφού προσπάθησαν αυτογελοιοποιούμενοι να αντιστρέψουν την πραγματικότητα και να καταγγείλουν τον Μητσοτάκη ως υπεύθυνο του «βούρκου» για την αποκάλυψη του «παρα-εισαγγελικού» κυκλώματος Παπαγγελόπουλου, καθώς και για την δημοσιοποίηση των ηχητικών ντοκουμέντων Μιωνή-Παππά και -τελευταία- των απειλών του πρώην αρχηγού της Πυροσβεστικής, Ματθαιόπουλου κατά του πραγματογνώμονα για το ΜΑΤΙ Λιότσου, τώρα, άλλαξαν την «κασέτα» και επικαλούνται τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, υπονομεύει ο Μητσοτάκης, διότι παραπέμπει -αυτοπροσώπως(!)- τις παραπάνω υποθέσεις στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να εξετάσει εάν διεπράχθησαν εγκληματικές ενέργειες: «ο Μητσοτάκης, την πιο κρίσιμη στιγμή, με όλον τον τουρκικό στόλο στο Νότιο Αιγαίο, επιλέγει να έρχεται εδώ (εννοεί στη Βουλή) να στήνει κάλπη, για να δικάσει (sic!) τον πολιτικό του αντίπαλο»!

Τι προτείνει, λοιπόν, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;

Είναι ευκαιρία όσο είναι υπαρκτή και διαρκεί η τουρκική απειλή να « θάψουμε», όπως σύστησε και ο πρ. αρχηγός της Πυροσβεστικής στον πραγματογνώμονα Λιότσο, όλες τις υποθέσεις κατηγορίας που εκκρεμούν εις βάρος των Συριζαίων!

Μέχρι χθες υποστήριζαν ότι «η αδέκαστη Δικαιοσύνη αποφάσισε να παραπέμψει τους δέκα πολιτικούς» αντιπάλους τους και ότι αυτοί δεν επεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης (εννοούν την «τύπισσα» Τουλουπάκη, όπως την αποκάλεσε ο Ν. Παππάς)· σήμερα, που ο πρ. υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλος, παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο, (το οποίο, σημειωτέον, συγκροτείται από 5 ανώτερους δικαστικούς, που επιλέγονται με κλήρωση), προκειμένου να αποφανθεί εάν τα ενοχοποιητικά στοιχεία που συγκέντρωσε η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής είναι ικανά για να παραπεμφθεί ο κατηγορούμενος, τ. υπουργός, στο Ειδικό Δικαστήριο, ξέχασαν τις, μέχρι χθες, ηρωικές διακηρύξεις τους «όλα στο φως» και τα «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», καθώς και τα έχουμε «εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη» και κατηγορούν, τώρα, τον Μητσοτάκη ότι, προκαταλαμβάνοντας την Δικαιοσύνη, «δικάζει τους πολιτικούς του αντιπάλους»!

Πέραν, όμως, από τις παραπάνω αντιφάσεις και σπασμωδικές αντιδράσεις του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προκύπτει ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα: η συναίνεση στα εθνικά ζητήματα είναι αντικείμενο «παζαριού»; Τι προτείνει, δηλαδή, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: παραιτηθείτε από την παραπομπή στην Δικαιοσύνη των υποθέσεων που μας ζημιώνουν ως κόμμα και σας δίνω… «αντιπαροχή» την συναίνεσή μου στα εθνικά ζητήματα;

Η συναίνεση στα εθνικά ζητήματα με αυτούς τους όρους, εκτός του ότι ακυρώνει τον ρόλο της Δικαιοσύνης και την καταργεί ως ανεξάρτητη εξουσία, εκχυδαΐζει και την έννοια της εθνικής συνεννόησης!

Η συναίνεση στα εθνικά θέματα είναι καθήκον κάθε δημοκράτη και πατριώτη πολίτη, ο οποίος συμπαρατάσσεται -όταν διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα- σε μια γραμμή και σε ένα ενιαίο μέτωπο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις και ανεξάρτητα από προσωπικές ή πολιτικές διαφορές.

Και, βεβαίως, δεν αναστέλλεται η απονομή της δικαιοσύνης, διότι η αποκάλυψη της αλήθειας και η αποκατάσταση του δικαίου αποτελεί βασική λειτουργία της Δημοκρατίας και εάν η Δημοκρατία υπολειτουργεί ή αφήνει «σκιές», δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση.

Όλοι οι σκεπτόμενοι πολίτες, θα επιθυμούσαν, βεβαίως, και θα εύχονταν, στην κρίσιμη συγκυρία για τα εθνικά μας ζητήματα, να μην υπήρχαν οξυμένες κομματικές αντιθέσεις που διασπούν την εθνική ενότητα και οι οποίες δυσκολεύουν την συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων ·πρέπει, όμως, όλοι να αναγνωρίσουμε ότι η εθνική συναίνεση και η εθνική ενότητα προϋποθέτουν την ύπαρξη εθνικής αυτογνωσίας και ότι ένα κράτος-έθνος συγκροτείται στη βάση της αλήθειας, διότι -όπως έχει πει ο Διονύσιος Σολωμός- «ένα έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές», που σημαίνει ότι ένα έθνος πρέπει να αυτοπροσδιορίζεται με γνώμονα την αλήθεια και γι’ αυτό οφείλει να πορεύεται στον χρόνο χωρίς ιδεοληψίες και μυθοπλασίες, χωρίς αυταπάτες και ενοχικά συμπλέγματα· και όταν σφάλλει ο λαός, η πολιτική ηγεσία ή κάποια δημόσια Αρχή- είναι αναγκαίο και χρήσιμο να αναγνωρίζεται και να ομολογείται το σφάλμα και τα κακώς πεπραγμένα, τα οποία είχαν ζημιογόνα αποτελέσματα για την λειτουργία της δημόσιας ζωής, την κοινωνία και την χώρα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την αρχή, οποιαδήποτε συγκάλυψη και απόκρυψη, καθώς και η όποια παραγραφή υποθέσεων που εκκρεμούν στην Δικαιοσύνη και οι οποίες αφορούν σε σοβαρά αδικήματα πολιτικών προσώπων, εισαγγελικών λειτουργών και ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ανάδειξη της αλήθειας, αλλά, αντιθέτως, τροφοδοτεί και διαιωνίζει την φημολογία και την καχυποψία ανάμεσα στους πολίτες για αθέμιτα «παζάρια» μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών, προσβάλλει το περί Δικαίου αίσθημα του λαού και, τελικά, φθείρει και αποδυναμώνει την εθνική ενότητα και την ομοψυχία.

Ίσως, όμως, να αντέτεινε κάποιος πατριώτης ότι ιστορικά -σε κρίσιμες περιόδους- ίσχυσε και η χορήγηση αμνηστίας, προκειμένου να αποκατασταθεί η κοινωνική ειρήνη και η εθνική ενότητα.

Σε αυτή την περίπτωση, επειδή με κανένα τρόπο δεν πρέπει να «θυσιαστεί» η εθνική αυτογνωσία που αναπτύσσεται υπό το άπλετο φως της αλήθειας, δύο είναι, πιστεύω, οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την χορήγηση αμνηστίας: ή να ολοκληρωθεί -προηγουμένως- η διερεύνηση της αλήθειας και η εκδίκαση των υποθέσεων, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να κριθεί η ενοχή ή η αθωότητα των κατηγορουμένων· ή να μεσολαβήσει η πλήρης ομολογία και η ευθεία ανάληψη της ευθύνης, εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων στα αδικήματα που διεπράχθησαν. Και το σημαντικότερο, να υποβληθεί, δημόσια, η ειλικρινής αίτηση συγγνώμης των κατηγορουμένων για την ζημία που προκάλεσαν σε πρόσωπα, στην λειτουργία των θεσμών, στην χώρα και στο κοινωνικό σύνολο.

Τότε και με αυτές τις προϋποθέσεις, η «άφεση αμαρτιών» μπορεί να είναι επωφελής εθνικά!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey