Επάνοδος στην κανονικότητα

20/10/2020 - 12:56

Σήμερα το πρωί που άνοιξα στον υπολογιστή τα μηνύματά μου, βρήκα και το μήνυμα της Θάλειας που μου ζητούσε να στείλω το κείμενό μου για την εφημερίδα… και ήταν σαν να μην είχε μεσολαβήσει ένα διάστημα τριών περίπου μηνών από τότε που έστειλα την τελευταία επιφυλλίδα μου (29 Ιουνίου 2020). Ευχαριστώ λοιπόν τη Θάλεια και μέσω αυτής το «Εμπρός» που με επανέφερε στην κανονικότητα των τελευταίων 5 και βάλε ετών. Ίσως μάλιστα το γεγονός αυτό να θέλει, παράλληλα, να μου υπενθυμίσει ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον ορισμένων αναγνωστών για την ιστορία, την ιστορία της Λέσβου εν προκειμένω, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό και για μένα, αλλά και τα εν γένει πολιτισμικά πράγματα του νησιού μας.

Ωστόσο, ας με συγχωρήσουν όσοι διαβάζουν τη στήλη αυτή, επειδή σήμερα δεν θα είμαι «καθαρόαιμος» ιστορικός, αλλά, ας πούμε, ένας απλός χρονικογράφος, προσπαθώντας να βρω και πάλι τα πατήματα της ιστορίας και τη θέση μου ανάμεσα στους συνεργάτες της εφημερίδας αυτής.

Είναι γεγονός ότι τους τελευταίους τρεις μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο, και τον μισό Σεπτέμβριο) τους πέρασα στο νησί μας και αυτό σηματοδοτεί την καθιερωμένη ετήσια επιστροφή στη μικρή πατρίδα. Ωστόσο το καλοκαίρι αυτό ήταν διαφορετικό από κάθε άποψη, καθώς η πανδημία επισκίαζε τα πάντα και συνυπήρχε ανάμεσά μας, ακόμα και τις στιγμές που θέλαμε να δείξουμε ανεμελιά και να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτε.

Κατά συνέπεια και δεδομένου ότι από τα τέλη Ιουλίου τα πράγματα επιβαρύνθηκαν πολύ, δεν έγιναν οι συνηθισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, στις οποίες μετέχουμε όσοι από εμάς καλούμαστε να δηλώσουμε την παρουσία μας με αυτόν τον τρόπο.

Υπήρξαν όμως σοβαρά γεγονότα που έφεραν το νησί μας στο προσκήνιο της επικαιρότητας, όπως η επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου, η οποία, άλλωστε, έχει δεσμούς με τη Λέσβο, γεγονός, που πέρα από την προσωπικότητά της και τον θεσμικό ρόλο της, συνετέλεσε ώστε η επίσκεψη αυτή να παραμένει στη μνήμη μας ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας της Λέσβου.

Αλλά, είχαμε και τα τραγικά γεγονότα της Μόριας, τα οποία δεν επιθυμώ να σχολιάσω, επειδή ξεφεύγουν από τα όρια του σημειώματος αυτού, αλλά και επειδή δεν θέλω να εκδηλώσω την κάθετη αντίθεσή μου με τη συμπεριφορά των τοπικών ηγεσιών στο ζήτημα της αντιμετώπισης του προβλήματος που ζει τα τελευταία χρόνια το νησί μας.

Ωστόσο, πέρα από την επικαιρότητα δεν θέλω να απεμπολήσω τελείως και το επάγγελμα του ιστορικού που διακόνησα επί σαράντα και βάλε χρόνια. Και γι’ αυτό θα θίξω ένα-δυο σημεία και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το ένα έχει να κάνει με τις γραπτές ιστορικές πηγές του νησιού μας. Θέλησα, κοντά στα άλλα, να αναζητήσω λίγα στοιχεία για να ολοκληρώσω μια έρευνα που έχω αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Με λύπη όμως διαπίστωσα ότι η κατάσταση είναι σχεδόν η ίδια, όπως και πριν από πολλά χρόνια. Με δυσκολία μπορεί κάποιος να έλθει σε επαφή με κείμενα που ξέρει ότι υπάρχουν σε συγκεκριμένο σημείο (δεν θέλω να ονοματίσω πρόσωπα και καταστάσεις). Τα πράγματα κυλούν στον αργό χρόνο της ιστορίας, όπου με κάποιες γνωριμίες πρέπει να βρεθούν και να μεσολαβήσουν κάποια πρόσωπα, τα οποία, αν μπορούν, κάποια ώρα και με πίεση χρόνου, να συντρέξουν ώστε να δεις κείμενα -μη φανταστείτε παλαιών εποχών- του 19ου αιώνα!!!

Έχω την αίσθηση ότι χάνουμε και πάλι την ευκαιρία της ψηφιακής εποχής, των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Όλα τα κείμενα που διασώζονται σε επίσημες δομές (μητροπόλεις-δικαστήρια-δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) θα μπορούσαν να ψηφιοποιηθούν και να συγκεντρωθούν κάτω από ένα φορέα (π.χ. τα ΓΑΚ Νομού Λέσβου) και όλοι να είμαστε ευχαριστημένοι και κυρίως να κάνουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας, χωρίς μεσολαβήσεις, ενοχλήσεις, παρεμβάσεις, καθυστερήσεις. Απλά πράγματα, αρκεί ένας φορέας (Περιφέρεια, Δήμοι, κάτι άλλο) να αισθανθεί την ανάγκη αυτή και όλοι να βοηθήσουμε αφιλοκερδώς ώστε να δημιουργηθεί μια ψηφιακή κεντρική πλατφόρμα. Θα ήταν ένα πρωτοποριακό έργο για το νησί που περηφανεύεται για την κουλτούρα, την ανάπτυξη των γραμμάτων κτλ.

Θα συνεχίσουμε όμως συν θεώ, σε δεκαπέντε μέρες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey