«Ένας άνθρωπος μόνος που αντιστέκεται»

01/03/2022 - 11:37

Υπηρετούσα ως Ανθυπολοχαγός στο 525 Τάγμα Πεζικού και το Μάιο του 1963 εκπαιδευόμασταν στα πλωτά αποβατικά μέσα πέριξ του Λουδία ποταμού. Ο Λουδίας είναι ένα στενό ποτάμι στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, αλλά με μεγάλο βάθος. Ξαφνικά τέθηκε το τάγμα σε αυστηρά επιφυλακή, χωρίς να μας ενημερώσουν το λόγο. Στη λέσχη, μια τεράστια σκηνή στημένη σ' ένα πλατό της όχθης του ποταμού, μάθαμε τυχαία το λόγο της επιφυλακής. 

- Λοχαγός Ν: «Μια φορά μας δόθηκε ευκαιρία να καθαρίσουμε έναν κομμουνιστή και έγινε διεθνής ντόρος»! 

- Διοικητής: «Σκοτώσανε άνθρωπο λοχαγέ χωρίς αιτία και δεν θέλω ν' ακούσω άλλες ανοησίες». 

- Λοχαγός Ν: «Μάλιστα κ. Διοικητά...» 

Αυτό ήταν το έναυσμα. Αμέσως ανοίξαμε κρυφά τους ασυρμάτους, βάλαμε σε ενέργεια τα τρανζίστορ και ολοκληρώσαμε την ενημέρωση. 

Το ημερολόγιο έδειχνε 27/5/1963. 

«Ένας άνθρωπος μόνος που αντιστέκεται» 2 

Η υπόθεση της δολοφονίας του ιατρού Γρηγόρη Λαμπράκη ανατέθηκε στον Πρωτοδίκη ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη, γιο αξιωματικού της Χωροφυλακής με καταγωγή από τα Χανιά της Κρήτης. Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής μόλις πληροφορήθηκε την δολοφονία αναφώνησε: «Ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;» 

Και τότε άρχισαν οι πιέσεις στον ανακριτή. Απ' το παλάτι και την τότε βασίλισσα Φρειδερίκη είπαν, απ' την ηγεσία της Δικαιοσύνης, απ' την κυβέρνηση, απ' το παρακράτος, οι απειλές για τη ζωή του. Έπρεπε πάση θυσία ν' αποδοθεί η δολοφονία σε τροχαίο για να ξεμπερδεύουν. Και έμεινε μόνος ο νεαρός Πρωτοδίκης ν' αντιστέκεται σ' όλα αυτά μέχρι την κάθαρση. Προφυλακιστέος ο στρατηγός Μήτσου και ο Ευθύμιος Καμουτσής και οι πολίτες Κοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης, Γιοσμάς. Τα υπόλοιπα λίγο πολύ γνωστά. Παρά τις τεράστιες πιέσεις ο νεαρός ανακριτής άντεξε και απέδωσε δικαιοσύνη. Το 1965 ο Χρήστος Σαρτζετάκης παίρνει άδεια άνευ αποδοχών και φεύγει στο Παρίσι για σπουδές. 

«Ένας άνθρωπος μόνο που αντιστέκεται» 3 

Το 1967 έγινε η δικτατορία των συνταγματαρχών. Ο Σαρτζετάκης ανακαλείται από τη Γαλλία, απολύεται από δικαστής βασανίζεται και φυλακίζεται. Οι δολοφόνοι του βουλευτή Λαμπράκη αποφυλακίζονται αφού τους δίνεται χάρη... Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κόλλιας γίνεται Πρωθυπουργός με 5 αρεοπαγίτες υπουργούς. Ο Κόλλιας ανταμείφθηκε για τις πιέσεις που άσκησε στον Σαρτζετάκη να κουκουλώσει την δολοφονία Λαμπράκη. Μετά τη δικτατορία ο Σαρτζετάκης επανήλθε στο δικαστικό σώμα με το βαθμό του Εφέτη, ο σκηνοθέτης Γαβράς έκανε την υπόθεση Λαμπράκη ταινία με τίτλο ΖΗΤΑ και ο Ανδρέας Παπανδρέου τίμησε τον έντιμο δικαστή με το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τέλος για την ιστορία ο Γρηγόρης Λαμπράκης δεν ήταν κομμουνιστής, ούτε καν ΕΔΑΙΤΗΣ, συνεργάστηκε με την ΕΔΑ και εκλέχτηκε βουλευτής. Μόνον αυτό. 

Σασμός και Σαρτζετάκης 

Το 1941 για μια γυναίκα άρχισε βεντέτα μεταξύ των οικογενειών Σαρτζετάκηδων και Πενταράκηδων ή Πεντάρηδων. Η βεντέτα αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 140 άνθρωποι και από τις δύο οικογένειες, ορισμένοι μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Η βεντέτα ισχύει μόνον για τα αρσενικά μέλη των οικογενειών, ποτέ για τις γυναίκες. Ο Σασμός (συμφιλίωση) μεταξύ των οικογενειών Σαρτζετάκηδων και Πενταράκηδων ή Πεντάρηδων έγινε το 1985 όταν ο βουλευτής Πεντάρης του ΠΑΣΟΚ ψήφισε τον Σαρτζετάκη ως Πρόεδρο Δημοκρατίας. 

Η Βάστρια η σταθερή δομή για μετανάστες 

Δεν ήταν λίγοι οι φορείς, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας και γενικά οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις στις 23 Φεβρουαρίου που διαμαρτυρήθηκαν για τη δημιουργία μόνιμης δομής στη Βάστρια. Ούτε μπορείς ν' αγνοήσεις απερίσκεπτα μια τέτοια αντίθεση, χωρίς προβληματισμό. Άποψη πάγια όμως τη στήλης και του γράφοντα είναι ότι το νησί μας λόγω της θέσεως του θα εξακολουθήσει να δέχεται ανθρώπους που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή. Άποψή μας είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί «δεν θα λιάζονται στην Ομόνοια» και θα συνεχίζουν την πορεία τους προς την Ευρώπη ανεμπόδιστα απ' τις χώρες προορισμού. Άποψή μας είναι ότι αντί για το Μαυροβούνι, η Βάστρια είναι πλέον κατάλληλος χώρος να συγκεντρώνονται οι μετανάστες, να πιστοποιούνται σύντομα και να οδεύουν στους τόπους που επιθυμούν ή να επιστρέφουν στους τόπους καταγωγής, όσοι δεν διαθέτουν τις προδιαγραφές. Ας λειτουργήσουμε μια φορά με ρεαλιστική προοπτική και όχι με φανατισμούς, κοντόφθαλμες αποφάσεις και αμφίσημες ιδεοληψίες. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το νησί μας διαθέτει δημιουργικά μυαλά που μπορούν να βοηθήσουν την Κεντρική εξουσία και τους ΟΤΑ. 

Τη γυναίκα το άλογο και το ντουφέκι 

Οι παλαιοί έλεγαν η γυναίκα, το άλογο και το ντουφέκι δεν δανείζονται. Κάτι ήξεραν! Σήμερα λέμε το ΡΙΝ της κάρτας τραπέζης, τον αριθμό λογαριασμού των καταθέσεων δεν τον δίνεις σε αγνώστους ακόμα και αν σου πουν ότι κέρδισες 100.000 ευρώ... Δεν βάζουμε στο σπίτι αγνώστους που παριστάνουν τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ. Όταν πηγαίνουμε στο ΑΤΜ για να κάνουμε αναλήψεις, μεταφορές, πληρωμές λογαριασμών, φροντίζουμε να κρύβουμε το ΡΙΝ με το χέρι μας, ακόμα κι αν είμαστε μόνοι μας και να μην επιτρέπουμε να στέκεται κάποιος δίπλα μας. Ένας συμπατριώτης στην περιοχή μας δεν πρόσεξε και από 1.027 ευρώ που είχε υπόλοιπο λογαριασμού του άφησαν 27 ευρώ! 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey